Zo zeleniny neodolateľne odolní

Varenie – Potraviny Podľahneme neodolateľnej zelenine a staneme sa odolnými? Alebo ju vyškrtneme zo zoznamu obľúbených potravín a podpíšeme tak reverz na dobrovoľnú cestu do pekla? Tak nejako to môže s naším zdravím o pár rokov vyzerať, ak si na tanier budeme klásť len mastné bôčiky či jaternice anbsp;klobásy uškvarené na grile dočierna. Jedným uchom dnu a druhým von. Notoricky opakované zeleninové výzvy odborníkov na výživu poniektorí zachytia iba úchytkom jedným uchom, aby ich druhým nechali vzápätí vyletieť bez najmenšej stopy v mozgových závitoch. No zeleninu treba najprv pustiť do svojej hlavy a potom aj do vlastného bruška. Poďakuje sa dobrou kondíciou a spolu s ním celé naše telo. Stará tisícročia Čerstvá a predsa archaická. Plody zeleniny poznali Mexičania už 4000 rokov pred naším letopočtom, preferovali tekvicu, kukuricu a rajčiaky. Obyvatelia Mezopotámie si o tisíc rokov neskôr pochutnávali na reďkovke, póre i cibuli a starí Gréci a Rimania využívali v kuchyni karfiol, artičoky, zelený šalát i cesnak. Francúzi a Španieli si obľúbili napríklad baklažán, špenát a mrkvu. No a dnes je to vlastne jedno, všetci varíme akoby z jedného hrnca a podľa jednej kuchárskej knihy. Pestovanie jednotlivých druhov odkopírovali krajiny sveta od tých druhých a ak klíma niektorej sorte nepraje, tak sa z teplejšej časti planéty jednoducho dopraví. Máme preto na výber zo širokej škály druhov zeleniny a záleží len na našich chuťových pohárikoch, pre ktoré sa rozhodneme. Banka vzácnych látok Čím všetkým zelenina disponuje, z čoho potom my profitujeme? Určite si ju môžeme ceniť pre chuťové vlastnosti a schopnosť zasýtiť. Na druhej strane je pre vysoký obsah vody (najmä tekvice, uhorky) ideálnym gurmánskym artiklom aj pre všetkých ašpirantov na chudnutie. Nájdeme v nej aj cukry, bielkoviny a tuky, ale hlavne celú zostavu vitamínov a minerálov, ktoré potrebujeme na udržanie funkčnosti našich orgánov. Konzumáciou zeleniny si zlepšíme trávenie a vďaka prítomnej vlákniny sa organizmus rýchlejšie zbaví toxických látok a stáva sa odolnejším. Črevnej flóre prajú aj probiotické kultúry – priateľské baktérie (artičoky, cícer), ktoré tiež posilňujú imunitu. Prítomné flavonoidy (brokolica, cibuľa, kapusta, špenát, rajčiaky, paprika, mrkva) nás chránia pred problémami s krvným obehom a chorobami srdca a antioxidanty (vitamíny E a C) pred voľnými radikálmi zo životného prostredia i zo stravy, ktoré môžu odštartovať rast rakovinových buniek. Jarný zdroj energie V jarných mesiacoch sa treba dobiť vitamínmi a posilniť si tak obranyschopnosť organizmu. K zaručeným zdrojom znovu obnovenej sily patrí čínska kapusta (šaláty, príloha na chlebík či tepelne upravená podľa čínskych receptúr), paprika (najmä červená a hlavne surová), zeler (nastrúhaný v šaláte i do nátierky, súčasť polievok či zapekaných jedál), kyslá kapusta (ako polievka i šalát, kombinovaná s múčnymi jedlami, dusená príloha k mäsu), brokolica (zapekaná s cestovinami, polievka, šalát), cibuľa (vyprážaná, zapekaná, vhodná do polievky, súčasť nátierok zeleninových šalátov) a cesnak, ktorý treba ho pridávať jednoducho všade. Každý, kto tvrdí, že zelenina ho k hodom neinšpiruje, asi nebude najlepší kuchár alebo pozná len málo zaujímavých receptov. Pulty plné kuchárskych kníh, v ktorých hrá hlavnú úlohu zelenina, alebo publikácií o vegetariánskej kuchyni to však ľahko napravia. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.pixabay.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Neodolateľné jesenné menu v Hoteli Diplomat

Jeseň už vystriedala leto a šefkuchár v Hoteli Diplomat**** v Rajeckých Tepliciach p. Vladimír Lokšík zostavil pre vás  neodolateľné jesenné menu. Hlavnú rolu si v ňom tentokrát "zahrali" kačacie prsia s malinovou omáčkou a zemiakovou roládou s ...

prejsť na článok

Pizza chlieb – neodolateľné pizza bochníky

Jednoduchý recept na jemné pizza bochníky, pripravené z magickej zmesi múky, droždia, vody a soli. Celé kúzlo týchto mini pizza chlebov je ukončené veľkorysou infúziou olivového oleja a cesnaku, ktoré zaistia že každé sústo bude neodolateľne jemné a chutn

prejsť na článok

Ananásový elixír doprajte si neodolatelné kúzlo ananásového čaju z anásových šupiek

Predstavujem Vám domáci ananásový čaj, príjemnú zmes tropického ovocia a korenia, ktorá premieňa skromné ananásové šupky na pikantné, aromatické majstrovské dielo. S teplým objatím klinčekov, citrusovou sviežosťou citróna, jemným nádychom zázvoru a upokoj

prejsť na článok

Prichádza jeseň – je čas na siatie zeleniny :)

Jesenný výsev zeleniny je výborný spôsob, ako si na budúcu jar zabezpečiť skorú úrodu vlastnej zeleniny. Ako na to?

prejsť na článok

Pestovanie zeleniny pre začiatočníkov alebo zelenina nenáročná na pestovanie

Záujem o dopestovanie si vlastnej chutnej a zdravej zeleniny a ovocia neustále rastie, preto pribúda aj mnoho nových pestovateľov – začiatočníkov. Hoci väčšinu zeleniny je pomerne nenáročné vypestovať, možno rozmýšľate nad tým, ktoré druhy sú tie na pesto

prejsť na článok