Jablková štrúdľa so šodó

Na prípravu budeme potrebovať : Cesto260 g hladkej múky + trochu na váľkanie1 vajíčko1 PL repkového oleja150 g bieleho jogurtuštipka soli1 žĺtko na potretiepráškový cukor na posypanie  Plnka1 kg jabĺk75 g hrozienok75 g trstinového cukru1 ČL mletej škorice Šodó250 ml bieleho vína4 žĺtka80 g práškového cukru Postup:Suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladké nelepivé cesto. Cesto odložíme pod misu, prikryjeme utierkou a necháme 30 minút odpočívať.Medzitým si pripravíme plnku. Jablká ošúpeme, nastrúhame na hrubo a pridáme hrozienka, cukor aj škoricu. Premiešame. Ak by jablká pustili veľa šťavy, mierne ju zlejeme.Cesto vyvaľkáme čo najtenšie na pomúčenej doske. Z cesta vieme urobiť jednu veľkú alebo dve menšie štrúdle. Na vyvaľkané cesto rovnomerne rozvrstvíme jablkovú plnku a zavinieme do štrúdle. Pečieme približne 45 – 55 minút vo vyhriatej rúre na 180 stupňov.Pred podávaním si pripravíme šodó. Žĺtky, cukor a víno dáme do nerezovej misky a nad parou šľaháme, kým nám nevznikne hustý hladký krém. Šodó podávame ešte teplé tak, že ním prelejeme kúsok štrúdle. Za recept ďakujeme LaPetit Príspevok Jablková štrúdľa so šodó je zobrazený ako prvý na Pereg.sk.

prejsť na článok

Domáca jablková štrúdľa

Potrebujeme: 1 ks štrúdľového cesta 150 g tuku 100 g mletých orechov 1 kg umytých a nastrúhaných jabĺk 200 g práškového cukru 0.5 balíčka škoricového cukru 100 g hrozienok žĺtok na potretie tuk na plech vanilkový cukor Príprava: Vytiahnuté alebo rozvaľka

prejsť na článok

Horúce alkoholické nápoje na zahriatie

Horúci cider, Bombardino, Hriatô, Tekutá štrúdľa, Vanilkový punč či ružový svařák

prejsť na článok

tvarohovo-višňová štrúdľa

Mňa poslať samu na nákup potravín, tak sa pomaličky motkám pomedzi regály a zväčša nakúpim kopu nepotrebných vecí. Takto nejako som prišla k tomuto lístkovému cestu a už som sa videla, ako si na druhý deň vychutnávam tvarohovo-višňovú štrúdľu. Keďže sa je

prejsť na článok

Buchtičky s krémem

Známe je jako buchtičky s krémem, buchtičky se šodó nebo dukátové buchtičky a většina z nás je miluje, i když si je dáváme jen jednou za čas. Tenhle tradiční český pokrm se na jídelních lístcích v posledních letech objevuje stále častěji, ale můžeme si je

prejsť na článok

Jedlo na Slovensku: Pohľad do bohatej a tradičnej kuchyne

Jedlo na Slovensku: Pohľad do bohatej a tradičnej kuchyne Slovensko, malá krajina v srdci Európy, je domovom bohatej a rôznorodej kulinárskej scény. Ovplyvnená svojimi susedmi a vlastnou pestrou históriou, slovenská kuchyňa ponúka širokú škálu chutí a štý

prejsť na článok