Tajomstvo pôvodu kávy

Káva patrí medzi najrozšírenejšie nápoje sveta. Mnohých ľudí si získala vďaka svojej výbornej chuti a omamnej vôni, iných zase vďaka svojim pozitívnym účinkom na ľudské telo. Vychutnávame si ju pri posedení s priateľmi, alebo si ju môžeme proste zobrať so sebou v poháriku. Berieme ju už ako samozrejmosť a naozaj málokto z nás vie, akú históriu za sebou nesie. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, odkiaľ pochádza a ako dlho o nej naše ľudstvo vie? Pravdepodobne nie. A ak by ste aj chceli, jednoznačnej odpovede sa asi nedočkáte. O káve a jej pôvode totiž koluje množstvo historiek a legiend. Väčšina z nich sa zhoduje aspoň v tom, že pravlasťou kávovníka je Etiópia, kde rastie dodnes. Je preukázané, že tam domorodí obyvatelia objavili účinky kávových zŕn už v dávnych časoch a žuvali ich na povzbudenie tela i duše. Pravdepodobne boli prví, kto ich objavil. Odtiaľ údajne pochádza aj jej názov kaffa. Najznámejšia legenda hovorí, že ju tam objavil pastier kôz po tom, čo jeho stádo požulo bobule z neďalekého stromu a následne dostali toľko energie, že neboli schopné večer zaspať. Pastier bobule zo zvedavosti ochutnal tiež a sám pocítil ich povzbudzujúce účinky. Začal si teda tajne variť odvar z týchto bobúľ, aby sa mu podarilo zaháňať pocity únavy. Ústnym tradovaním sa tento objav neskôr rozšíril až na Arabský polostrov, kde sa začalo s jej pestovaním. Dôkazy o pití kávy pochádzajú práve z tejto oblasti a datujú sa do 15. storočia, kedy bola zároveň v Istanbule otvorená vôbec prvá kaviareň. Boli to práve Arabi, ktorí z pitia a prípravy kávy urobili akýsi dokonalý obrad. Spočiatku však tajomstvo kávy strážili pred ostatným svetom. Až po jej hojnejšom pestovaní sa zároveň otvorila jej cesta ku zvyšku sveta. Vďaka cestovateľom sa do Európy dostala v 17. storočí, aj keď jej začiatky boli u nás trochu rozpačité. Niektorí si ju obľúbili hneď, no našli sa aj ľudia, ktorým nevoňala, a preto ju nazývali „Satanovým vynálezom“. Dokonca ju chceli aj zakázať. Tento spor musel vyriešiť pápež Klement VIII., ktorý sa po ochutnaní kávy rozhodol schváliť ju. V Európe tak začali vznikať rôzne kaviarne, no hlavným priekopníkom kávy na našom území sa stalo Taliansko, konkrétne Benátky. Vznikla tam prvá európska kaviareň s názvom Florián, ktorá funguje dodnes. Počet kaviarní neustále pribúdal a pitie kávy v Európe sa stalo masovou záležitosťou až v 19. storočí. Dnes nájdeme kaviarne už na každom kroku – od tých klasických až po hipsterské. Určite ste si už aj vy našli svoju obľúbenú. Príjemný deň s výbornou kávou vám želá spoločnosť GENERAL TRADING SLOVAKIA, s. r. o. The post Tajomstvo pôvodu kávy appeared first on Corso VERONA.

prejsť na článok

Tajomstvo prírodnej harmónie a krásy s ALOE VERA

Ste unavení zo všetkých umelých a chemických produktov, ktoré sľubujú zázraky, ale nedokážu splniť svoje sľuby? Hľadáte niečo prirodzené, čo vám naozaj pomôže dosiahnuť zdravie, [] The post Tajomstvo prírodnej harmónie a krásy s ALOE VERA appeared first o

prejsť na článok

Výberové zrná kávy

Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva (obsahujúca výberové zrná kávy) je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa.

prejsť na článok

Praženie kávy

Praženie kávy transformuje chemické a fyzikálne vlastnosti zelených kávových zŕn na pražené kávové výrobky. Proces praženia vytvára charakteristickú chuť kávy tým, že spôsobuje zmenu chuti zelených kávových zŕn. Nepražené zrná obsahujú podobné, ak nie vyš

prejsť na článok

Výberová káva

Výberová káva sa môže nazývať káva, ktorá získa 80 bodov na ich 100 bodovej stupnici. Káva sa pestuje v ideálnych klimatických podmienkach a vyznačujú sa výraznou chuťou a malým výskytom defektných zŕn. Výberovú kávu je často poznať najmä podľa informácii

prejsť na článok

Novoročný cupping: Ochutnajte s nami nové kávy

Začnime spolu nový rok s cuppingom nových káv, ktoré ešte len prídu do našej ponuky. Spolu s našim baristom si prejdeme najnovšie kávy a možno donesieme aj niektoré zaujímavé vzorky. Cupping sa bude konať v stvrtok 19. januára o 18:00 v našej kaviarni

prejsť na článok