Varenie – Skladovanie Je práve sezóna naplnená chutnými dužinatými plodmi. Darí sa kalerábu ako i mrkve, papriky červenejú, fazuľkové struky dorastajú, tekvica sa pekne zaokrúhľuje. Každý záhradkár sa preto teší zo svojej úrody a už len z jedného môže mať hlavu v smútku. Ako čo najlepšie uskladniť všetky druhy dopestovanej zeleniny tak, aby výsledok námahy nevyšiel navnivoč. Jednou z možností je sušenie. Dávno objavené Sušenie ako prirodzený spôsob konzervácie je známe už odpradávna. Cieľom jednoduchého procesu je zbaviť tkanivá plodov vody, respektíve zredukovať jej obsah na 10 percent a vylúčiť tak problém hnilobných procesov čiže rozmnožovanie mikroorganizmov, ktorých živnou pôdou je práve prostredie obohatené vodou. Jej odparením dôjde ku koncentrácii a tým zvýrazneniu vône i chute sušenej zeleniny, ktorá si navyše zachová množstvo vitamínov a ostatných výživných látok. Takto spracovávať môžeme najmä mrkvu, petržlen, kaleráb, zeler, pór, cibuľu, cesnak, fazuľku, hrášok a papriku. Dôležitá je príprava Zeleninu v prvom rade dobre očistíme, zbavíme nejedlých častí a odstránime aj šupku. Umyjeme ju, nakrájame na hrubšie kúsky a na tri minúty vhodíme do vriacej osolenej vody. Kúsky zeleniny potom rýchlo vyberieme, necháme odkvapkať a uložíme na čistú gázu na väčšie plechy, s ktorými môžeme ľahko manipulovať. Ako vlastne sušiť Sušiť sa dá prirodzenou cestou na vzduchu, najlepšie na povale alebo balkóne, ale musíme byť trpezliví, pretože tento proces trvá celé dni. K výsledku sa rýchlejšie dopracujeme sušením v špeciálnej sušiarni alebo v rúre nastavenej na 50 až 65°C. Doba sušenia sa pohybuje od dvoch do troch hodín, to závisí od druhu zeleniny a veľkosti kúskov, preto si vždy fázu sušenia otestujeme. Dokonale usušené sú vtedy, ak pri ich prelomení už nevyteká šťava. No nesmú sa lámať, mali by si zachovať gumovitú konzistenciu. Takto spracovanú zeleninu necháme vychladnúť a uloženú v plátennom či papierovom vrecku alebo v uzavretom pohári ju skladujeme v suchej a tmavej miestnosti. Zásoby treba pravidelne kontrolovať, či nevlhnú alebo ich nenapadla pleseň. Sušená zelenina v zime nahradí čerstvú, pred použitím ju nechajme pučať niekoľko hodín vo vode. Tip na zmes na ochucovanie jedál Koreňovú zeleninu si pokrájame alebo postrúhame na jemnejšie rezančeky a tie pokvapkáme citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Môžeme pridať aj nadrobno nakrájanú papriku a feferónku a tiež nasekanú petržlenovú a zelerovú vňať. Všetko premiešame a usušíme v elektrickej sušičke alebo v mikrovlnnej rúre. Túto chutnú zmes a navyše prirodzenú bez akýchkoľvek prídavných látok, môžeme používať ako výborné dochucovadlo. Hodí sa výborne do omáčok na cestoviny, ale zvýrazní chuť aj duseného či pečeného mäsa a tiež rôznych druhov polievok. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Máte domácu zeleninu a ovocie a neviete ako ich skladovať aby vám vydržali čo najdlhšie čerstvé a chutné? Poradíme Vám čo robiť.
prejsť na článokČoraz častejšie môžeme na balkónoch panelákov vidieť, ako si ľudia pestujú svoju zeleninu. Kedysi to bola vymoženosť ľudí žijúcich na dedinách alebo v rodinných domoch, že si na záhradke mohli vypestovať sami zeleninu či ovocie. Dnes, aj keď v obmedzenom
prejsť na článokPak choi, bok choy, čínska kapusta - to sú názvy pre túto zeleninu pochádzajúcu z Číny. Dá sa však celoročne a veľmi jednoducho dopestovať aj u nás. Pak choi sa používa najmä v ázijskej kuchyni. Okrem skvelej chuti a chrumkavosti jedlám dodáva aj mnoho ce
prejsť na článokSnívate o vlastnej úrode v záhradke? Zaujíma vás, ktorú zeleninu doma pestovať? Pestovanie zeleniny nie je komplikované. Môžete ju pestovať v kvetináčoch, na malých políčkach, či vo vyvýšených záhonoch. S našimi tipmi na to, ktorú zeleninu zvládne pestova
prejsť na článokAk ste zamestnanec alebo majetok podniku, ktorý sa zameriava na prepravu čerstvého ovocia alebo zeleniny, viete si predstaviť že zaplatíte najvyššiu cenu za vaše produkty? Veľmi dôležité je teda počítať s tým, že každá cena má své výhody a slabosti. Plast