Arabika vs. Robusta

Arabika vs. Robusta Vyťažiť čo najviac z hociktorého kávovaru je hlavne o výbere správneho typu kávy. Napriek tomu, že máme nespočetné množstvo druhov káv, z rôznych regiónov a plantáži produkujúcich široké množstvo chutí, tou najvyberanejšou voľbou je Arabika alebo Robusta (Canephora). Rastlina: Arabika a Robusta sú pestované z rôznych druhov kávovej rastliny, produkujúce zrná s rôznymi chuťami a charakteristikami. Robusta má vyššiu výnosnosť ako Arabika, jednoduchšie sa pestuje a je menej náchylná na choroby, čim je jej pestovanie lacnejšie. Robusta tvorí asi 30% svetovej produkcie kávy oproti zvyšným 70% produkcie Arabiky. Prevažná časť Robusty pochádza z Vietnamu, značná časť v Brazílii, Indii a Ugande. Arabika má omnoho širšiu distribúciu ako Robusta, jej najväčším producentom je Brazília. Obsah kofeínu a chuť: Robusta obsahujú omnoho viac kofeínu ako Arabika, a to približne 2,7% oproti 1,5% a taktiež obsahuje menej cukru. Obsah kofeínu nemá nič spoločné s chuťou. Tmavo pražená Arabika má menej kofeínu ako svetle pražená Robusta. Robusta má typickú zemitú chuť s väčšou horkosťou a menšou kyslosťou. Arabika produkuje kvalitnejšiu kávu s nižšou horkosťou, zvýšenou kyslosťou, s jemnou chuťou. Drahšie kávy a z nich najmä jedno-odrodové kávy (zrná z jednej plantáže danej krajiny) zvyknú byť Arabiky. Týmto ale nechceme povedať, že Robusta čo sa kvality týka nemá svoje miesto. Samozrejme okrem hrozných instantných nápojov kde sa často používa. Svoju dôležitú úlohu zohráva pri použití v zmesiach, kde svojou hĺbkou a kofeínom pridáva Arabike zaoblenejšiu chuť. Kvalita je odlišná medzi všetkými druhmi káv Arabiky a Robusty. Taktiež samotná produkcia má veľký vplyv. Zelené zrná Robusty sa často produkovali suchým (nemytým) procesom, čo malo za následok príkru chuť; čo stačilo akurát tak na prípravu nekvalitného instantného nápoja ale nie tam kde záleží aj na chuti. Dnes, vysoko kvalitná mytá Robusta môže chutiť lepšie ako nekvalitná Arabika, či už sa pripravená sama alebo v zmesi. Ktorá je lepšia? Arabika je kvalitnejšia a jemnejšia, preto si vo všeobecnosti vieme  z kvalitných prémiových zŕn druhu Arabika pripraviť perfektnú šálku kávu. Veľmi zriedkavo nájdete kávu 100% Robustu. Ale jej najkvalitnejšie myté zrná, sú skvelým doplnkom do zmesí, kde pridávajú káve na sile a dopĺňajú chute. Aj preto niekto kto má rád viac kofeínu, bohatšiu penu vyhľadáva práve zmesi. Avšak väčšina pražičov resp. výberových pražiarní dáva do popredia svoje prémiové 100% Arabiky aby poukázala na vysokú kvalitu vo vašej šálke. Príspevok Arabika vs. Robusta je zobrazený ako prvý na coffeefriends.sk.

prejsť na článok

Robusta vs. Arabica aký je medzi nimi rozdiel?

Najznámejšími druhmi káv sú jednoznačne odrody Arabica a Robusta. Hoci sa niektorým “kavovým laikom” môže zdať, že sú rovnaké, existuje medzi nimi niekoľko rozdielov. Prinášame vám zopár tých najzásadnejších. Hlavným rozdielom je pravdepodobne to, že káva

prejsť na článok

Ako vybrať správnu kávu?

Ako si vybrať správnu kávu ? Rozhodovanie o tom, ktorú kávu si kúpiť, môže byť pre mnohých ľudí skutočne náročné. V súčasnosti existuje na trhu nespočetné množstvo značiek a druhov káv ako aj rovnako veľa ďalších premenných, ktoré môžu mať pre vás pri vý

prejsť na článok

Arabica vs robusta

Arabica Prvý písomný záznam o káve (ako takej nie len arabica) vyrobenej z pražených kávových zŕn (botanické semená) pochádza od arabských vedcov. Tí napísali, že predlžovala ich pracovnú dobu. Arabská inovácia v Jemene, ktorá sa týka varenia z pražen

prejsť na článok

Kávový slovník

Kávový slovník A Acidita  je to kyslastá chuťová vlastnosť odrody Arabica spôsobená kyselinami, ktoré sa v odrode nachádzajú Aeropress  valec s piestom v ktorom sa káva extrahuje tým že tlačená piestom cez filter Africká posteľ – niekoľko drevených tyčí

prejsť na článok