Zelený domov – Vitamíny z črepníka Už nemusíme vlastniť niekoľkoárovú záhradu, aby sme si vypestovali vitamíny na balkóne. Ak netúžime po orechovom sade, na minimalizovanom priestore si okrem zeleninových zdrojov zdravia môžeme dopestovať aj tie ovocné. V zásade treba pri podobnom mikro farmárčení dodržať pár zásad. Rastliny budú potrebovať vhodné nádoby, kvalitnú zeminu, ktorú si treba podľa druhov kúpiť v predajni, dostatok svetla a zálievky a tiež hnojenie, ale prírodné, zdrojom môže byť vlastný kompost. Už len ostáva zvoliť správne druhy. Najviac sa osvedčili jahody K najobľúbenejším druhom balkónového ovocia patria jahody, dokonca sa dajú kúpiť aj popínavé jahodovníky, ktoré plošne veľa miesta nezaberú. Ak máme kvalitné sadenice, ktorým poskytneme dostatok slnka a vody, môžeme pokojne rátať s tým, že na nich budú chutné sladké jahody postupne dozrievať až do jesene. Pre náročnosť jahôd na dostatok vody sú najvhodnejšie samozavlažovacie hrantíky. Drobné kríčkové ovocie Rastliny letných druhov drobného ovocia, ako sú maliny, černice, čučoriedky, egreše a ríbezle, majú plytký koreňový systém a nemusia dorásť do výšky, aby rodili plody. Potrebujú kvalitný ľahší substrát, dostatok vody a pravidelné prihnojovanie. Medzi vhodné druhy egrešov patria bez tŕňové ‘Spinefree’, ‘Pax’ či ‘Captivator’, z ríbezlí biela odroda ‘Blanka’, červená ‘Detvan’, čierna ‘Titania’, černica sa najčastejšie na balkóne pestuje odroda ‘Navaho’ a maliny si treba vybrať tie, ktoré rodia opakovane, napríklad odrody Pokusa’, ‘Polka’, ‘Poranna Rosa’ alebo ‘Polana’. Zmestia sa aj trpasličie stromčeky Aj keď sa nám bonsaj spája najmä s pestovaním miniatúrnych exotických okrasných drevín, dnes majú sídliskoví záhradkári k dispozícii aj nové druhy ovocných stromčekov, ktoré sa zmestia na balkón vo väčšom črepníku a pritom sú dostatočne silné, aby zarodili plnohodnotné šťavnaté plody. Stromčeky dorastajú maximálne do výšky dvoch metrov a plody majú štandardnú veľkosť. Takto pestovať sa dajú jablone, hrušky, broskyne, nektárinky, marhule a dokonca aj čerešne či hrozno. Všetky druhy potrebujú v prvom rade kvalitnú pôdu (zmes 40 % univerzálnej rašelinovej pôdy, 40 % ílovitej a 20 % zeminy z lesných listov) a tiež pravidelnú zálievku a hnojenie. A po sezóne, keď spadnú listy, treba stromčeky vždy ostrihať, zbaviť ich suchých konárikov a vyformovať pekný tvar. Exotika sa nevylučuje Citrusy z balkóna už nie sú žiadnou novinkou. Viacerí si už vyskúšali pestovanie citrónov či mandarínok v obmedzených podmienkach. A rovnako sa môžeme tešiť aj z čerstvých fíg, moruší či kyselkavých plodov kiwi. Vždy sa však treba poradiť s odborníkmi, ako sa prepracovať k úspešnej úrode podľa jednotlivých ovocných druhov. Poznámka: Plody vypestované v domácich podmienkach na vlastnej lodžii či balkóne majú ešte jednu obrovskú výhodu. Neobsahujú žiadne škodlivé látky, pretože pri ich pestovaní netreba používať látky na podporu rastu či umelé hnojivá. Navyše ovocie konzumované bezprostredne po odtrhnutí je pre zdravie najviac prospešné. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.goodfon.ru Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Osvedčené odrody jahôd na balkón, do bytu aj do záhrady. Dopestujte si vlastné, čerstvé, aromatické, zdravé jahody v BIO kvalite.
prejsť na článokOvocné stromy poskytujú najlepšie výnosy zo všetkých rastlín v záhrade. Veď napríklad jedna jabloň môže mať ročne až 500 jabĺk s tým, že ovocie rodí 15 až 20 rokov. No a výhodou sú aj rôzne odrody a druhy, s ktorými môžete mať čerstvé ovocie až 8 mesiacov
prejsť na článokSlivkové gule, lekvár či buchty... Ako deti sme sa za nimi šli „zabiť“. Typické letné ovocie z dedkovej záhrady sme s vyšším vekom začali objavovať aj v iných skupenstvách, ako našu ospevovanú slivovicu. Či už človek obľubuje viac tekutú alebo "tuhú", sli
prejsť na článokHoci sa práca v záhrade točí najmä okolo pôdy, rozhodne by ste sa v nej nemali držať len pri zemi. Ako naplno využiť aj jej tretí rozmer? Toto sú originálne nápady do záhrady, ktoré ju dokážu pozdvihnúť nielen doslova, do výšky, ale aj v prenesenom zmysle
prejsť na článokLyofilizované ovocie je typ sušeného ovocia, ktoré je vyrábané pomocou procesu nazývaného lyofilizácia. Lyofilizácia je metóda sušenia, pri ktorej sa ovocie zmrazí a následne sa z neho odstráni väčšina vody vo forme pary, pričom sa minimalizuje tepelná de
prejsť na článok