Výberové zrná kávy

Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva (obsahujúca výberové zrná kávy) je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa. Prvýkrát tento termín použila v roku 1974 Erna Knutsen vo vydaní časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Spoločnosť Knutsen použila špeciálnu kávu na popísanie zŕn najlepšej príchute, ktoré sa vyrábajú v špeciálnych mikroklimatoch. Špeciálna káva súvisí s farmármi a pestovateľom, čo je známe ako tretia vlna kávy, najmä v celej Severnej Amerike. To sa týka moderného dopytu po káve výnimočnej kvality. A to platí tak farmovej, ako aj varenej, s výrazne vyšším ako priemerným štandardom. Definícia špeciálnej kávy obsahujúca výberové zrná kávy Všeobecne prijímanou definíciou špeciálnej kávy je káva, ktorá získala 80 alebo viac bodov na 100-bodovej škále Coffee Review. Hodnotenie kávy od 90 do 100 je hodnotené vynikajúco, káva s skóre 85-89,99 je klasifikovaná ako výborná, zatiaľ čo hodnotenie kávy od 80 do 84,99 je hodnotené veľmi dobre. SCA Špeciálna kávová asociácia má sériu podrobnejších špecifikácií (SCA je zväzom Americkej špeciálnej kávovej asociácie (SCAA) a Európy (SCAE). SCA stanovuje štandardy pre špeciálnu kávu v každej fáze výroby kávy. A to vrátane povolených chýb v zelených zrnách, štandardov vody a sily varenia. SCA tiež stanovuje jasné štandardy v procese triedenia kávy. Minimálnou požiadavkou na špeciálnu kávu je počet defektov: aby sa káva považovala za špecialitu, musí mať 0 až 5 defektov na každých 350 gramov mletých zŕn. Aj keď existujú rôzne definície špeciálnej kávy podľa rôznych medzinárodných organizácií, existuje všeobecná akceptácia súboru troch minimálnych požiadaviek: káva mala byť ručne zbieraná selektívnym zberom zrelých zŕn s hodnotením 80 alebo viac, maximálne 5 defektov na 350 gramov. Káva sa všeobecne pestuje v „fazuľovom páse“ medzi obratníkmi raka a kozorožcom, ktoré vytvárajú tropické podnebie potrebné na to, aby sa stromom darilo. Špeciálna káva sa zvyčajne pestuje na troch kontinentoch: Južná a Stredná Amerika, Ázia a Afrika. Zdroj: Wikipedia.com Príspevok Výberové zrná kávy je zobrazený ako prvý na Kocúr káva & bistro.

prejsť na článok

Ako vybrať správnu kávu?

Ako si vybrať správnu kávu ? Rozhodovanie o tom, ktorú kávu si kúpiť, môže byť pre mnohých ľudí skutočne náročné. V súčasnosti existuje na trhu nespočetné množstvo značiek a druhov káv ako aj rovnako veľa ďalších premenných, ktoré môžu mať pre vás pri vý

prejsť na článok

Praženie kávy

Praženie kávy transformuje chemické a fyzikálne vlastnosti zelených kávových zŕn na pražené kávové výrobky. Proces praženia vytvára charakteristickú chuť kávy tým, že spôsobuje zmenu chuti zelených kávových zŕn. Nepražené zrná obsahujú podobné, ak nie vyš

prejsť na článok

Aké druhy praženia poznáme?

Proces praženia, druhy praženia Stupeň praženia kávových zŕn je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré určujú chuť kávy. Pred pražením sú zelené kávové zrná mäkké na zahryznutie, vonia trávnato. Proces praženia kávy transformuje tieto surové zrná na v

prejsť na článok

Robusta vs. Arabica aký je medzi nimi rozdiel?

Najznámejšími druhmi káv sú jednoznačne odrody Arabica a Robusta. Hoci sa niektorým “kavovým laikom” môže zdať, že sú rovnaké, existuje medzi nimi niekoľko rozdielov. Prinášame vám zopár tých najzásadnejších. Hlavným rozdielom je pravdepodobne to, že káva

prejsť na článok

Exotické novinky od Caffé Molinari

„Za každou úspešnou ženou je obrovské množstvo kávy.“ Stephanie Piro Milovníci dobrého jedla, v tomto prípade dobrej kávy! Dovoľte, aby sme Vám v nasledujúcich riadkoch predstavili tri nové druhy kávy, ktoré sme si pre vás pripravili. Ako je už v Enak-u z

prejsť na článok