Plnená paprika v paradajkovej omáčke

Patríš medzi milovníkov tradičných receptov a zošitkov popretkávaných receptami starých mám? Ak to máš podobne ako ja, mám pre teba pripravený tradičný recept, ktorý chutí ako od babičky - plnená paprika v paradajkovej omáčke. Kedysi som sa plnenej paprike vyhýbala oblúkom, potom som ochutnala verziu od priateľovej maminy a to bola taká chuťová báseň, že som ju musela pripraviť aj u nás doma. V recepte na plnenú papriku nájdeš návod na prípravu paradajkovej omáčky bez zahusťovania múkou, z čerstvých paradajok a mojím tipom na použitie paradajkovej passaty namiesto klasického paradajkového pretlaku. V plnenej paprike som použila väčšie množstvo ryže - vďaka tomu skonzumujeme menej mäsa a uvoľnený ryžový škrob nám zároveň zahustí omáčku, takže je to win-win. :-) Vyskúšaj aj moje ďalšie overené recepty na obed či večeru - jednoduchý zapekaný baklažán so syrom, šťavnaté fašírky s mojimi tipmi, ako ich upiecť v rúre aj na panvici, kurací perkelt s domácimi haluškami, kačacie stehná s červenou kapustou či moje obľúbené paradajkové krupoto. Prihlás sa na odbera získaj novinky a e-magazíny ZADARMO! Ingrediencie na 4 porcie Plnené papriky 4 - 8 paprík (použila som zelené ihlanovité papriky - na konci zúžené do špičky) 250 g mletej bravčovej krkovičky (odporúčam dať si zomlieť a nekupovať rovno mletú) 130 g guľatozrnnej ryže 2 strúčiky cesnaku 1 vajce 1 ČL horčice (použila som dijonskú horčicu) 1 ČL majoránky 1/2 ČL oregana 1/2 ČL mletej červenej papriky soľ a čierne korenie Paradajková omáčka 900 g paradajok (najlepšie sú cherry alebo klasické stredne veľké paradajky, kde sa šupka dobre uvarí) 800 ml paradajkovej passaty (pasírovaných paradajok/pyré - je voňavejšie a chutnejšie ako paradajkový pretlak) 1 žltá cibuľa 3 strúčiky cesnaku 1 ČL trstinového cukru panenský olivový olej a plátok masla soľ , čierne a provensalské korenie Originálny darček na Vianoce s poštovným zdarma! PREZRIEŤ KNIHY Ako sa robí plnená paprika 1Najprv pripravíme ryžu - nebudeme ju variť úplne domäkka, ale predvaríme ju. Ryžu prepláchneme a vsypeme do menšieho hrnca so zohriatym olivovým olejom (1/2 PL). Premiešame vareškou, zalejeme vodou (ja varím ryžu v pomere 1 diel ryže na 1,5 dielu vody), osolíme (na dané množstvo som použila 1/2 ČL soli) a privedieme do varu. Keď začne voda vrieť, znížime teplotu, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým sa odparí takmer celé množstvo vody (cca 6 - 8 minút), prípadne prebytočnú vodu zlejeme. Ryžu necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme ostatné ingrediencie na plnenú papriku. 2Do stredne veľkej misy vložíme mletú bravčovú krkovičku. Pridáme prelisované strúčiky cesnaku, vajce, horčicu a jednotlivé korenia - majoránku, oregano, červenú papriku, soľ a čierne korenie. Na záver pridáme vychladnutú ryžu a zmes dôkladne premiešame lyžicou. Papriky umyjeme, odrežeme hlavičky a kúsok špičky a vnútro očistíme od semienok. Papriky pomocou lyžičky naplníme - zmes dobre zatlačíme tak, aby boli papriky naplnené až po okraj. Ak ti zostane nejaká zmes, rukami z nej vytvaruj guľky, menšie ako pingpongové loptičky - ja som z uvedeného množstva spravila 4 plnené papriky a 8 mäsových guliek. 3A teraz sa pustíme do prípravy voňavej paradajkovej omáčky. :-) V hlbokej panvici (ja používam najradšej wok panvicu) zohrejeme olivový olej s maslom. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a opečieme dosklovita. Cibuľu posypeme cukrom a necháme trochu skaramelizovať. Následne pridáme prelisované strúčiky cesnaku a na malé kocky nakrájané paradajky. Chvíľku povaríme, zalejeme paradajkovou passatou a premiešame. Omáčku ochutíme soľou a čiernym a provensalským korením a privedieme do varu. Ako dlho sa varí plnená paprika 4 Do omáčky vložíme plnené papriky a prikryjeme pokrievkou. Varíme na strednom plameni 15 minút. Po uplynutí času vložíme do omáčky mäsové guľky (v tomto kroku môžeš pridať aj hlavičky papriky) a plnené papriky preobrátime. Varíme ďalších cca 25 - 30 minút. Plnené papriky aj guľky by mali byť čo najviac ponorené v omáčke. Plnené papriky a guľky podávame s parenou knedľou, pred servírovaním ich posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Moje tipy Ak sa ti zmes na mäsovo-ryžové guľky lepí, pokojne pridaj trochu strúhanky na zahustenie. Paradajkovú omáčku môžeš po uvarení plnených paprík a guliek rozmixovať na hladkú konzistenciu. Ak je paradajková omáčka príliš hustá, zrieď ju vývarom alebo horúcou vodou. Páči sa ti tento recept? Budem veľmi rada, ak mi o tom dáš vedieť v komentári nižšie. Poteším sa aj ak ho ohodnotíš hviezdičkami (5 je mňam). Ak si tento recept spravíš, nezabudni použiť na Instagrame, alebo Facebooku @lenivakucharka a pochváľ sa tak svojim výtvorom! Ak nechceš zmeškať nový recept a iné výhody pridaj sa do klubu a.pencisc-button.pencisc-button__77655091:hover{ background-color:#F9B483 !important;border-color:#F9B483 !important;color:#FFFFFF !important;} Příspěvek Plnená paprika v paradajkovej omáčke pochází z Lenivá kuchárka

prejsť na článok

Kura Tikka Masala

Jedno z najznámejších karí, voňavé indické kuracie kúsky v korenenej paradajkovej omáčke. Hoci sa vedú spory, kto toto jedlo vymyslel, neuberá to na jeho vysokej popularite. A to nielen v Británii, kde dokonca patrí medzi jedno z ich národných jedál. Čudu

prejsť na článok

Murgh Badami: kura v pikantnej mandľovej omáčke

Domáce varenie je pre Indov samozrejmosťou. Ak si myslíte, že indické jedlá sú zložité na prípravu alebo potrebujete zakaždým veľa korenia, práve opak je pravdou. Murgh badami, čo znamená jednoducho kura v mandľovej omáčke, je také domácke jedlo. Na menu

prejsť na článok

BUTTER CHICKEN MASLOVÉ KURČA

BUTTER CHICKEN - MASLOVÉ KURČA Tiež známe aj ako Murghi Makhani je indické jedlo, ktoré silne konkuruje populárnemu jedlu Chicken Tikka Masala. Kuracie mäso získava opojnú vôňu vďaka vareniu v smotanovo paradajkovej omáčke v kombinácií so známym indickým

prejsť na článok

Maďarská kuchyňa

Sezónna ponuka Január 2023 Plnená palacinka "Hortobagyi palacsinta" kuracím mäsom

prejsť na článok

Husacie hody v meste

Sezónna ponuka (Október- December) HUSACIE HODY Grilovaná husacia pečienka

prejsť na článok