Varenie Absint – liehovina zelenej farby s príchuťou a vôňou rôznych korenín a byliniek, k známym druhom patrí anízový, feniklový, pomarančový. Afrodiziakum – korenia a potraviny, ktoré prekrvujú aj pohlavné orgány a tým zvyšujú sexuálny apetít, k obľúbeným patria aníz, mandle, rukola, avokádo, špargľa, čokoláda, koriander, fenikel, cesnak, ustrice, zázvor, figy, med, muškátový orech, ananás, jahody, chilli papričky, zeler, vanilka, bazalka. Akawi – biely syr v slanom náleve, používa sa do šalátov a na zapekanie zeleniny v kuchyni Blízkeho východu. A la carte – výber jedál a nápojov podľa jedálneho lístka v reštaurácii. Al dente – príprava cestovín a zeleniny po taliansky, pri varení zostávajú potraviny vo vnútri pevnejšie a na povrchu sú mäkké. All inclusive – systém využívania stravovacej a nápojovej ponuky všetkých zariadení hotela, ktorú má hosť kompletne k dispozícii bez obmedzenia skonzumovaného jedla a nápojov a bez ďalšieho platenia. Alobal – hliníková fólia určená na balenie potravín, ale i tepelnú prípravu jedál. Amarózo – druh dezertného vína jemnej chuti zo Španielska. Amoleta – zastaraný názov pre omeletu. Anglické prestieranie – ochrana stola z textílii, prírodných materiálov alebo umelej hmoty, ktorá sa kladie pod tanier pred každého hosťa. Aníz – korenie výraznej aromatickej vône, ktoré sa pridáva do trvanlivého pečiva, chleba, kompótov a likérov. Antipasta – talianske označenie studeného predjedla, ktoré býva pripravené v rôznych kombináciách z údenín, rýb, marinovanej zeleniny, olív a syra. Aperitív – vermúty, bylinné likéry a destiláty, všetko nápoje, ktoré povzbudzujú chuť do jedla a podávajú sa pred prvým chodom. Arabské korenie – ostrejšia zmes korenia s obsahom papriky, koriandru, rímskej rasce, chilli, cesnaku a soli. Arabský chlieb – posúch pripravený z hladkej múky, kvasníc, cukru a trošky soli a oleja, ktorý sa nalámaný používa na naberanie jedla. Archívne víno – každý druh, ktorý má viac ako tri roky. Aspik – čiže rôsol, vychladnutý vývar z mäsa a koží, ktorým sa zalievajú vajcia, zelenina, a kúsky vareného mäsa, všetko efektné a chutné predjedlá. Bacchus – grécky boh vína Bageta – dlhý rožok z bielej múky, druh dlhého chleba, ktorý sa nekrája, ale odlamuje. Baklava – turecký múčnik z lístkového cesta z orechovou náplňou. Balkánsky syr – syr s vysokým obsahom soli vhodný do šalátov a pikantných jedál. Balzamikový ocot – taliansky vínny ocot na dochucovanie mäsa, rýb, zeleniny i ovocia. Barbecue – pikantná omáčka ku grilovanému mäsu, ale zároveň názov pre slávnosť v prírode a pohostenie s pochúťkami, pripravenými na ohni. Bardírovanie – obaľovanie kúskov mäsa, najmä diviny tenkými plátkami slaniny, ktorá zabráni vytekaniu šťavu a straty arómy mäsa. Batáty – sladké zemiaky, koreňové hľuzy s vysokým obsahom cukru a škrobu. Beaujolais – francúzske ľahké tmavo červené víno vhodné k divine a hovädziemu mäsu. Becherovka – bylinný žalúdočný likér olivovo zelenej farby, ktorý sa začal vyrábať pred dvesto rokmi v Karlových Varoch. Beefsteak – po slovensky biftek sa pripravuje z odležanej sviečkovej. Bešamel – hustá biela omáčka z masla, múky a mlieka alebo smotany, ktorá je základom mnohých pokrmov a zapekaných jedál. Bikavér – maďarské červené kvalitné vínu s jemnou príchuťou trieslovín, ktoré sa nachádzajú v šupke a zrnkách hroznových bobúľ. Bisquit – francúzske jemné pečivo z piškótového cesta. Blanšírovanie – sparovanie potravín, pričom ich len nakrátko ponoríme do vriacej vody. Bliny – ruské tradičné jedlo, z múky, pohánky alebo krupice podávané s rybou, kaviárom a kyslou smotanou. Boršč – typicky poľská polievka so zeleninou, klobásou a červenou repou. Bouquet – francúzsky názov pre arómu, vôňu vína. Bowle – chladený osviežujúci nápoj z vína, sektu, minerálnej vody a ovocia. Brioche – čiže brioška je francúzsky ľahký kysnutý bochník alebo žemľa. Brunch – čiže branč je jedlo podávané na terase či v záhrade ako silné raňajky alebo skorý slabší