Tramín červený

Starobilá muštová odroda známa už z čias Ríma má blízko k voľne rastúcej lesnej réve. Jej pôvod je však nejasný. Podieľa sa na vzniku mnohých klasických európskych odrôd. Názov pochádza z názvu obce Tramín v severnom Taliansku, odkiaľ sa dlho predpokladalo, že pochádza, Nie je to však tak. V tejto oblasti totiž nemá tramín žiadne príbuzné odrody a ešte na začiatku 20. storočia tu bol len jeden pestovateľ tejto odrody. Ako sa teda názov začal používať? Vo Francúzsku bol Tramín  známy ako skvelé víno už v 14. storočí. Nemci sa toto víno snažili napodobniť, aby ho odlíšili, potrebovali nový názov a tak vymysleli Tramín. Dnes je táto odroda známa v celom svete, je však typická pre severné vinohradnícke oblasti. V Európe ho nájdete hlavne v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, severnom Taliansku, Maďarsku, ale aj v Chorvátsku a Rumunsku. Pestuje sa tiež v USA, v Austrálii i na Novom Zélande. Množstvom je skôr doplnkovou odrodou, ktorá je pýchou vinárov ( s výnimkou Alsaska, kde je významný). V Československu bol zaregistrovaný v roku 1941. V Čechách je prípustné aj označenie Gewurtztraminer ( Tramín korenistý), hoci ten je v skutočnosti aromatickou mutáciou Traminer rot. /Savagnin Rosé. Tramín sa podieľal na krížení ďalších významných odrôd ako je Rizling Rýnsky, Rulandské šedé, Cabernet Sauvignon, Veltlínske zelené, Silvánske zelené, Pálava, Devín a mnoho ďalších. Pre svoju citlivosť na terroir nikdy nie je rovnaké, nezovšednie. Bobule sú ružovej až šedočervenej farby. Mäsitá až tekutá dužina má výrazne aromatickú muškátovú chuť, je bezfarebná. Hrozno má vysoký obsah korenistých látok a nižší obsah kyselín. Zbiera sa v dvoch dekádach. V 2. polovici septembra, kedy má vyššie kyselinky a v polovici októbra, kedy obsahuje už viac cukru a je korenistejší. Obe sa vo vhodnom pomere zcelia a môže vzniknúť víno s neobyčajný buketom. Víno zlatožltej až jantárovej farby patrí k ťažším vínam (ako mladé je ľahšie). Má vyšší obsah alkoholu aj glycerolu, po zatočení v pohári vytvára oblúčiky/ mosty. Vo vôni je intenzívnou korenisto- medovou vôňou.  Tiež môžete cítiť liči, mango, papáju, med, hrozienka, zázvor, škoricu, karamel, muškát, ruže, fialky. Chuť je ťažká, plná, ale jemná, s dlhou príjemnou dochuťou. Konzistentne je hutné, olejnaté.  Vďaka  korenisto sladkej chuti po exotickom ovocí je vhodnou kombináciou k exotickej a ázijskej kuchyni i k sladkým úpravám mäsa.  Silno vychladené môže byť podávané aj ako aperitív či k predjedlám akými sú napr. paštéty. Tiež skvele doplní rôzne výrazné syry ( ovčie, kozie, s plesňou) i ryby. Ideálna teplota na podávanie je 9-11 stupňov. Vďaka schopnosti hrozna udržať sa dlho na kroch, je ponechávané k výrobe prívlastkových vín. Z neskorého zberu máva vysoký podiel zbytkového cukru, je ťažšie a plnšie. Tiež je vhodné ako slámové. Je vhodné k archivácii. Akostné 2-5 rokov, prívlastkové 4-12 rokov. zdroj: wikipedia.org Príspevok Tramín červený zobrazený najskôr mitoma.sk.

prejsť na článok

Kúria Červený Majer

Kúria Červený Majer (Senec) Moderná kuchyňa & tradičné zvyky Milovník dobrého jedla si určite nenechá ujsť naše špeciality. Hotel Kúria Červený Majer ponúka celoročné ubytovanie vo vkusne zariadených izbách. Kontaktné údaje Červený Majer 1892, 903 01

prejsť na článok

Vína zo skvelého ročníka 2019 od Mrva Stanko už v predaji

Vinárstvo Mrva & Stanko patrí k stáliciam slovenskej vinárskej scény. Každý rok v apríli pripravujú kolekciu mladých vín z prvého plnenia. Tento rok sú to vína Veltlínske zelené, Veltlínske zelené Kryo, Műller Thurgau, Sauvignon, Tramín červený, Caber

prejsť na článok

Červený čaj

Červený čaj  čín. Hong Cha v Európe tiež čierny, sa zjednodušene povedané vyrába buď celolistový, alebo lámaný. Postup výroby celolistového čierneho čaju je zčasti podobný ako pri zelenom čaji. Podstatný rozdiel nastáva po zavädnutí lístkov, kedy sa oxidá

prejsť na článok

Ponuka darčekových balíčkov vín a džemov na VIANOCE 2021

Hľadáte originálny darček pre gurmána, vinára alebo nadšenca lokálnych produktov? Inšpirujte sa darčekovými balíčkami domácich džemov a vín z produkcie rodinného vinárstva KOMJATHI. Obdarujte Vašich obchodných partnerov, zamestnancov alebo priateľov pravý

prejsť na článok

Svieže či aromatické? Spoznajte druhy bieleho vína z našich vinohradov

Slovensko je krajinou kvalitného bieleho vína. Veľkú časť vinárskej produkcie tvoria ľahké, svieže vína reduktívneho charakteru, no postupne sa dostávajú do popredia i biele muštové odrody s výraznejšími aromatickými vlastnosťami. Po ktorom siahnete vy? S

prejsť na článok