Zdobíme tortu

Varenie – Príprava jedál Aj keď nám obchody ponúkajú množstvo hotových zákuskov i celé torty pripravené profesionálnymi cukrármi, viac sa cení i chutí vlastnoručne upečená doma. Poradíme, ako v konečnej fáze upraviť sladký skvost, ktorým chceme urobiť radosť jubilantovi alebo pohostiť blízkych na rodinnej oslave. Krém a posýpka Keď chceme pod maslový čokoládový krém na odľahčenie chuti natrieť ovocný džem a tento je príliš riedky, zahustíme ho rozmrvenými piškótami. Ak plníme tortový korpus šľahačkou alebo tvarohovým krémom, korpus hneď po upečení natrieme rozšľahaným bielkom. Na perfektné nanesenie vrstvy krému môže použiť otáčavý podnos. Najprv natrieme krém na vrch torty a potom na boky po celom obvode. Úzku špeciálnu stierku na tento účel (prípadne dlhý nôž so zaokrúhleným koncom) priložíme k boku a otáčame pomaly podnos, takto sa krém rovnomerne rozotrie po celom obvode. Podobne vyriešime hladký povrch torty na jej vrchu. Stierku alebo nôž položíme plochou na tortu a otáčaním podnosu docielime konečný efekt. Ak nie sme úplne spokojní s dokonalosťou natretého krému, nedostatky môžeme zakryť posýpkou z pomletých orechov. Ak ich nemáme dosť, tieto rovnomerne nasypeme na vrch torty a na bokoch aplikujeme posýpku z piškótových omrviniek. Získame ich z piškót, ktoré v plastovom vrecúšku rozdrvíme, alebo zo staršieho piškótového koláča, ktorý cez sitko rozmrvíme. Tortu s podnosom treba držať v jednej ruke a druhou sypať omrvinky na boky naklonenej torty. Alternatívou je kokosová múčka. Trampoty s polevou Problémom býva poleva, napríklad čokoládová, pretože časť z nej natečie mimo korpusu a znečistí podnos. Preto tortu položíme najprv na kus kartónu zo škatule a aplikujeme polevu, ktorú postupne rozotierame na vrchu a napokon na bokoch stierkou alebo dlhým cukrárenským nožom s okrúhlou špicou. Polevu, ktorá býva dosť tekutá, treba rozotierať od stredu ku krajom a keď začne poleva stekať po bokoch, prejdeme na túto časť torty. Pomáhame si tým, že druhou rukou otáčame kartónom, aby bola poleva na torte rovnomerne rozotrená. Ak by sme sa pokúsili robiť to opačne – pohybom ruky, tá sa nám občas zatrasie. Po aplikovaní prvej vrstvy tortu uložíme asi na 10 až 15 minút do mrazničky, aby poleva stuhla. A potom proces s natieraním zvyšku polevy opakujeme ešte raz. Tentoraz stačí tenká vrstva. Pre dosiahnutie hladkého povrchu nahrejeme dlhú kovovú stierku nad plameňom. Napokon tortu prenesieme na čistý podnos a ostrovčeky stečenej polevy zostanú na kartóne. Stačí bielko a cukor Na krémovú tortu môžeme dať aj bielkovú polevu, ktorú získame vyšľahaním bielka so šálkou (250 ml) práškového cukru vidličkou. Potom ju ešte môžeme vylepšiť výraznejšou chuťou (pár lyžičiek kávy či ovocnej šťavy, vanilková alebo rumová esencia). Po natretí ju môžeme cez sitko posypať kakaovým práškom. Ozdoby pre náročnejších Ak sa nám zdá ozdoba jednoduchá, môžeme pridať čokoládové hoblinky alebo nastrúhanú čokoládu, bonbóny, želé polmesiačiky v tvare pomaranča a citrónu, kúsky orechov alebo ozdoby vykrojené formičkami rôznych tvarov z rozvaľkaného marcipánu. Efektným optickým osviežením sú plody sezónneho ovocia (jahody, maliny, vetvičky s ríbezľami, väčšie čučoriedky), ktoré najprv pofŕkame vodou a potom poprášime práškovým cukrom. Získame tak vzhľad zasneženého ovocia. Tip na čokoládovú polevu: Použiť môžeme aj hotovú práškovú polevu, ktorú zmiešame s odporúčaným množstvom vody, no výborná je poleva pripravená z čokolády. Túto si nalámeme na kúsky a vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť s rastlinným tukom (na každých 100 g čokolády treba 15 g tuku). Pri roztápaní občas premiešame. Bude hladšia a bude sa lepšie rozotierať. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Naked cake

18 centimetrová krása a jednoduché plnené kapkejty s krémom z bielej čokolády je viac ako trojposchodvá margarínová opacha. Takúto svadobnú tortu si môžeš dať upiecť za ovela menej eur ako fondantové nejedlú tortu. hm? Dala som ti do hlavy chrobáka. Veď p

prejsť na článok

Recept na zdravú pistáciovú tortu bez cukru

Pistáciová torta je krémová, lahodná a môžete ju pripraviť ako zdravú variantu narodeninovej torty. V článku nájdete recept na pistáciovú tortu bez cukru. Obsah (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ingredi

prejsť na článok

Štedrý deň × Štedrý Deň

Keby niekto zostavoval rebríček najpopulárnejších dní v roku, tento by sa určite dostal na predné priečky. Ide o deň, v ktorý sa tešíme na slávnostnú večeru, darčeky, púšťame koledy, zdobíme stromček a pozeráme rozprávky. Pri písaní spojenia Štedrý deň sa

prejsť na článok

Tradičné torty + recept na Mocca tortu

Tradičné torty ktoré piekli aj slovenské gazdinky začiatkom 20. storočia predstavujú úplne iný cukrársky svet ako ho poznáme dnes. Oproti dnešným tortám sa vyznačovali odlišnými postupmi, ale aj dobovými surovinami z ktorých niektoré dnes už nie sú dostup

prejsť na článok

Jednoduchá pavlovej torta

Moja nová láska. Vznikla po Vianociach, kedy som podľahla chuti vaječného likéru a začala som ho varievať doma. Ostalo mi 6 vaječných bielkov a tak som skúsila upiecť túto ľahkú a naozaj jednoduchú tortu. Najlepšia je s malinami a čučoriedkami. V región,

prejsť na článok