Gastronomický slovník (P,R,S,T)

Varenie Paella – španielske jedlo pripravené na väčšej panvici zryže, zeleniny aaspoň dvoch druhov mäsa. Palmové víno – biela tekutina znarezaných kmeňov paliem, ktorá má po vykvasení opojný účinok. Panchetta – taliansky druh slaniny. Panenka – čiže sviečková, jemná a krehká časť hovädzieho mäsa (ale i teľaciny, baraniny adiviny), vhodná na rýchlu prípravu minútok. Panírovať – obaľovať napríklad bravčové rezne do trojobalu. Papinov hrniec – tlakový hrniec, ktorý vynašiel francúzsky fyzik. Parfait – čiže parfé, je francúzsky sladký mrazený krém podávaný sovocnou omáčkou. Pasírovať – lisovať, pretláčať napr. varenú zeleninu cez sito. Passata di pomodoro – rajčiakové pyré ztalianskej kuchyne na dochucovanie pizze acestovín. Pelmene - ruské taštičky zrezancového cesta plnené mäsovou zmesou. Pelendrek – alebo sladké drievko je cukrovinka tmavohnedej až čiernej farby zvláštnej chute vyrobená zlékorice. Pepperoni – talianske korenené klobásky, používajú sa pri príprave pizze. Perkelt – maďarský guláš zbravčového, baranieho alebo teľacieho mäsa podávaný shaluškami. Pesto – studená omáčka kcestovinám, polievkam ašalátom pripravená zbazalky, olivového oleja, cesnaku asyra. Pilaf – orientálne jedlo zryže, rajčiakov, baraniny, šafránu ahrozienok. Pinta – stará miera na tekutiny, ktorá zodpovedala rôznym objemom, vUhorsku to bola asi 1,7 litra avAmerike či vAnglicku okolo pol litra. Pita – bulharský múčnik, závin zlístkového cesta. Pleskačka – prenosná nádobka na menšie množstvo alkoholu. Pljeskovica – jedlo zČiernej Hory, opečená placka zviacerých druhov mletého mäsa posypaná ovčím syrom. Polenta – talianska kukuričná kaša. Pôlt – kus slaniny. Popcorn – pukance zkukurice. Porridge – anglická ovsená kaša. Portské – výborné portugalské víno sostáročnou tradíciou. Pôst – čas, keď sa nemá konzumovať žiadne mäso. Praženka – staročeská štedrovečerná polievka zo sušených húb, rasce acibule. Praclík – obľúbený pekárenský výrobok zkysnutého cesta aposypaný soľou. Prézle – nárečovo strúhanka. Prosecco – talianske perlivé biele alebo červené víno. Punč – je teplý alebo studený nápoj pripravený zrumu, cukru, citrónovej šťavy, čaju avody aochutený škoricou aklinčekmi. Pyré – francúzska jemná hladká hmota napr. zo zemiakov. Ragú – pečené alebo dusené kúsky rýb či mäsa azeleniny spojené hustou omáčkou. Rajské jablíčka – po česky rajčiaky. Rakija – balkánska pálenka zo sliviek. Ramadán – deviaty pôstny mesiac, počas ktorej sa musia vyznávači islamského učenia striktne držať prísnych tradícií. Ratatouille – čiže ratatúj je francúzske ragú zrajčiakov, baklažánov, papriky acukiny. Remoska - elektrická nádoba určená na pečenie, dusenie azapekanie jedál. Remuláda – studená omáčka zjemnej majonézy, sardeliek, uhoriek, korenia ahorčice. Restovanie – prudké opečenie na malom množstve dobre rozohriateho oleja, vhodný spôsob tepelnej úpravy zeleniny itých druhov mäsa, ktorým stačí krátka doba prípravy. Ricotta – taliansky syr podobný tvarohu, vhodný na prípravu nátierok asladkých múčnikov. Rímsky hrniec – nádoba na varenie zpálenej hliny, vktorom si potraviny zachovajú vitamíny aminerály a jedlo sa nepripáli napriek tomu, že sa nepoužíva žiadny olej. Risi-bisi - dusená ryža shráškom ašampiňónmi podávaná ako príloha. Rostbeef - čiže rostbíf je pečené dobre odležané hovädzie mäso, ktoré musí zostať vstrede ružové. Rumpsteak – čiže ramstejk je narýchlo opečený plátok zhovädzej roštenky zanglickej kuchyne. Sakana – slovo označujúce všetky morské