Zemiaky nie sú až tak „slovenské“

Zemiaky patria k najvýznamnejším hospodárskym plodinám, a to hneď po pšenici, ryži a kukurici. Aj keď túto potravinu považujeme za „našu“, v skutočnosti to tak vôbec nie je. Pochádzajú z Ameriky a na Slovensko sa dostali až okolo roku 1650.   Majú aj svojich bohov    Za rodisko zemiakov sa považuje Peru. Podľa historických prameňov ich poznali už Inkovia, pre ktorých predstavovali priam zázračnú surovinu. Nazývali sa „papa“. Toto pomenovanie majú v jazykoch latinskoamerickej španielčiny aj v súčasnosti.  Zemiaky mali v týchto oblastiach dokonca aj svoje božstvá. Konzumovali sa hlavne varené, okrem toho z nich však Inkovia vyrábali aj prášok a dokonca alkohol podobný dnešnému pivu.   Tisícky druhov   Dnes v Peru nájdete viac ako 4000 odrôd tejto plodiny. Farby a tvary zemiakov sú tak rozmanité, že vo viac ako polovice prípadov, by ste nemali šancu prísť na to, že ide práve o túto potravinu.   Pohanská rastlina   Po tom, ako sa zemiaky dostali do Európy, ich popularita nebola príliš vysoká, keďže tieto rastliny pochádzali z krajiny „divochov“, boli vnímané ako pohanská rastlina, ktorá v našich končinách nemá čo hľadať. Preto sa pestovali skôr ako okrasné rastliny. Stali sa taktiež záujmom lekárov, ktorý och používali pri liečbe rôznych ochorení.     „Slovenská“ plodina   O zemiakoch sa veľmi radi vyjadrujeme ako o našej klasickej plodine. Toto označenie je však viac ako nesprávne. Do Európy sa začali pomaly dostávať až po objavení Ameriky, teda v pätnástom storočí. Ku nám na Slovensko sa dostali dokonca až v priebehu šestnásteho  storočia. Prvá písomná zmienka o tejto plodine, však pochádza až z roku 1768, od mnícha Cypriána z Červeného kláštora. V tomto období boli privezené na Spiš. predpokladá sa, že ich priniesli študenti, ktorí v tej dobe študovali na univerzitách v západnej Európe. Jedným z nich bol aj Tomáš Šváby, podľa ktorého vznikol  aj jeden z ich ľudových názvov, a to „švábka“. Článek Zemiaky nie sú až tak „slovenské“ se nejdříve objevil na Festigo.

  • Web: Festigo
  • Aktualizované: 23.7.2023
prejsť na článok

Kedy, kde a ako sadiť zemiaky

Ak vám nechutia kupované zemiaky a máte k dispozícii priestor na záhrade, či poli, vypestujte si ich sami. Nie je to vôbec náročné a zvládne to aj záhradkár - začiatočník. Už hádam len jedno upozornenie na úvod, keď raz ochutnáte domáce zemiaky, už tie z

prejsť na článok

Zemiaková fučka (kaša)

Očistené surové zemiaky dáme variť do studenej vody. Vody dáme iba toľko, aby zemiaky boli len ponorené. Rozvarené zemiaky v tejto vode roztlačíme varechou a za stáleho miešania zasýpame...

prejsť na článok

Kapustovo-zemiaková polievka

Kapustu nakrájame na jemné pásiky a povaríme. Keď mierne zmäkne, pridáme na kocky nakrájané zemiaky a soľ. V sladkej smotane rozmiešame múku - pripravíme zátrepku - a keď sú zemiaky mäkké,...

prejsť na článok

Zemiaky - druhý chlieb Slovákov

Máme tu obdobie vykopávania zemiakov, a tak im budeme venovať trošku pozornosti. Zemiaky sú veľmi vhodnou potravinou, ktorá je dostupná kedykoľvek vo veľkom množstve a v rôznych odrodách.

prejsť na článok

Je slovenské naozaj slovenské?

Obchodné reťazce sa v poslednú dobu tvária, ako dávajú na pulty slovenské výrobky. V televízii v Čechách aj na Slovensku je spustená marketingová kampaň, ktorá sa snaží obyvateľov presvedčiť o "regionálnych produktoch" v nadnárodných obchodných reťazcoch.

prejsť na článok