Rulandské šedé

Starobilá muštová odroda sa zrodila pravdepodobne mutáciou Rulandského modrého na území Burgundska. Odtiaľ sa rozšírila na celé územie Francúzska, najmä do oblasti Champagne. V 14. storočí sa dostala na územie Maďarska odkiaľ sa rozšírila k nám i na územie Čiech. Dnes je Rulandské šedé obľúbenou odrodou rozšírenou v Taliansku, Nemecku, Rakúsku, Švajčiarsku, v Austrálii i Novom Zélande a v mnohých ďalších krajinách. V Čechách i na Slovensku je odroda registrovaná od roku 1941 ako Burgundské šedé, ako Rulandské šedé od roku 1993. V Čechách je najrozšírenejšie vo Veľkopavlovickej oblasti.  Meno odrode prepožičal Johann Seger Ruland zo Speyeru, ktorý v roku 1711 našiel niekoľko kríkov tejto odrody v spustnutej záhrade a začal ich selektovať a množiť. Medzinárodný názov Pinot Gris je odvodený od francúzskeho pin- pínia, borovica a gris-šedý. Strapec hrozna svojím tvarom pripomína šišku borovice, farba bobulí je šedoružová až modrošedá. Dužina je bezfarebná, šťavnatá s neutrálnou chuťou.  Vzhľadom na svoje rozšírenie a s tým spojené podmienky pestovania je množstvo chutí, ktoré v Rulandskom šedom môžeme nájsť. Typická je zelenožltá až zlatožltá farebnosť s tónmi až do ružova. Vo vôni je skôr neutrálne, s ovocnými tónmi. V prímorských krajinách je vôňa výrazná a víno ma prirodzene vysoký zbytkový neskvasený cukor. Pripomína tak tokajské výbery. V našich zemepisných šírkach je v chuti korenistejšie s chuťou po striedke čerstvého chleba či pomaranča. Okrem nich v Pinot gris môžete nájsť chute grepfruitu, marhulí, jabĺk, hrušiek, manga, med, orechy i maslové a dymové tóny.  Podľa zberu a spracovania z neho možno vyrobiť vína rôznych kvalít. Pre typický charakter je potrebné vyzretie. Prirodzený vyššia cukornatosť a nižšia kyselinka z neho robia plné,vláčne, hebké víno s dlhou dochuťou. Typické je tiež vyšším obsahom alkoholu. Výbery z hrozna a výbery z bobúľ sú vína špičkovej kvality. Vhodné je i dlhšej archivácii. Akostné 2-4 roky, prívlastkové vína 3-8 rokov.  Rulandské šedé sa hodí ako aperitív, k varenému mäsu, hovädziemu, jahňaciemu, k hutným a korenistým jedlám ,hutným polievkam, rybám,výraznejším úpravám hydiny a k ušľachtilým bielym syrom.  Jeho sladké výbere skvele doplnia dezerty. Ideálne vychladené je na 9-12 stupňov.  zdroj: wikipedia.com Príspevok Rulandské šedé zobrazený najskôr mitoma.sk.

prejsť na článok

Klasika aj vo vinárstve ViaJur

Svätojurské vinárstvo ViaJur sa úspešne zaradilo medzi tie, ktoré sa vydali cestou šumivých vín vyrábaných klasickou metódou. Ide o náročný proces sekundárnej fermentácie vo fľašiach veľmi dobre známy najmä z oblasti Champagne. Pri ich výrobe je zaujímavé

prejsť na článok

Tramín červený

Starobilá muštová odroda známa už z čias Ríma má blízko k voľne rastúcej lesnej réve. Jej pôvod je však nejasný. Podieľa sa na vzniku mnohých klasických európskych odrôd. Názov pochádza z názvu obce Tramín v severnom Taliansku, odkiaľ sa dlho predpoklada

prejsť na článok

Svieže či aromatické? Spoznajte druhy bieleho vína z našich vinohradov

Slovensko je krajinou kvalitného bieleho vína. Veľkú časť vinárskej produkcie tvoria ľahké, svieže vína reduktívneho charakteru, no postupne sa dostávajú do popredia i biele muštové odrody s výraznejšími aromatickými vlastnosťami. Po ktorom siahnete vy? S

prejsť na článok

S05E17: Hokejportal – Podcast: Pamätné MS, na ktoré Slováci zabudnú

Aká bola Riga 2023? Neublížila, nepotešila, zaradila sa medzi tie šedé šampionáty, ktoré z nášho pohľadu nebudeme dlho držať v pamäti. Veď na deviatom mieste sme skončili šiestykrát za predošlých desäť šampionátov (2014,15,16,18,19 a 23). Svoj význam maj

prejsť na článok

Správny sed

V krátkosti si zhrnieme dôležité zásady ako predchádzať bolesti chrbta! Čítali ste už veľa článkov o správnom sedení, výške stoličky, alebo iné zaujímave rady ktoré využívate, alebo ste ich zabudli ihneď po prečítaní ? V krátkosti si zhrnieme dôležité

prejsť na článok