Lasagne boli prvé naozaj vegetariánske jedlo, ktoré som v živote varila, ešte predtým, ako som sa stala vegánkou. Vtedy sa mi proste nechcelo variť maso, tak som ich spravila s baklažánom a cuketou. Dnes mám pre vás vylepšenú verziu na vegan lasagne s baklažánom. Chutia fantasticky vďaka poctivému zeleninovému ragú s baklažánom, do ktorého môžete pridať namiesto mäsa šošovicu, vegánske mleté alebo domácky pripravené sójové mäso, ako som ho spravila ja. Vegan lasagne s baklažánom: Počet porcií4 porciíŠtvrtina (1 porcia)Polovica (2 porcie)Predvolene (4 porcií)Dvojnásobok (8 porcie)Trojnásobok (12 porcií)Čas prípravy1 hod.Čas varenia45 min.Celkový čas1 hod. 45 min. Mäso : 100 g sójového granulátu 30 g sójovej omáčky 30 g repkového oleja 15 g koncentrovaného rajčinového pretlaku čl sušeného cesnaku čl sušenej cibule čl oregána čl údenej papriky voda podľa potreby soľ a čierne korenie kvapka tekutého dymu (voliteľné)Ragú: 200 g baklažánu (prípadne mix mrkva, cuketa či stonkový zeler) 1 čl soli 3 pl olivového oleja 1 červená cibuľa čl tekutého dymu (voliteľné)alebo podľa chuti 3 strúčiky cesnaku 800 g celých lupaných rajčín (2 konzervy) 140 g koncentrovaného rajčinového pretlaku 1 čl oregána 1 čl tymiánu 1 čl rozmarínu 1 štipka čierneho korenia 15 g čerstvej bazalky 250 g bezvaječných lasagní 100 g raslinného syra rajčinyBešamel 50 g rastlinného masla / oleja 50 g hladkej pšeničnej múky 500 ml rastlinného mlieka 1/4 ČL muškátového oriešku 2 PL lahôdkového droždia 1 ČL soli štipku čierneho korenia NáročnosťMierne pokročilýOhodnoďte tento recept :)5.0 Ingrediencie Mäso : 100 g sójového granulátu 30 g sójovej omáčky 30 g repkového oleja 15 g koncentrovaného rajčinového pretlaku čl sušeného cesnaku čl sušenej cibule čl oregána čl údenej papriky voda podľa potreby soľ a čierne korenie kvapka tekutého dymu (voliteľné)Ragú: 200 g baklažánu (prípadne mix mrkva, cuketa či stonkový zeler) 1 čl soli 3 pl olivového oleja 1 červená cibuľa čl tekutého dymu (voliteľné)alebo podľa chuti 3 strúčiky cesnaku 800 g celých lupaných rajčín (2 konzervy) 140 g koncentrovaného rajčinového pretlaku 1 čl oregána 1 čl tymiánu 1 čl rozmarínu 1 štipka čierneho korenia 15 g čerstvej bazalky 250 g bezvaječných lasagní 100 g raslinného syra rajčinyBešamel 50 g rastlinného masla / oleja 50 g hladkej pšeničnej múky 500 ml rastlinného mlieka 1/4 ČL muškátového oriešku 2 PL lahôdkového droždia 1 ČL soli štipku čierneho koreniaPokynyVegan lasagne s baklažánomIngredienciePokyny{"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":"Surov\u00e1 dc\u00e9rka","datePublished":"2020-09-22","name":"Vegan lasagne s bakla\u017e\u00e1nom","image":"https:\/\/www.dcerka.sk\/wp-content\/uploads\/2020\/09\/lasagne1-700x525.jpg","description":"Dnes m m pre v s vylep en verziu na vegan lasagne s bakla\u017e nom a alternat vou k mlet mu m su, pre naozaj poctiv lasagne.","recipeIngredient":["100 g s\u00f3jov\u00e9ho granul\u00e1tu","30 g s\u00f3jovej om\u00e1\u010dky","30 g repkov\u00e9ho oleja","15 g koncentrovan\u00e9ho raj\u010dinov\u00e9ho pretlaku"," \u010dl su\u0161en\u00e9ho cesnaku"," \u010dl su\u0161enej cibule"," \u010dl oreg\u00e1na"," \u010dl \u00fadenej