Arabica vs robusta

Arabica Prvý písomný záznam o káve (ako takej nie len arabica) vyrobenej z pražených kávových zŕn (botanické semená) pochádza od arabských vedcov. Tí napísali, že predlžovala ich pracovnú dobu. Arabská inovácia v Jemene, ktorá sa týka varenia z pražených bôbov, sa rozšírila najskôr medzi Egypťanmi a Turkami. A až neskôr si našla cestu po celom svete. Iní vedci sa domnievajú, že kávovník doviezli z Jemenu na základe jemenskej tradície. Podľa ktorej sa úlomky kávy aj qatu vysádzali v Jemene v predislamských časoch na „Udein“ („dve vetvičky“). Divoké rastliny rastú do výšky medzi 9 a 12 m a majú otvorený rozvetvovací systém. Listy majú protistojné, jednoduché elipticko-vajcovité až podlhovasté, dlhé 6–12 cm a široké 4–8 cm lesklé tmavozelené. Kvety sú biele, priemer 10–15 mm a rastú v pazušných strapcoch. Kôstke (obyčajne „čerešňa“) o priemere 10–15 mm obsahuje semená. Kôstky zrejú jasne červenej až fialovej farby a zvyčajne obsahujú dve semená, často nazývané kávové zrná. Coffea arabica predstavuje 60% svetovej produkcie kávy. Úplné dozretie C. arabica trvá približne sedem rokov. Najlepšie sa jej darí s 1,0–1,5 metra, ktorý je rovnomerne rozložený po celý rok. Zvyčajne sa pestuje v nadmorskej výške od 1 300 do 1 500 metrov. No existujú plantáže, ktoré ju pestujú tak nízko ako morskú hladinu až do 2 800 m. Rastlina znesie nízke teploty, nie však mrazy, a najlepšie jej je priemerná teplota medzi 15 a 24°C. Komerčné kultivary väčšinou dorastajú iba do výšky asi 5 m a na uľahčenie zberu sa často orezávajú až do výšky 2 m. Na rozdiel od Coffea canephora sa C. arabica radšej pestuje v svetlom tieni. Očakáva sa, že v dôsledku predpokladaného globálneho otepľovania na základe modelovania IPCC môže dôjsť k strednodobému úbytku pôvodných populácií C. arabica. Zdá sa, že zmena podnebia rastúce teploty, dlhšie suchá a nadmerné zrážky ohrozujú udržateľnosť výroby kávy arabica, čo vedie k pokusom o šľachtenie nových kultivarov pre meniace sa podmienky. Robusta Coffea canephora (syn. Coffea robusta), všeobecne známa ako káva robusta, je druh kávy, ktorý má svoj pôvod v strednej a západnej subsaharskej Afrike. Je to druh kvitnúcej rastliny z čeľade Rubiaceae. Aj keď je rastlina všeobecne známa ako Coffea robusta, je vedecky identifikovaná ako Coffea canephora, ktorá má dve hlavné odrody, robustu a ngandu. Medzi zložením fazule Coffea arabica a Coffea robusta je niekoľko rozdielov. Robusta je druh kvitnúcej rastliny z čeľade Rubiaceae. Rastlina má plytký koreňový systém a rastie ako robustný strom alebo ker až do výšky asi 10 m. Kvitne nepravidelne, čerešne dozrievajú asi 10–11 mesiacov a vytvárajú oválne fazule. Rastlina robusta má vyšší výnos plodiny ako arabica, obsahuje viac kofeínu (2,7% v porovnaní s 1,5% arabica), a obsahuje menej cukru (3–7% v porovnaní so 6–9% arabica). Pretože lepšie odoláva škodcom a chorobám, robusta potrebuje oveľa menej herbicídov a pesticídov ako arabica. Väčšinou sa pestuje vo Vietname, kde ho koncom 19. storočia predstavili francúzski kolonisti, aj keď v Indii, Afrike a Brazílii, kde sa mu často hovorí conilon. V posledných rokoch sa Vietnam, ktorý vyrába prevažne robustu, stal najväčším svetovým vývozcom kávy robusta, čo predstavuje viac ako 40% z celkovej výroby. Prekonáva Brazíliu (25% svetovej produkcie), Indonéziu (13%), Indiu (5%) a Ugandu (5%). Brazília je stále najväčším producentom kávy na svete a produkuje jednu tretinu svetovej kávy, hoci 69% z toho je C. arabica. Robusta je nenáročnejšia na starostlivosť a má vyšší výnos plodiny ako C. arabica, preto je výroba lacnejšia. Pražené zrnká robusty poskytujú silnú, plnú kávu s výraznou zemitou chuťou, ale zvyčajne vďaka obsahu pyrazínu horšiu ako arabica. Pretože sa predpokladá, že fazuľa arabica má jemnejšiu chuť s väčšou kyslosťou a bohatšou chuťou, často sa považuje za vynikajúcu, zatiaľ čo tvrdšie zrná robusty sa väčšinou používajú ako plnivo do kávových zmesí nižšej kvality. Silná príchuť však môže byť žiaduca v zmesi, ktorá jej dodáva vnímanú „silu“ a „záver“, hlavne v talianskej kávovej kultúre. Kvalitná fazuľa robusta sa používa v tradičných talianskych zmesiach espressa v množstve asi 10 15%, aby poskytla celkovú chuť a lepšiu penovú hlavu (známa ako crema). Okrem toho sa používa ako stimulant, diuretikum, antioxidant, antipyretikum a zmierňuje kŕčovitú astmu. Zdroj: Wikipedia Príspevok Arabica vs robusta je zobrazený ako prvý na Kocúr káva & bistro.

prejsť na článok

Robusta vs. Arabica aký je medzi nimi rozdiel?

Najznámejšími druhmi káv sú jednoznačne odrody Arabica a Robusta. Hoci sa niektorým “kavovým laikom” môže zdať, že sú rovnaké, existuje medzi nimi niekoľko rozdielov. Prinášame vám zopár tých najzásadnejších. Hlavným rozdielom je pravdepodobne to, že káva

prejsť na článok

Arabika vs. Robusta

Arabika vs. Robusta Vyťažiť čo najviac z hociktorého kávovaru je hlavne o výbere správneho typu kávy. Napriek tomu, že máme nespočetné množstvo druhov káv, z rôznych regiónov a plantáži produkujúcich široké množstvo chutí, tou najvyberanejšou voľbou je Ar

prejsť na článok

Kávový slovník

Kávový slovník A Acidita  je to kyslastá chuťová vlastnosť odrody Arabica spôsobená kyselinami, ktoré sa v odrode nachádzajú Aeropress  valec s piestom v ktorom sa káva extrahuje tým že tlačená piestom cez filter Africká posteľ – niekoľko drevených tyčí

prejsť na článok

Ako vybrať správnu kávu?

Ako si vybrať správnu kávu ? Rozhodovanie o tom, ktorú kávu si kúpiť, môže byť pre mnohých ľudí skutočne náročné. V súčasnosti existuje na trhu nespočetné množstvo značiek a druhov káv ako aj rovnako veľa ďalších premenných, ktoré môžu mať pre vás pri vý

prejsť na článok

Exotické novinky od Caffé Molinari

„Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy.“ Stephanie Piro Milovníci dobrého jedla, v tomto prípade dobrej kávy! Dovoľte, aby sme Vám v nasledujúcich riadkoch predstavili tri nové druhy kávy, ktoré sme si pre vás pripravili. Ako je už v Enak-u z

prejsť na článok