obed, kedy sa podávajú ovocné šťavy a teplé nápoje, teplé kysnuté pečivo, syrové nákypy, zelenina v rôsole, mäso zapečené v lístkovom ceste, vajcia, polievky, ovocie a jogurtové dezerty. Bujón – silný vývar z hovädzieho alebo slepačieho mäsa. Calvados – francúzsky destilát z jablčných vín. Calzone – preložená pizza plnená rôznymi ingredienciami z talianskeho Neapola. Camembert – obľúbený francúzsky plesňový syr s príchuťou šampiňónov. Cannelony – druh talianskych cestovín tvaru väčšieho valčeka, ktoré sa plnia a potom sa zapekajú s bešamelovou omáčkou. Carpaccio – čiže karpačijo je studené jedlo pripravené z tenkých plátkov mäsa, rýb a zeleniny, známa je kombinácia syra mozarella, paradajok a olivového oleja. Ciabatta – príloha k polievkam, taliansky chlieb ochutený bylinkami, potretý cesnakom, opečený v olivovom oleji a posypaný syrom. Cizelírovať – jemné narezanie ryby, aby pri varení nepopraskala. Claret – francúzske ružové víno Cobblery – nemiešaný nápoj bez alebo s alkoholom a ovocím. Cordon blue – obalený teľací rezeň so šunkou a syrom z francúzskej kuchyne. Cottage cheese – čerstvý tvarohový krémový syr. Couvert – alebo kuver je kompletná zostava príborov a dochucovadiel pri stolovaní. Croissant – pečivo z lístkového cesta v tvare polmesiaca s vysokým obsahom tuku. Crostini – chrumkavý opražený chlieb podávaný s nátierkami k nápojom alebo ako predkrm. Crust – ozdoba okraja pohára cukrom alebo kokosom pri podávaní miešaných nápojov. Curry – čiže kari je zmes indického korenia z koriandru, zázvoru, čierneho korenia, kukurmy, kardamonu a rasce. Čady – gruzínsky chlieb z kukuričného cesta výborný k syru. Čatní – pikantná orientálna omáčka z udusenej zeleniny a ovocia s prímesou byliniek, ktorá sa podáva k mäsu. Degustácia – ochutnávanie potravín a nápojov a hodnotenie ich kvality z hľadiska vzhľadu, chuti i vône. Demikát – tradičná slovenská polievka zo zemiakov a bryndze alebo tvarohu. Dezert – drobný zákusok z krehkého alebo lístkového cesta, prípadne krém rôznych príchutí doplnený ovocím. Dip - studená omáčka z syru alebo smotany kombinovanej s bylinkami a nastrúhanou zeleninou, ktorá sa podáva ku grilovaným jedlám alebo nakrájaným kúskom zeleniny. Dranžírovanie – krájanie a porciovanie mäsa, hydiny, diviny, ovocia a múčnikov. Dresing – prídavok do zeleninových šalátov, ktorého základ tvorí ocot, cukor, soľ a bylinky, prípadne jogurt a postrúhané syry. Drezírovanie – je tvarovanie hydiny a mäsa do úhľadných tvarov pomocou kovových alebo drevených ihlíc, nite či motúza. Drobky – vnútornosti hydiny vhodné na prípravu rôznych chutných jedál. Džezva – menšia medená nádoba s dlhšou často drevenou rukoväťou, vnútri pocínovaná, určená na prípravu arabskej alebo tureckej kávy. Džuveč – typické balkánske jedlo z mäsa, rajčiakového pretlaku, papriky, baklažánu a ryže. Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Aby pre vás copywriting a marketing nebol „španielskou dedinou“, pridal som na svoj web copywriterský a marketingový slovník.
prejsť na článokVarenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm zruskej kuchyne pripravovaný na sladko ina slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov imedu. Výpek – šťava stuk
prejsť na článokVarenie Ucha – stará ruská rybacia polievka. Vareniky – pokrm z ruskej kuchyne pripravovaný na sladko i na slano. Vegan – je vegetarián, ktorý striktne odmieta všetky potraviny živočíšneho pôvodu, vrátane vajec, mliečnych výrobkov i medu. Výpek – šťava
prejsť na článokČert aby se v těch všech názvech kolikrát vyznal, že ano? Podívali jsme se na to vašima očima a všechny ty pekelnosti vám v našem výstižném článku rádi vysvětlíme.
prejsť na článokS blížiacimi sa sviatkami veľa ľudí premýšľa, čím si spestriť sviatočný stôl a urobiť svoje menu jedinečné a originálne. Popri tradičnom kaprovi sa tak začínajú na tanieroch objavovať aj špeciality, ktoré sú na Slovensku novinkou. Tí, ktorí sa odhodlajú s
prejsť na článok