Recepty s Ajvarom pre každú príležitosť

Varenie - Svetové a Minulé chute Pravý chorvátsky Ajvar Podravka je pripravený z paprík a baklažánu, nenájdete v ňom konzervanty, umelé farbivá či arómy. Je charakteristický špecifickou chuťou, ktoré milujú generácie, najmä z Chorvátska a okolia Stredozemného mora. Srdcia Slovákov si Ajvar Podravka získal veľmi rýchlo a už niekoľko rokov je stálicou našich kuchýň. Mnohí z nás Ajvar používajú ako zeleninovú prílohu či nátierku. Vedeli ste však, že s Ajvarom môžete aj piecť a variť? Podravka v spolupráci so známym šéfkuchárom Petrom Vargom, ktorý varil aj pre svetové celebrity, pripravili vynikajúce recepty s Ajvarom jemný a pikant. Presvedčte sa, že Ajvar Podravka má v kuchyni nezastupiteľné miesto, a to po celý rok. Prajeme dobrú chuť! Viac na www.podravka.sk. Prišla k vám nečakaná návšteva alebo ste len dostali chuť na niečo dobré? Máme pre vás šikovný, rýchly a šťavnatý recept, ktorý keď raz vyskúšate, budete ho pripravovať už pravidelne: Zapekané cuketovo-ajvarové mini quiche Ingrediencie: 1 lístkové cesto a muffinové formičky 2 PL Ajvar jemný Podravka 1 menšia cuketa 150 g syra feta 1/2 jarnej cibuľky 200 ml kyslej smotany 200 ml šľahačkovej smotany soľ mleté čierne korenie 1 PL olivového oleja Postup: Pripravíme si lístkové cesto. Narežeme ho na štvorce tak, aby sme nimi vystlali muffinové formičky. Cesto necháme predpiecť 15 minút na 180 stupňov. Cibuľku sprudka opražíme na oleji. Zmiešame obe smotany, Ajvar jemný Podravka, rozdrobený feta syr, opraženú cibuľku, soľ a mleté čierne korenie. Odložíme do chladničky. Cuketu osušíme a tvarujeme do špirály. Ak sa vám nedarí špirálu vytvarovať, nakrájajte cuketové plátky na menšie kúsky. Cesto vytiahneme z rúry, necháme trochu vychladnúť a vytlačíme ho z formičiek. Naplníme ho ajvarovo-syrovou zmesou asi do polovice. Navrch položíme cuketovú špirálu / kúsky cukety. Vložíme do rúry a pečieme ďalších 10 minút pri 170 stupňoch. Servírujeme s miskou Ajvaru jemný Podravka. TIP: Na prípravu quiche môžete použiť aj tartaletkové cesto (ako na obrázku). V príprave postupujte rovnako ako pri lístkovom ceste. Pripravte vašej rodine niečo nové! Lahodné a chrumkavé Fish Cakes s Ajvarom v kombinácii so sviežim hráškovo-mätovým pyré sa stanú vaším obľúbeným rodinným receptom: Fish Cakes s Ajvarom a hráškovo-mätovým pyré Ingrediencie – Fish Cakes: 400 g fileta z lososa 100 g uvarených zemiakov 1 ČL Ajvar jemný Podravka hrsť čerstvého koriandra 1 PL citrónovej šťavy panko strúhanka soľ olivový olej Ingrediencie – hráškovo-mätové pyré: 1 cibuľa 3 strúčiky cesnaku 500 g hrášku (môže byť aj mrazený) 200 ml vývaru (alebo vody) 1 PL olivového oleja zväzok čerstvej mäty mleté čierne korenie soľ Postup – Fish Cakes: Niekoľko lístkov koriandra necháme na servírovanie, zvyšok posekáme. Nastrúhame zemiaky. Polovicu lososa nakrájame na malé kúsky, druhú polovicu rozsekáme úplne najemno. Lososa zmiešame so zemiakmi, koriandrom, Ajvarom jemný Podravka, citrónovou šťavou a soľou. Rukami vyformujeme menšie placky, ktoré obalíme v panko strúhanke a opečieme na rozpálenom oleji z každej strany 2-3 minúty. Postup – Pyré: Cibuľu a cesnak nakrájame a opekáme na oleji približne 3 minúty. Pridáme hrášok, soľ, korenie a podlejeme vodou. Dusíme cca 15 minút. Pridáme čerstvú mätu. Následne zmes mixujeme v blenderi alebo ponorným mixérom priamo v hrnci na hladké pyré. Dochutíme soľou a korením. Fish Cakes s pyré ozdobíme koriandrom (alebo inými bylinkami) a podávame. Skvelý recept a nielen na grilovaciu sezónu! Trhané mäso môžete pripraviť na množstvo spôsobov a vždy bude skvelé. Najmä, ak ho skombinujete v sendviči s Ajvarom pikant Podravka: Trhané mäso s Ajvarom v sendviči Ingrediencie - sendvič: 250 g trhaného mäsa (môžete ho kúpiť už natrhané, prípadne ho pripravte na grile alebo uvarte) 1 PL Ajvar pikant Podravka 1 granátové jablko 1 avokádo 2 PL ostrej horčice olivový olej 1 (červená) cibuľka pažítka 2 veľké rajčiny 1 listový/kučeravý šalát (hlávka) soľ mleté čierne korenie 1 bageta (môže byť aj pita chlieb) Ingrediencie – domáca majonéza: 4 žĺtky 350 ml slnečnicový olej mleté čierne korenie soľ Trhané mäso pripravené grilovaním: Ak trhané mäso nekúpime v obchode, môžeme ho pripraviť na grile. Odporúčame použiť krkovičku, ktorú ochutíme koreninami na grilovanie a položíme na rošt. Gril uzavrieme a necháme grilovať 8-9 hodín. Po ugrilovaní necháme mäso približne 20 minút oddýchnuť a následne ho natrháme vidličkou po vláknach. Trhané mäso pripravené varením: Pre spôsob prípravy trhaného mäsa varením odporúčame použiť hovädzie alebo bravčové pliecko. Mäso vložíme do vriacej vody a varíme ho s koreňovou zeleninou približne 4 hodiny. Ak budete mäso „trhať“ až na druhý deň, predtým ho zohrejte, ideálne vo vlastnej šťave, a až potom ho natrhajte vidličkou na vlákna. Pripravíme si domácu majonézu. Rozšľaháme žĺtky a po kvapkách prilievame slnečnicový olej. Dochutíme soľou a korením. Bagetu rozrežeme, jednu stranu potrieme horčicou a odložíme. Druhú stranu potrieme Ajvarom pikant Podravka, uložíme na ňu kučeravý šalát, tenké plátky cibuľky a rajčín. Trhané mäso poukladáme na ajvarovú polovicu bagetky a polejeme majonézou. Posypeme nasekanou pažítkou. Priložíme horčicovú stranu bagetky a servírujeme. FOTO: Dušan Křístek Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Pivo na každú príležitosť