papriky","voda pod\u013ea potreby","so\u013e a \u010dierne korenie","kvapka tekut\u00e9ho dymu (volite\u013en\u00e9)","200 g bakla\u017e\u00e1nu (pr\u00edpadne mix mrkva, cuketa \u010di stonkov\u00fd zeler)","1 \u010dl soli","3 pl olivov\u00e9ho oleja","1 \u010derven\u00e1 cibu\u013ea"," \u010dl tekut\u00e9ho dymu (volite\u013en\u00e9)","3 str\u00fa\u010diky cesnaku","800 g cel\u00fdch lupan\u00fdch raj\u010d\u00edn (2 konzervy)","140 g koncentrovan\u00e9ho raj\u010dinov\u00e9ho pretlaku","1 \u010dl oreg\u00e1na","1 \u010dl tymi\u00e1nu","1 \u010dl rozmar\u00ednu","1 \u0161tipka \u010dierneho korenia","15 g \u010derstvej bazalky","250 g bezvaje\u010dn\u00fdch lasagn\u00ed","100 g raslinn\u00e9ho syra","raj\u010diny","50 g rastlinn\u00e9ho masla \/ oleja","50 g hladkej p\u0161eni\u010dnej m\u00faky","500 ml rastlinn\u00e9ho mlieka","1\/4 \u010cL mu\u0161k\u00e1tov\u00e9ho orie\u0161ku","2 PL lah\u00f4dkov\u00e9ho dro\u017edia","1 \u010cL soli","\u0161tipku \u010dierneho korenia"],"recipeCategory":"Hlavn\u00e9 jedl\u00e1","recipeYield":"4","cookTime":"PT0H45M","prepTime":"PT1H0M","totalTime":"PT1H45M","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":0,"carbohydrateContent":"","cholesterolContent":"","fatContent":"","fiberContent":"","proteinContent":"","saturatedFatContent":"","servingSize":"4","sodiumContent":"","sugarContent":"","transFatContent":""},"recipeInstructions":[""],"aggregateRating":{"@type":"AggregateRating","ratingValue":"5.0","ratingCount":1,"bestRating":5,"worstRating":1},"recipeCuisine":"Talianska kuchy\u0148a","keywords":[]} Mäso: Môžete siahnuť po uvarenej šošovici alebo mletom vegan mäse zo supermarketu. Použite vždy asi 200-250 gramov. Sójový granulát uvarte vo vode alebo vývare. Po uvarení ho sceďte a čo najviac vysušte ja ho krátko suším v rúre na 100 stupňoch. Zvyšok ingrediencí zmiešajte na marinádu, zalejte vysušené mäso a podľa potreby pridajte trochu vody. Nechajte marinovať aspoň 30 minút a pred prípravou lasagní kúsky opečte/upečte do chrumkava na panvici alevo v rúre. Ragú: Baklažán nakrájajte na plátky a posoľte. Zohrejte olej a začnite opekať do zlata cibuľku. Keď je cibuľka opražená, baklažán osušte a nakrájajte na kocky. K cibuľke pridajte na jemno nastrúhaný cesnak. Po minúte pridajte baklažán a ďalšiu zeleninu, ktorú používate, ako mrkvu. Krátko poduste. Potom do hrnca pridajte aj rajčinový pretlak, oregáno, tymián, rozmarín, čierne korenie, tekutý dym (voliteľné) a soľ podľa chuti. Všetko dobre zmiešajte a na záver pridajte aj konzervované rajčiny. Stíšte oheň na minimum a pod pokrievkou nechajte ragú bublať aspoň hodinu prebežne miešajte. Po uvarení do ragú prisypte nakrájanú bazalku a sójové kúsky. Ak používate šošovicu alebo vegan mleté, môžete ho pridať na začiatku varenia. Bešamel: V hrnci zohrejte rastlinné mlieko tak aby bolo horúce ale nevrelo. V ďalšom hrnci na strednom ohni roztopte rastlinné maslo. K maslu pridajte hladkú múku a miešajte, kým nevznikne hladká a hustá pasta. Asi 2 minúty ju opekajte a neustále miešajte, aby nehnedla. Potom pomaly a za stáleho miešania metličkou začnite vlievať rastlinné mlieko, aby sa vám nevytvorili hrudky. Bešamel