živočíchy v japonskej kuchyni, podávajú sa rôzne tepelne upravené isurové, nakrájané na tenké plátky. Salsa – pikantná hustá juhoamerická omáčka zrajčiakov, cibule ačili, ktorá sa podáva ktortilám. Sangria – chladený nápoj, zmes ovocného vína skockami pokrájaného melónu. Sarma – bulharské národné jedlo, plnené závitky zvínnych alebo kapustných listov. Smaženice – juhočeské jedlo zčerstvých húb avajec. Solamyl – škrobová zemiaková múčka na zahusťovanie pokrmov. Soljanka – hustá pikantná ruská polievka zo zvyškov vareného alebo pečeného mäsa. Souffles – čiže suflé je kombinácia ľahkého cesta anáplne zapečená vrúre na spôsob nákypu. Strapačky – halušky znastrúhaných zemiakov amúky zmiešané s dusenou kyslou kapustou aopraženou slaninou. Sultánky – veľký druh hrozienok. Sushi – čiže suši je surová ochutená ryba podávaná sryžou azeleninou zabalená do plátku sušených morských rias. Šambrovanie – je predhrievanie, otepľovanie pohárov na podávanie teplých nápojov. Šči – ruská polievka zkapusty ainých druhov zeleniny. Šejker – špeciálna nádoba pre barmanov na prípravu miešaných nápojov. Šerbet – mrazený dezert smliekom, želatínou, bielkami aovocím. Škvarenina – praženica, miešané vajcia so slaninou alebo cibuľkou. Šodó – francúzska omáčka zo žĺtkov, cukru avína. Šoju – sójová omáčka zjaponskej kuchyne. Šoulet - židovské jedlo, zmes vareného hrachu, krúp aslaniny. Špecle – nemecké halušky podávané kmäsovým omáčkam alebo zapečené svajcami, špenátom asyrom. Špikovanie - preťahovanie chudého, suchého mäsa (napr. diviny) kúskami slaniny, aby bolo šťavnatejšie. Šproty – malé ryby, ktoré sa konzervujú často ako zaúdené. Švábka – nárečovo zemiaky. Tagliatelle – ploché rezance často vtroch farbách podávané so syrovou omáčkou krybe azelenine. Tahina – sézamová pasta zarabskej kuchyne. Tajine – tuniské jedlo zmletého mäsa, cibule, vajec astrúhaného syra. Tapas – španielske malé jednohubky smorskými živočíchmi, mäsom alebo údeninami. Tarator - studená jogurtová polievka zbulharskej kuchyne. Tarhoňa – drobná sušená cestovina podávaná kmäsu na šťave vmaďarskej, slovenskej ažidovskej kuchyni. Tiramisu – piškótový múčnik so syrom mascarpone aso sherry, ktorý treba nechať odležať vchlade. Tofu – sójový tvaroh pochádzajúci zJaponska, ktorý je vhodnou potravinou pri racionálnej výžive. Topping – sirup rôznych príchutí, ktorý sa používa na dochucovanie múčnikov, ovocných pohárov azmrzlín. Tortillas – juhoamerické placky, ktoré sa jedia namiesto chleba alebo plnené zmesou zrýb, mäsa azeleniny. Trdelník – múčnik zjemného kysnutého cesta svýraznou chuťou škorice upečený na špeciálnom valci. Trojobal – obalenie mäsa či syra do múky, vajca astrúhanky pred usmažením. Tzatziki – zmes korenia vgréckej kuchyni atiež jogurtový dressing snastrúhanou uhorkou zvýraznený chuťou kôpru acesnaku. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Strácate sa v pojmoch? Pozrite si marketingový slovník

Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V,W,Z,X,Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava

prejsť na článok

Očarujúce jesenné menu v Hoteli Diplomat

Kačacinku, huby, oriešky, gaštany a mnoho iného objavíte v očarujúcom jesennom menu, ktoré si môžete dopriať v reštaurácii Hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach. :) Obzvláštnite váš pobyt o gastronomický zážitok a vychutnajte si prichádzajúcu...

prejsť na článok

Slovník pojmů k oblasti kování pro posuvné dveře a vrata

Čert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.

prejsť na článok