Gastronomický slovník (A,B,C,D)

Varenie Absint – liehovina zelenej farby spríchuťou avôňou rôznych korenín abyliniek, kznámym druhom patrí anízový, feniklový, pomarančový. Afrodiziakum – korenia apotraviny, ktoré prekrvujú aj pohlavné orgány atým zvyšujú sexuálny apetít, kobľúbeným patria aníz, mandle, rukola, avokádo, špargľa, čokoláda, koriander, fenikel, cesnak, ustrice, zázvor, figy, med, muškátový orech, ananás, jahody, chilli papričky, zeler, vanilka, bazalka. Akawi – biely syr vslanom náleve, používa sa do šalátov ana zapekanie zeleniny vkuchyni Blízkeho východu. Ala carte – výber jedál anápojov podľa jedálneho lístka vreštaurácii. Al dente – príprava cestovín azeleniny po taliansky, pri varení zostávajú potraviny vo vnútri pevnejšie ana povrchu sú mäkké. All inclusive – systém využívania stravovacej anápojovej ponuky všetkých zariadení hotela, ktorú má hosť kompletne kdispozícii bez obmedzenia skonzumovaného jedla anápojov abez ďalšieho platenia. Alobal – hliníková fólia určená na balenie potravín, ale itepelnú prípravu jedál. Amarózo – druh dezertného vína jemnej chuti zo Španielska. Amoleta – zastaraný názov pre omeletu. Anglické prestieranie – ochrana stola ztextílii, prírodných materiálov alebo umelej hmoty, ktorá sa kladie pod tanier pred každého hosťa. Aníz – korenie výraznej aromatickej vône, ktoré sa pridáva do trvanlivého pečiva, chleba, kompótov a likérov. Antipasta – talianske označenie studeného predjedla, ktoré býva pripravené vrôznych kombináciách zúdenín, rýb, marinovanej zeleniny, olív asyra. Aperitív – vermúty, bylinné likéry adestiláty, všetko nápoje, ktoré povzbudzujú chuť do jedla a podávajú sa pred prvým chodom. Arabské korenie – ostrejšia zmes korenia sobsahom papriky, koriandru, rímskej rasce, chilli, cesnaku asoli. Arabský chlieb – posúch pripravený zhladkej múky, kvasníc, cukru atrošky soli aoleja, ktorý sa nalámaný používa na naberanie jedla. Archívne víno – každý druh vína, ktoré má viac ako tri roky. Aspik – čiže rôsol, vychladnutý vývar zmäsa akoží, ktorým sa zalievajú vajcia, zelenina, a kúsky vareného mäsa, všetko efektné achutné predjedlá. Bacchus – grécky boh vína Bageta – dlhý rožok zbielej múky, druh dlhého chleba, ktorý sa nekrája, ale odlamuje. Baklava – turecký múčnik zlístkového cesta zorechovou náplňou. Balkánsky syr – syr svysokým obsahom soli vhodný do šalátov apikantných jedál. Balzamikový ocot – taliansky vínny ocot na dochucovanie mäsa, rýb, zeleniny iovocia. Barbecue – pikantná omáčka ku grilovanému mäsu, ale zároveň názov pre slávnosť vprírode apohostenie spochúťkami, pripravenými na ohni. Bardírovanie – obaľovanie kúskov mäsa, najmä diviny tenkými plátkami slaniny, ktorá zabráni vytekaniu šťavu astraty arómy mäsa. Batáty – sladké zemiaky, koreňové hľuzy svysokým obsahom cukru aškrobu. Beaujolais – francúzske ľahké tmavo červené víno vhodné kdivine ahovädziemu mäsu. Becherovka – bylinný žalúdočný likér olivovo zelenej farby, ktorý sa začal vyrábať pred dvesto rokmi vKarlových Varoch. Beefsteak – po slovensky biftek sa pripravuje zodležanej sviečkovej. Bešamel – hustá biela omáčka zmasla, múky amlieka alebo smotany, ktorá je základom mnohých pokrmov azapekaných jedál. Bikavér – maďarské červené kvalitné vínu sjemnou príchuťou trieslovín, ktoré sa nachádzajú všupke azrnkách hroznových bobúľ. Bisquit – francúzske jemné pečivo zpiškótového cesta. Blanšírovanie – sparovanie potravín, pričom ich len nakrátko ponoríme do vriacej vody. Bliny – ruské tradičné jedlo, zmúky, pohánky alebokrupice podávané srybou, kaviárom akyslou smotanou. Boršč – typicky poľská polievka so zeleninou, klobásou ačervenou repou. Bouquet – francúzsky