Varenie – Príprava jedál Jar prináša veľa možností ako si doplniť vitamíny a obohatiť jedálniček aj pomocou chrumkavej zeleniny. Sezónna a delikátna špargľa je vhodnou voľbou nielen pre tých, ktorí majú v obľube pestrú farebnú stravu, ale takisto perfektne poslúži ako príloha na odľahčenie sýteho hlavného jedla. Jej správnu chuť a príjemnú čerstvosť môžete degustovať práve v mesiacoch apríl a máj, kedy je táto zelenina v sezóne. Inšpirujte sa receptami Lidl. Krémová špargľová polievka Počet porcií: 4 Potrebujeme: tyčový mixér sitko Suroviny: 500g bielej špargle 2 stredne veľké zemiaky 1,5 l zeleninového alebo hydinového vývaru Morská soľ v mlynčeku Kania 2 cibule 1 lyžica masla Pilos 2 žĺtky Štipka kryštálového cukru Castello Čerstvá petržlenová vňať (na ozdobu) Postup: Zo špargle odrežeme drevnaté konce, ošúpeme a nakrájame ju na približne 2 cm kúsky (hlavičky si odložíme na neskôr). Očistené zemiaky nakrájame na malé kocky. Do teplého vývaru pridáme zemiaky a kúsky špargle (okrem hlavičiek). Osolíme a varíme na miernom ohni, kým zelenina nezmäkne. Cibuľu nasekáme nadrobno a orestujeme na masle. Pridáme ju do hrnca k uvarenej špargli a zemiakom. Medzitým si v miske vyšľaháme žĺtky s trochou studeného vývaru. Polievku stiahneme z ohňa a primiešame vyšľahané žĺtky s vývarom. Polievku vrátime späť na oheň, ale dávame pozor, aby sa nezačala variť. Polievku necháme trochu vychladnúť. Dochutíme ju soľou, štipkou cukru a rozmixujeme na hladký krém. Hlávky šparglí oblanšírujeme v osolenej vriacej vode alebo ich pripravíme na pare. Servírovanie: Polievku servírujeme ozdobenú špargľovými hlavičkami a posypanú nasekanou petržlenovou vňaťou. Kurací steak s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom Počet porcií: 5 Suroviny: 1 kg kuracích pŕs 500 g zelenej špargle 2 fenikle morská soľ v mlynčeku Kania bio olivový olej Primadonna 2 lyžice masla Pilos 6 strúčikov cesnaku 1 – 2 štipľavé papričky čierne korenie v mlynčeku Kania čerstvý tymian 1 citrón 1 lyžica trstinového cukru Belbake šťava z 2 pomarančov 50 g syra grana padano Lovilio 1 lyžička nastrúhaného zázvoru Postup: Restovaný fenikel so špargľou Zo špargle odrežeme drevnaté konce (približne 2 cm). Pomocou škrabky ju očistíme do 2/3 (hlavičky nešúpeme) a umyjeme. Z fenikla odrežeme vňať (odložíme si ju na neskôr) a odstránime vonkajšie listy. Fenikel nakrájame na hrubšie plátky a dôkladne umyjeme. Oblanšírujeme ho vo vriacej osolenej vode približne 2 – 3 minúty. Vyberieme a v tom istom hrnci oblanšírujeme špargľu (hlavičky nemusia byť ponorené vo vode). Zeleninu necháme odkvapkať. Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, 1 lyžicu masla, cesnak a štipľavé papričky nakrájané na väčšie kúsky. Potom pridáme oblanšírovaný fenikel a špargľu. Ochutíme soľou, čiernym korením, lístkami tymianu a nastrúhanou kôrou z 1 citróna. Restujeme na miernom ohni dozlatista. Kurací steak s citrusovou omáčkou Z umytých a osušených kuracích pŕs odstránime krvavé stopy. Narežeme ich pozdĺžne tak, aby nám vznikli ploché rezne. Ochutíme ich čiernym korením a soľou. Kuracie steaky orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja z oboch strán do zlatohneda. Potom pridáme na panvicu 1 lyžicu masla a trstinový cukor. Keď cukor skaramelizuje, prilejeme šťavu z 2 pomarančov a 1 citróna, nastrúhaný syr grana padano a zázvor. Necháme prejsť varom a podľa potreby dosolíme. Servírovanie: Na tanier naservírujeme restovaný fenikel a špargľu. Na ne položíme kurací steak a všetko pokvapkáme citrusovou omáčkou. Na záver dozdobíme feniklovou vňaťou. Grilované hovädzie rolky so špargľou a bryndzou Počet porcií: 4 Potrebujeme: kastról škrabku potravinársku fóliu tĺčik na mäso špáradlá, grilovaciu panvicu alobal Suroviny: Hovädzie rolky 700 g hovädzieho stehna 1 zväzok zelenej špargle 4 strúčiky cesnaku 1 ks štipľavej papričky 150 g plnotučnej bryndze Slovenskô ½ citróna 1 hrsť čerstvého tymianu 30 g masla Pilos olivový olej Primadonna morská soľ v mlynčeku Kania čierne korenie v mlynčeku Kania