Kúsok Thajska v Trnave káva Panghkon

Nová káva Phangkton v Enak bistro & restaurant Do nášho bistra a reštaurácie Enak sme pre vás priniesli kúsok Thajska, ktorý sa priamo k nám do Trnavy dostáva v podobe kávy. Pre lepšiu predstavu o pôvode a výnimočnosti tejto kávy zvanej Pangkhon (podľa miesta odkiaľ pochádza) sa vám ju skúsime  nasledujúcimi riadkami aspoň trochu priblížiť. Ponúkaná káva pochádza z Thajska, konkrétne z farmárskej kávovej oblasti Doi Pangkhon nachádzajúcej sa v thajskej provincii Chiang Rai. Na medzinárodnom trhu je síce táto výberová káva nováčikom, farmári sa však v Doi Pangkhonu venujú pestovaniu kávy už takmer 40 rokov. Ich pôdy bohaté na minerály a kríky Catimoru dodávajú káve komplexnosť a štipku pikantnosti. Káva pochádza od mladých farmárov – Ata a Pupae, ktorí majú ešte len 26 a 30 rokov. Sú treťou generáciou pestovateľov kávy aktívne sa usilujúcich o zapojenie špecializovaných kupujúcich do obchodu. Farmárska oblasť pre pestovanie kávy Doi Pangkhon patrí k jedným z mála oblastí v Thajsku, ktorá využíva keňský spôsob dvojitého umývacieho fermentovania. Všetka káva je ručne zbieraná, nedrvená, nasucho fermentovaná po dobu 12 hodín a zamokra fermentovaná ďalších 18 hodín. Na záver sa umyje horskou vodou a slnkom usuší na vyvýšených bambusových posteliach. Oblasť pestovania kávy Doi pangkhon Kávové zrná a ich chuť sa líši v závislosti od intenzity praženia. Pri svetlejšie praženej káve vystupuje do popredia jej citrusová stránka a karamelová sladkosť. Pri tmavšie opražených kávových zrnách sa zasa umocňuje korenitosť typická pre daný región (podobne ako na Sulawesi). Sušenie kávových zŕn Túto špeciálnu kávu dovážanú k nám do Enak-u až z ďalekého Thajska pre nás praží Concept Coffee Roasters. Ide o manželov Peter a Zuzka, ktorí si v Piešťanoch spolu založili kaviareň. Nejde však o obyčajnú kaviareň, a to z toho dôvodu, že svojím zákazníkom podávajú kvalitnú výberovú kávu, ktorú upraží Peter vo vlastnej pražiarni. Zuzka sa zasa venuje pečeniu jedinečných koláčov. Káva Pangkhon Enak bistro & restaurant patrí k jedným z dvoch podnikov v Trnave, ktorý podáva vlastnú praženú 15g kávu. Radi by sme vás preto pozvali ochutnať tento kúsok Thajska so slovenským spracovaním do nášho Enak bistra & restaurant, ktorý si navyše môžete vychutnať s koláčikom od Concept coffee roasters alebo s raw dezertami od Ivet. Viac sa o týchto dezertoch dočítate na našom blogu Božsky sladké a stále zdravé. Raw dezerty od Ivet raw & vegan food. Káva Pangkhon v Enak bistre and restaurant Príspevok Kúsok Thajska v Trnave káva Panghkon zobrazený najskôr ENAK bistro & restaurant.

prejsť na článok

Advent v Trnave

Počas vianočných trhov sme dostali 18.12.2022 možnosť vystúpiť aj v Trnave priamo na námestí. The post Advent v Trnave appeared first on Folklórna skupina CÍFER.

prejsť na článok

Káva v práci? U nás iba od Kávoholik.

Káva a jej príprava je súčasťou firemnej kultúry už niekoľko rokov. Predstavuje akýsi rituál každej spoločnosti. Keď zaznie  veta „poďme si dať kávu“, na chvíľu vypneme od rozrobenej práce a využijeme tento čas na socializovanie sa s kolegami, odreagovani

prejsť na článok

Výsledok výberu poskytovateľa deratizácie

Dňa 13.01.2023 bol vybraný poskytovateľ celomestskej deratizácie na obdobie jar a jeseň 2023. Na základe pripravovanej každoročnej výzvy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave o realizáciu celomestskej deratizácie na obdobie jar

prejsť na článok

Zomrel rarášok z Gringottbanky. Herec skolaboval len kúsok od nástupišťa 9 a 3/4

Paul Grant skonal vo veku 56 rokov. Príspevok Zomrel rarášok z Gringottbanky. Herec skolaboval len kúsok od nástupišťa 9 a 3/4 zobrazený najskôr interez.sk.

prejsť na článok

Výberová káva

Výberová káva sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačujú sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii

prejsť na článok