názov pre arómu, vôňu vína. Bowle – chladený osviežujúci nápoj zvína, sektu, minerálnej vody aovocia. Brioche – čiže brioška je francúzsky ľahký kysnutý bochník alebo žemľa. Brunch – čiže branč je jedlo podávané na terase či vzáhrade ako silné raňajky alebo skorý slabší obed, kedy sa podávajú ovocné šťavy ateplé nápoje, teplé kysnuté pečivo, syrové nákypy, zelenina vrôsole, mäso zapečené vlístkovom ceste, vajcia, polievky, ovocie ajogurtové dezerty. Bujón – silný vývar zhovädzieho alebo slepačieho mäsa. Calvados – francúzsky destilát zjablčných vín. Calzone – preložená pizza plnená rôznymi ingredienciami ztalianskeho Neapola. Camembert – obľúbený francúzsky plesňový syr spríchuťou šampiňónov. Cannelony – druh talianskych cestovín tvaru väčšieho valčeka, ktoré sa plnia apotom sa zapekajú sbešamelovou omáčkou. Carpaccio – čiže karpačijo je studené jedlo pripravené ztenkých plátkov mäsa, rýb azeleniny, známa je kombinácia syra mozarella, paradajok aolivového oleja. Ciabatta – príloha kpolievkam, taliansky chlieb ochutený bylinkami, potretý cesnakom, opečený volivovom oleji aposypaný syrom. Cizelírovať – jemné narezanie ryby, aby pri varení nepopraskala. Claret – francúzske ružové víno Cobblery – nemiešaný nápoj bez alebo salkoholom aovocím. Cordon blue – obalený teľací rezeň so šunkou asyrom zfrancúzskej kuchyne. Cottage cheese – čerstvý tvarohový krémový syr. Couvert – alebo kuver je kompletná zostava príborov adochucovadiel pri stolovaní. Croissant – pečivo zlístkového cesta vtvare polmesiaca svysokým obsahom tuku. Crostini – chrumkavý opražený chlieb podávaný snátierkami knápojom alebo ako predkrm. Crust – ozdoba okraja pohára cukrom alebo kokosom pri podávaní miešaných nápojov. Curry – čiže kari je zmes indického korenia zkoriandru, zázvoru, čierneho korenia, kukurmy, kardamonu arasce. Čady – gruzínsky chlieb zkukuričného cesta výborný ksyru. Čatní – pikantná orientálna omáčka zudusenej zeleniny aovocia sprímesou byliniek, ktorá sa podáva kmäsu. Degustácia – ochutnávanie potravín anápojov ahodnotenie ich kvality zhľadiska vzhľadu, chuti ivône. Demikát – tradičná slovenská polievka zo zemiakov abryndze alebo tvarohu. Dezert – drobný zákusok zkrehkého alebo lístkového cesta, prípadne krém rôznych príchutí doplnený ovocím. Dip - studená omáčka zsyru alebo smotany kombinovanej sbylinkami a nastrúhanou zeleninou, ktorá sa podáva ku grilovaným jedlám alebo nakrájaným kúskom zeleniny. Dranžírovanie – krájanie aporciovanie mäsa, hydiny, diviny, ovocia amúčnikov. Dresing – prídavok do zeleninových šalátov, ktorého základ tvorí ocot, cukor, soľ abylinky, prípadne jogurt apostrúhané syry. Drezírovanie – je tvarovanie hydiny amäsa do úhľadných tvarov pomocou kovových alebo drevených ihlíc, nite čimotúza. Drobky – vnútornosti hydiny vhodné na prípravu rôznych chutných jedál. Džezva – menšia medená nádoba sdlhšou často drevenou rukoväťou, vnútri pocínovaná, určená na prípravu arabskej alebo tureckej kávy. Džuveč – typické balkánske jedlo zmäsa, rajčiakového pretlaku, papriky, baklažánu aryže. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Strácate sa v pojmoch? Pozrite si marketingový slovník

Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V,W,Z,X,Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk

prejsť na článok

Gastronomický slovník (U,V, W, Z, Y)

Varenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava

prejsť na článok

Slovník pojmů k oblasti kování pro posuvné dveře a vrata

Čert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.

prejsť na článok

Pivné špeciály na vianočný stôl

S blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú s

prejsť na článok