Pivo na každú príležitosť, ktoré ulahodí všetkým zmyslom z vás urobí obľúbených hostiteľov. Rozmýšľate, čo ponúknuť nečakanej návšteve, kamarátom na grilovačke alebo máte iba chuť na dobré pivo?

prejsť na článok

Protizápalová strava Recepty: Zeleninovo-strukovinové rizoto

Zaujala vás protizápalová strava a hľadáte recepty? Toto je najuniverzálnejší protizápalový recept. Či už ste dostali chrípku, neviete sa zbaviť upchatého nosa alebo kašľa, plánujete tehotenstvo, vaše dieťatko bolo na očkovaní, došlo u vás k relapsu chron

prejsť na článok

Orechové dobroty

Ako sme vám nedávno sľúbili, prinášame vám recepty na orechové vianočné dobroty. Tieto recepty sú naozaj veľmi jednoduché a koláčiky sú vynikajúce. :)

prejsť na článok

Recepty, ktoré vás postavia na nohy

Jedlo v prvom rade zaženie hlad, no niekedy dokáže pomôcť aj pri zdravotných ťažkostiach. Zelenina a bylinky môžu napríklad posilniť imunitu, zlepšiť trávenie, pomôcť pri rýchlejšom uzdravení a mnohé dokonca majú antibiotické účinky. Odštartujte jar chutn

prejsť na článok

Kváskové recepty

Kvások, kváskové recepty a kváskové pečenie sú v poslednom období témou gazdiniek číslo jeden. Mnohí z vás už iste viete, ako sa ku kvásku dostať, prípadne ako si ho sami vyrobíte (ak nie, pozriete si jednoduchý návod tu). V jednom z článkov sme písali aj

prejsť na článok