Večer balijskej kultúry v bistre Enak

V našom bistre sa Vám denne snažíme sprostredkovať stretnutie s exotickými chuťami juhovýchodnej Ázie, pričom inšpiráciu čerpáme hlavne z čarovného ostrova v srdci Indonézie, z Bali. Aby sme vám aspoň trochu priblížili kultúru tohto magického ostrova, pripravili sme si pre vás v našom bistre Enak večer balijskej kultúry, ktorý sa konal 18. júna. Išlo o spojenie ochutnávky tradičných jedál a príjemnej atmosféry, ktorá Vás aspoň na chvíľu preniesla na tento vzdialený ostrov. Počas večera balijskej kultúry sme sa v bistre zamerali najmä na typické balijské jedlá, akým je aj babi guling. Ide o pokrm, ktorý predstavuje spojenie najobľúbenejšieho druhu mäsa na Bali, bravčového s pikantnou zmesou ochutenou tradičnými bylinkami, ako napríklad kurkuma, semienka koriandru, citrónová šťava, čierne korenie a cesnak. Pre tento druh jedla sme sa rozhodli, pretože práve bravčové mäso je v Indonézii súčasťou väčšiny slávnostných pokrmov, rovnako ako kačacie mäso a patrí medzi najobľúbenejšie medzi domácimi obyvateľmi ostrova. V rámci večera balijskej kultúry, resp. gastronómie sme si vám dovolili pripraviť najmä pokrmy, ktoré sa v Indonézii servírujú najmä pri slávnostných udalostiach a ceremóniách a vyžadujú zdĺhavú a precíznu prípravu. Ďalším z takýchto tradičných slávnostných jedál bol aj rendang daging, ktorého receptúra pochádza od starej indonézskej etnickej menšiny Minangkabau a slúžilo ako spôsob konzervovania mäsa ešte v dobe pred chladničkami. Rendang daging sa pripravuje z hovädzieho mäsa a jeho chuť sa pri jedení rozvíja postupne po vrstvách. Spočiatku ucítite chuť citrónovej šťavy a zázvoru, potom sa dostaví pikantnosť hovädzieho mäsa spôsobená prítomnosťou chili a na záver sa chute zamiešajú krémovým kokosovým mliekom. Tretím z hlavných pokrmov, ktoré sa podávali pri tejto výnimočnej príležitosti bolo typické balijské jedlo nazývané sate lilit alebo satay. V Indonézii sa tento pokrm podáva buď ako hlavné jedlo alebo ako predjedlo. Slovo lilit znamená v balijčine alebo indonézštine zabaliť/omotať, čo vlastne vyjadruje spôsob podávania – omotanie mäsa okolo kúsku bambusu, cukrovej trstiny alebo  paličky z citrónovej trávy. Satay lilit sa od ostatných druhov satay, ako napríklad satay ayam, líši práve v spôsobe prípravy, resp. servírovania. Satay ayam, ktorý bol tiež súčasťou večernej ochutnávky, sa podáva napichnutý na paličke už z vyššie spomenutých materiálov. Satay je možné pripraviť z mletého bravčového mäsa, ryby, hydiny, hovädzieho mäsa, ba dokonca aj z korytnačky, pričom mäso sa zmieša so strúhaným kokosom, hustým kokosovým mliekom, citrónovou šťavou, šalotkami a čiernym korením. Pokrm sa podáva s pikantnými omáčkami a dipmi. K týmto všetkým vyššie spomenutým hlavným jedlám bola ako príloha ryža nasi kuning, ktorá predstavuje hlavnú zložku každého jedla Balijčanov. Ryža je uvarená s kokosovým mliekom a kukumov, výsledkom čoho je žlté zafarbenie ryže. Od toho pochádza aj názov nasi kuning, čo v preklade znamená žltá ryža. Tento druh ryže pripomína na tanieri kopu zlata a z toho dôvodu sa podáva pri rôznych významných otváracích ceremóniách ako symbol šťastia, bohatstva a dôstojnosti. Doplnená býva o rôzne druhy zeleniny, množstvo korenín, sambal, chrumkavé arašidy, usmažené šalotky, fermentované sójové bôby alebo o jeden z množstva druhov chrumkavých krekrov krupuk. Pred podávaním hlavných jedál bola počas večera balijskej kultúry hosťom ponúknutá aj tradičná indonézska polievka bakso alebo baso, ktorá je známa a veľmi obľúbená ako u domorodcov, tak u návštevníkov. Túto polievku možno nájsť po celej Indonézii od pouličných predajcov na vozíkoch až po luxusné reštaurácie, pričom ide najmä o pouličný druh jedla. Bakso v indonézštine pomenováva skôr mäsové guličky nachádzajúce sa v polievke, alebo aj celú polievku. Mäsové hovädzie guľky sa podávajú v miske s hovädzím vývarom so žltými ryžovými rezancami, zeleninou, tofu, čínskou zelenou kapustou a fazuľovými klíčkami. Servírovaním všetkých spomínaných chutných jedál a pokrmov sme si vás dovolili aspoň takýmto spôsobom preniesť na jeden z najkrajších ostrov Indonézie, Bali. Okrem jedla sme sa balijskú atmosféru snažili navodiť aj vystavenými fotografiami z tohto okúzľujúceho ostrova, hudbou a príjemnou náladou. Pevne veríme, že sa vám náš tematický večer páčil a aj v budúcnosti prídete ochutnať kúsok Indonézie do nášho bistra Enak. Príspevok Večer balijskej kultúry v bistre Enak zobrazený najskôr ENAK bistro & restaurant.

