Gastronomický slovník (L,M,N,O)

Varenie Laktóza - mliečny cukor, spája sa s problémom intolerancie, neschopnosti stráviť tento druh cukru, preto človek stouto potravinovou alergiou nemôže konzumovať mlieko ani mliečne výrobky. Langusty – morské živočíchy, obrie krevety. Lasagne – talianske cestoviny, veľké cestovinové pláty sa ukladajú vo vrstvách srôznymi omáčkami, mäsom azeleninou aposypané syrom sa potom zapekajú. Lassi – šľahaný jogurt zriedený vodou aochutený bylinkami známy vIndii aPakistane. Lavórovica – po domácky pálený alkohol, vysoko percentný môže byť zdraviu veľmi škodlivý. Ľadové víno - silný koncentrovaný mušt zo zmrznutých hroznových bobúľ. Leerdammer – holandský polotvrdý syr výbornej jemnej chuti. Legírovať - zjemniť polievku maslom, rozšľahaným žĺtkom alebo smotanou. Lepok – látka, ktorú obsahuje pšeničná múka ana ktorú sú alergickí pacienti sceliakiou, preto musia jesť len výrobky zbezlepkovej múky. Libra – stará jednotka hmotnosti, zodpovedá asi pol kilogramu, vrôznych krajinách sú však udávané rôzne hodnoty. Lokša – placka zo zemiakového cesta opečená nasucho aaž potom potretá tukom. Long-drink – osviežujúci nápoj podávaný vo väčších pohároch, ktorého hlavnú zložku tvoria džúsy, tonik alebo sóda. Lopár – menšia doska srúčkou určená na hádzanie halušiek do vriacej vody. Macerovať – máčať potraviny vsirupe a bylinky vliehu, aby zmäkli. Maces – židovský nekvasený chlieb používaný ako rituálny prvok počas Veľkej noci. Madeira – dezertné víno zostrova Madeira, má blízko kportskému asherry. Maizena – kukuričný škrob používaný nazahusťovanie omáčok apolievok inaprípravu pudingov. Malakoff – tradičná francúzska torta zpiškót napustených alkoholom, potretých vanilkovým krémom aposypaných mandľami. Maraschino – jemný bezfarebný likér zo stredomorskýchdivokých višní. Marcipán – hmota zpomletých mandlí, žĺtka acukru, ktorá sa farbí apoužíva na zdobenie vcukrárstve. Marináda – tiež moridlo je nálev zoctu, oleja, vína, byliniek, nakrájanej zeleniny akorenia, do ktorého sa nakladá mäso aryby pred tepelnou úpravou. Mascarpone – nesolený smotanový kravský syr zTalianska, ktorý sa používa na prípravu dezertov, omáčok apolievok. Matjesy – druh sleďov, ktoré sa konzumujú spracované vmarináde. Medailónky – tvar naporciovaného mäsa, ktoré sa používa na prípravu rýchlych minútiek na panvici, alebo malé pokrmy studenej kuchyne spravidelným tvarom do veľkosti najviac 6 cm. Medovina – tradičný alkoholický nápoj zmedu. Menu – jedálny lístok, zoznam jedál, ktoré reštaurácia ponúka zákazníkom, zároveň konkrétny výber niekoľkých jedál ponúkaných vjednom dni spolievkou. Metaxa – výborné grécke brandy zvínnych destilátov, muškátového vína arastlinných výťažkov. Milk shake – čiže milk šejk je chladený mliečny osviežujúci nápoj. Mojito – miešaný nápoj zkubánskeho rumu ochutený trstinovým cukrom, mätou alimetkovou šťavou. Moka – silná čierna káva aje to aj kanvička na varenie kávy na spôsob espresa. Mortadella – známa jemná talianska saláma skúskami slaniny as korením. Moscatelo – suché dezertné víno zmuškátovej vinnej révy. Mostarda – talianska horčica vyrobená zrôznych druhov ovocia. Mozzarella – mäkký syr zTalianska, používa sa často pri príprave pizze ichutných šalátov vkombinácii srajčiakmi. Mufin – sladké pečivo upečené vkošíčku srôznymi náplňami, posypané orechmi alebo poliate čokoládou. Mustard – veľmi ostrá anglická horčica. Noky – české halušky. Nudle – české rezance. Ovar – polievka, vktorej sa varia niektoré vnútornosti ahlava ošípanej pri zabíjačke. Ocot balzamikový – drahá, ale výborná pochutina, ktorá posilňuje imunitu apodporuje trávenie. Odpaľované cesto – hladké alesklé cesto zlatožltej farby, ktoré sa pred pečením upravuje ešte varom. Oharek – regionálne uhorka. Olomoucké syrečky – syr výraznej chuti iarómy, ktorá vzniká zrením tvarohu podľa staročeského receptu. Oregano – stredomorské korenie, typické pre dochutenie pizze ašalátov. Oštiepok – tradičný slovenský zaúdený parený syr zovčieho mlieka. Osúch – slaný koláč zchlebového cesta. Oukrop – staročeská polievka zo zemiakov ochutená soľou acesnakom. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Strácate sa v pojmoch? Pozrite si marketingový slovník

Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V,W,Z,X,Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava

prejsť na článok

Očarujúce jesenné menu v Hoteli Diplomat

Kačacinku, huby, oriešky, gaštany a mnoho iného objavíte v očarujúcom jesennom menu, ktoré si môžete dopriať v reštaurácii Hotela Diplomat v Rajeckých Tepliciach. :) Obzvláštnite váš pobyt o gastronomický zážitok a vychutnajte si prichádzajúcu...

prejsť na článok

Slovník pojmů k oblasti kování pro posuvné dveře a vrata

Čert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.

prejsť na článok