Šalát 4 ks lahôdkovej cibuľky 200 g cherry paradajok (mix) 1 ks štipľavej papričky 100 g listového šalátu 1 hrsť čerstvej bazalky ½ citróna olivový olej Primadonna morská soľ v mlynčeku Kania čierne korenie v mlynčeku Kania Postup: Hovädzie rolky Zo špargle odkrojíme spodné časti a dočistíme ju škrabkou asi do ½ dĺžky (hlavičky nešúpeme). Krátko ju oblanšírujeme – povaríme 2-3 minúty vo vriacej osolenej vode. Hovädzie stehno nakrájame na tenké plátky a pod fóliou naklepeme. Osolíme a okoreníme. Tip: Špičkou noža prekrojte blany na mäse, aby sa počas pečenia nesťahovalo. Cesnakom nasekaným nadrobno posypeme plátky mäsa a dôkladne ho doň vtlačíme. Posypeme kúskami čerstvého tymianu a nadrobno nakrájanou štipľavou papričkou zbavenou jadierok. Plátky mäsa potrieme bryndzou a na stred položíme na polovice prekrojenú špargľu. Zrolujeme a uzatvoríme špáradlami. Mäsové rolky opekáme na rozpálenej panvici s olivovým olejom zo všetkých strán do zlatohneda. Na záver pridáme maslo a rolky pokvapkáme citrónovou šťavou. Panvicu zakryjeme alobalom a necháme pár minút postáť. Tip: Hovädzie rolky sú skvelé aj na gril. Šalát V miske zmiešame na polovice prekrojené cherry paradajky, nakrájanú lahôdkovú cibuľku, štipľavú papričku zbavenú jadierok aj čerstvú bazalku. Väčšie šalátové listy opatrne prekrojíme a primiešame k ostatnej zelenine. Ochutíme soľou a korením a pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou. Zľahka premiešame. Servírovanie: Z roliek odstránime špáradlá a servírujeme ich so šalátom. Celé jedlo môžeme na záver ešte raz pokvapkať citrónovou šťavou. Teľacie rezne so špargľou a s hubami Počet porcií: 2 Suroviny: 200 g špargle (zelená a biela) 200 g čerstvých húb (hliva ustricová, hnedé a biele šampiňóny) 3 strúčiky cesnaku 1 štipľavá paprička 2 teľacie rezne z vrchného šálu morská soľ v mlynčeku Kania čierne korenie v mlynčeku Kania olivový olej Primadonna 1 a pol lyžice masla Pilos 100 ml bieleho suchého vína čerstvá petržlenová vňať 1 hrsť hoblín parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio Postup: Špargľu očistíme škrabkou do 2/3 dĺžky (hlavičky nešúpeme) a nakrájame na menšie kúsky (hlavičky necháme celé). Huby prekrojíme na menšie časti a cesnak so štipľavou papričkou zbavenou jadierok nadrobno. Rezne z oboch strán osolíme a okoreníme. Sprudka ich restujeme na rozpálenej panvici s olejom spolu s hubami. Keď sú plátky z jednej strany opečené, obrátime ich a do panvice prihodíme špargľu, ktorú ešte osolíme a okoreníme. Po chvíli ochutíme cesnakom a štipľavou papričkou. Tesne pred dokončením vhodíme maslo a necháme roztopiť. Potom podlejeme vínom a pár sekúnd povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Servírovanie: Teľacie rezne servírujeme so špargľou a s hubami preliate výpekom a posypané natrhanou petržlenovou vňaťou a hoblinami parmezánu. Všetky recepty nájdete na webe Kuchyňa Lidla - https://kuchynalidla.sk Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Hitom na tanieroch domácich gazdiniek ale aj profesionálnych kuchárov a šéfkuchárov sa na jar stáva biela špargľa. Stretnúť sa s ňou môžeme aj v špičkových reštauráciách. Špargľa má vysokú výživovú hodnotu. V našom jedálničku by rozhodne nemala chýbať.
prejsť na článokŠpargľa bola považovaná v Grécku za symbol luxusu. Bola známa aj ako zelenina i liek. Jej zázračnú silu dokonca vyzdvihoval aj Hippokrates. V súčasnosti sa pestuje takmer na celom území Európy. Najväčšími pestovateľmi je Čína, USA, Španielsko, Francúzsko
prejsť na článok10.05.2023, od 19:00 Priatelia vinári,pripravili sme pre vás jeden z vrcholov tohtoročnej sezńy v Bratislave.Skvelým vínam z Chateau Smith Haut Lafitte bude sekundovať skvelé poňatie francúzskej gastronómie.Večerom Vás bude sprevádzať Ludovic Fradin z vi
prejsť na článokŠpargľa – to je delikatesa starého Egypta, ktorá má u nás sezónu len tri mesiace. Je označovaná ako kráľovná zeleniny a jej krehké dužinaté výhonky sú na tanieri výbornou pochúťkou. Čo všetko ste o nej dodnes vedeli?
prejsť na článok