Domáce žemličky

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Žemličky si môžeme upiecť aj doma. Čerstvé chutia predsa najviac. Ingrediencie: Na kvások: 1 lyžica kryštálového cukru 50 g čerstvého droždia 150 ml vlažného mlieka Na cesto: 500 g hladkej múky 100 ml oleja 150 ml vlažného mlieka 2 lyžičky soli (ak pripravujete žemle na sladko stačí 1 lyžička) 1 lyžička jedlej sódy Príprava: V jednej miske zmiešame prísady na kvások a v druhej sypké prísady. K suchej zmesi pridáme hotový kvások, zvyšné mlieko i olej a vypracujeme hladké vláčne cesto. Cesto preložíme na pracovnú dosku a krátko primiesime v rukách. Pripravíme si plech na pečenie, ktorý vystelieme papierom a papier potrieme trochou oleja. Rúru dáme vyhriať na 190 stupňov. Cesto rozdelíme na 10 až 12 častí a z každej vyformujeme tvar guľôčky. Guľôčky preložíme na plech a povrch každej potrieme olejom. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 190 stupňov asi 20-25 minút. Hotové žemličky musia mať povrch sfarbený dozlatista. TIP: Po potretí olejom môžeme surové žemličky posypať makom alebo sezamom. FOTO: www.goodfon.ru Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Upečte si s nami chlieb i pečivo

Chlieb v obchode už nie je to, čo to bývalo? Rožky vám pripadajú gumené? Žemličky sú akési tvrdé, ani čerstvé ani staré? Upečte si s nami poctivý domáci chlieb aj pečivo. Nie je to zložité, ani nepotrebujete špeciálnu výbavu, stačí trošku zručnosti, zopár

prejsť na článok

Čo je to Pão de Queijo?

Tieto syrové žemličky (číta sa: pau dži kejžu) pôvodom zBrazílie sú veľmi obľúbenou náhradou klasického pečiva už aj na Slovensku. Základnou surovinou tejto pochúťky je tapioková múka vyrábaná z hľuzy manioku. Ďalšie suroviny na recept sú vajíčka, mlieko,

prejsť na článok

Radvanský hrebenár

Publikované v týždenníku Smer zo dňa 24.decembra 1984 „Podkovy si nakúp v Rimavském Brezovém, v Hronci máš tisíc klincov pohotove, v Radvani hrebene, žemličky v Bystrici, jako sneh bílého chleba v Žarnovici...“ Takto sa prihováral Gašpar F. Belopot

prejsť na článok

Niekoľko alternatívnych možností ako využiť kávu v domácnosti

Domáce praženie kávy Zakúpte si zelené kávové zrná a doma ich upražte. To vám umožní experimentovať s rôznymi praženiami a získať čerstvú kávu. Domáce pečenie kávy je zábavný proces, ktorý vám umožňuje mať čerstvo upraženú kávu presne podľa svojich prefer

prejsť na článok

Uvarte si svoje prvé domáce pivo rýchlo a ľahko :)

(Domáca výroba piva, 4. časť). Domáce pivo zo sady — z mladinového koncentrátu — predstavuje asi najlepší spôsob, ako sa v praxi zoznámiť s výrobou piva. Mladinové koncentráty obsahujú prakticky všetky potrebné suroviny, takže od úspechu vás delí len dobr

prejsť na článok