Stolbur – táto choroba repy sa objavila v Nemecku zdanlivo z ničoho nič koncom leta. Niektoré detaily o tejto novej baktérii sú čoraz jasnejšie. Veľa informácií ale stále chýba. Jedna vec však je istá, postihnutých je veľa pestovateľov repy v Európe. Choroba je dôkazom klimatických zmien. Pôvodcom ochorenia je baktéria, presnejšie fytoplazma – baktéria bez bunkovej steny. Už latinský názov Candidatus Phytoplasma solani naznačuje, že medzi postihnuté druhy rastlín patria aj zemiaky a vinič. Symptómy na repe sa prejavujú scvrknutými a malými buľvami s gumovou konzistenciou, preto sa zaužíval termín „gumová repa“. Fytoplazma odstraňuje vodu z repy. Stolbur má veľa spoločného s bakteriálnym ochorením SBR (Syndróm Basses Richesses), najmä spoločný vektor. Oba sú prenášané cikádami. Cikády sú teplomilné a v súčasnosti sa výrazne premnožujú. Podľa odborníkov cikáda opustila predtým preferovaný biotop, trstinové oblasti, a „objavila“ cukrovú repu ako nového hostiteľa. Podľa Dr. Christiana Langa zo Združenia pestovateľov cukrovej repy Hesensko-Falcko oba bakteriálne patogény SBR proteobaktérie a Stolbur phytoplasma patria do syndrómu nízkeho obsahu cukru (Syndrome Basses Richesses). Z týchto dvoch patogénov sa však v posledných rokoch silnejšie šíri práve Stolbur. Počasie v roku 2023 so stresom zo sucha v niektorých regiónoch podľa Christiana Langa výrazne zvýšilo výskyt gumovej repy. Zväz pestovateľov sa v súčasnosti v nových výskumných projektoch bližšie zaoberá náchylnosťou odrôd a chce sa tiež bližšie pozrieť na riešenia pri zemiakoch. Aj tam je kľúč v prvom rade vo výbere odrody. Presný rozsah postihnutých oblastí sa v súčasnosti dá len ťažko odhadnúť. Keď sa choroba objaví a rozšíri sa tak široko ako Stolbur, spoľahlivé údaje sú len zriedka dostupné. Navyše pri tejto baktérii je ťažké posúdiť, najmä na začiatku zamorenia, či k zamoreniu došlo alebo nie (zatiaľ). Odborníci predpokladajú, že v Nemecku je infikovaných viac ako 50 000 hektárov. Zdroj: agraheute.com The post Pestovatelia repy sú zúfalí: nová choroba Stolbur spôsobuje gumovú repu appeared first on Naše Pole.
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie Jednoduchá, ale zdravá príloha z červenej repy. Ingrediencie: 1 červená repa soľ podľa chuti 1 čajová lyžička vínneho octu Príprava: Repu dôkladne umyjeme, odkrojíme koreň, ale nezakrajujeme veľmi, aby nevyti
prejsť na článokJar je síce za rohom, ale teplé krémové polievky sú pre mňa stále dôležitým jedlom, ktoré zasýti a zahreje s minimálnym množstvom príprav a varenia. Na tejto polievke z červenej repy sa neuveriteľne pekne vynímajú všetky zelené klíčky a tak som sa s vami
prejsť na článokČervená repa patrí medzi tie druhy zeleniny, ktoré na rast potrebujú dostatočné teplo. no zároveň majú aj pomerne dlhú vegetačnú dobu. Krásnych, červených buliev, sa preto pri klasickom pestovaní dočkáte až koncom leta, či začiatkom jesene. Existuje však
Varenie – Recepty – Zelenina a ovocie Tatársky biftek si môžeme pripraviť aj z červenej repy ako zdravšiu verziu. Ingrediencie: 400 g červenej repy čerstvo namleté čierne korenie 30 g nastrúhaného chrenu 1 nadrobno nakrájaná cibuľa 40 ml balzami
prejsť na článokPestovanie rozmarínu je hračka :). S jeho pestovaním v kvetináči, či na záhrade si totiž poradia aj neskúsení pestovatelia. A úžitok rozmarínu pre kuchynské spracovanie, domácnosť a zdravie je na nezaplatenie. Pokiaľ sme vás presvedčili a o pestovaní tejt
prejsť na článok