priveďte za stáleho miešania k varu, pridajte muškátový oriešok, lahôdkové droždie, soľ a čierne korenie. Oheň stiahnite na minimum a miešajte ďalšie 2 minúty. Potom odložte z ohňa a začnite skladaním lasagní. Vegan lasagne s baklažánom: Pripravte si zapekaciu misu s rozmerom asi 27×17 cm a lasagne. Pri pokladaní lasagní je dôležité, aby sa vám lasagne príliš neprekrývali. Otestujte si teda, koľko sa vám zmestí do misy a lasagne prispôsobte jej veľkosti. Tvrdé lasagne sa často zle lámu či strihajú. Môžete ich ale na pár sekúnd namočiť do horúcej vody – predvariť. Potom sa dajú krásne strihať bez lámania a aj lasagne budú rýchlejšie hotové. Na dno zapekacej misy (27x17cm) rozprestrite 2 PL bešamelu a prvú vrstvu cestovín. Cestoviny znova pokryte tenkou vrstvou bešamelu. Ragú si rozdeľte na 3 približne rovnaké časti. Prvú časť špachtľou rozprestrite na bešamel a zarovnajte, aby bešamel nikde nevykúkal. Na ragú znova pridajte cestoviny a zalejte ich bešamelom. Takto pokračujte kým neminiete ragú a cestoviny. Chcete 4 vrstvy cestovín. Na poslednú vrstvu cestovín dajte zvyšok bešamelovej omáčky. Lasagne môžete ozdobiť rajčinami či inými zvyškami zeleniny (baklažán či cuketa). Zeleninu zasypte rastlinným syrom.Zapekaciu misu prekryte alobalom a lasagne dajte piecť na 180 stupňov asi na 30-45 minút, kým cestoviny nezmäknú. Môj typ pre krásne roztečený syr na vrchu lasagní syr roztopím vopred na kvapke oleja v malou hrnci na omáčku a pridám už roztečený. Takto môžete použiť strúhaný či plátkový rastlinný syr. Zapekaciu misu prekryte alobalom a lasagne dajte piecť na 180 stupňov asi na 30-45 minút, kým cestoviny nezmaknú. Ak hľadáte ďalšie ragú recepty, pozrite sa sem a ďalšie pokus môžete sledovať na mojom instagrame. Príspevok Vegan lasagne s baklažánom zobrazený najskôr Surová Dcérka.
Pasteis de nata je jeden z receptov, ktorý chystám na našu vegánsku cestu po Madeire s Worldee. Nie len že spoločne preskúmame tento krásny ostrov večnej jari, ale budeme chodiť po vegan a vegan friendly podnikoch, ochutnávať lokálne ovocie s lokálnym spr
prejsť na článokVláčny a jemný citrónový chlebíček s polevou, ktorý vydrží šťavnatý dlhé dni, plný dokonalej citrónovej chuti. Tento recept som testovala posledných 5 dní (rôzne obmeny cesta piekla tak 15 krát), kým som bola spokojná s touto vegan verziou. Môžete pri
prejsť na článokJahôdkové linecké zvládnete pripraviť s formičkouv tvare srdca, hviezdy a špáradlom, čo máte už dávno doma. A samozrejme potrebujete nejaké fun farby. S kódom surovadcerka máte 10% zľavu na všetky farebné prášky vrátane už zlacnených sád u Happy Power.
prejsť na článokVylepšila som jeden z obľúbených receptov na čokoládové brownies s ríbezľovým džemom, aby okrem skvelej chuti ešte aj maximálne lesklé a s povestnou cukrovou krustou! Trik je v tom, dobre na začiatok roztopiť cukor, ktorý za túto lesklú krustičku zodpoved
prejsť na článokPalacinková roláda s oreo sušienkami vo vegánskej verzií je dokonalý dezert ak milujete palacinky, šľahačku a oreo. Ak sa bojíte rolád z piškótového cesta, ktoré ľahko praskajú, vyskúšajte túto jednoduchú verziu z palaciniek. Z cesto z mandľového mlieka s
prejsť na článok