prejsť na článok

Ázij­ské bis­tro ENAK v srd­ci Trna­vy pri­ná­ša čerstvý vie­tor do slo­ven­skej gas­tro­nó­mie

Kam za naozaj auten­tic­kou a chut­nou “ázi­ou”? No pred­sa do Trna­vy, kde síd­li štý­lo­vé ENAK bis­tro & res­tau­rant. Prečítajte si čo o nás napísali v renomovanom portáli STARTITUP.SK Príspevok Ázij­ské bis­tro ENAK v srd­ci Trna­vy pri­ná­ša čer

prejsť na článok

Návšteva blogera v Enaku

Známy bloger a cestovateľ zatúžil po exotickom jedle, ktoré si na cestách po juhovýchodnej Ázii veľmi obľúbil. Pri návšteve Trnavy tak zavítal aj k nám do Enak bistra a reštaurácie. Viac o jeho gurmánskom pôžitku sa dočítate na blogu: Kde sa najesť v Trna

prejsť na článok

Božsky sladké a stále zdravé

Raw dezerty od Ivet raw & vegan food V našom bistre a reštaurácii Enak sme od februára tohto roku zaviedli novinku raw dezerty od Ivet. Keďže sú už neoddeliteľnou súčasťou našej ponuky, dovoľte, aby sme vám tieto dezerty a ich stvoriteľa v krátkosti

prejsť na článok

Kúsok Thajska v Trnave káva Panghkon

Nová káva Phangkton v Enak bistro & restaurant Do nášho bistra a reštaurácie Enak sme pre vás priniesli kúsok Thajska, ktorý sa priamo k nám do Trnavy dostáva v podobe kávy. Pre lepšiu predstavu o pôvode a výnimočnosti tejto kávy zvanej Pangkhon (podľ

prejsť na článok

Ako chutí Bangkok

Ako sme navštívili hlavné mesto Thajskej kuchyne Nedávno sme absolvovali kratší, ale o to „nabitejší“ výlet do Bangkoku. Pre Bangkok sme sa rozhodli preto, že aj u nás v bistre pripravujeme zopár thajských pokrmov a kde inde sa môžete naučiť najviac ak

prejsť na článok