Naša jarná imunita

Naša jarná imunita- COVID-19, alergie a spol Dnes Vám priblížim, aký pohľad na imunitu má Tradičná čínska medicína, a hlavne, čo z toho si prakticky a jednoducho môžeme vziať za svoje my, aby sme postupne zatočili s alergiami, ktoré nás na jar a v lete obmedzujú, aktuálne si  znížili riziko nákazy koronavírom či sa zbavili opakovaných infekcií. Z čínskeho pohľadu sa na našej imunite podieľajú tri orgánové systémy- pľúca, slezina /v zmysle naše trávenie/ a obličky.Telo máme pokryté vrstvou neviditeľnej ochrannej energie zvanej Wei Qi, ktorej sila predurčuje našu obranyschopnosť. Práve tu prebieha boj s vonkajšou škodlivinou. To, čo môžeme urobiť my, je posilniť práve našu obrannú energiu Wei Qi.   Prvou dôležitou vecou je naša strava- slezina z potravy tvorí dôležitú zložku našej vitálnej energie. Platí tu, že najdôležitejšie je, aby bola pravidelná. Slezina nemá rada sladkosti a mliečne výrobky, ktoré môžu prispievať k našemu neustálemu zahlieneniu. Zraňuje ju chladná strava- zabudnite radšej na jogurt z chladničky či na mlieko s vločkami na raňajky. Strava však býva chladná aj povahou- napr surové ovocie či zelenina- napr citrusy a banány, šalátová uhorka alebo paradajka pre človeka s oslabeným trávením nemusí byť v tepelne neupravenom stave práve to pravé orechové. Zaujímavé je, že slezinu oslabuje aj prílišné premýšľanie- premietanie a obavy.  Náročné môže byť aj trávenie emocionálne silných zážitkov- aj my máme v slovenčine výrazy ako- nešiel to prehltnúť, nemohla to stráviť, ležal jej v žalúdku a podobne. Vidno tu teda vplyvy psychiky na na našu imunitu, dotkneme sa toho ešte nižšie. No a k správnemu tráveniu neodmysliteľne patrí pravidelný pohyb- aspoň prechádzky na čerstvom vzduchu, ideálne, aj po jedle. Pľúca sú ďalším orgánom, ktorý má vzťah k našej imunite- k energii  potravy pridávajú energiu zo vzduchu  a roznášajú ju po celom tele. Môžeme ich podporiť dychovým cvičením či správnou stravou (slezina je matka pľúc). Pľúca nám oslabuje smútok, ľútosť ale aj výčitky svedomia- netrápme sa teda zbytočne nad vecami, ktoré zmeniť nemôžeme. No a poslednou kvapkou do našej imunity, no o to významnejšou je stav našich obličiek, ktoré sú koreňom nášho života. Postupom veku energia obličiek slabne- aj preto sú seniori tak veľmi ohrozenou skupinou obyvateľstva. Obličky sa podieľajú na nádychu a majú úzky vzťah s pľúcami. Obličkám škodí chlad- teraz na jar prefúknutie v prievane, ale aj nadmerný strach a obavy.Tak si ich teraz našim postojom k udalostiam okolo nás zbytočne neoslabujme. Pokiaľ ste sa dočítali až sem a mali by ste záujem o zoznam potravín vhodných na posilnenie Vašej imunity, pošlite mi e-mail na [email protected] Prajem Vám veľa zdravia a otvorenú pozitívnu myseľ     Vaša Dr. Kleinová The post Naša jarná imunita appeared first on Dr. Lucia Kleinová.

prejsť na článok

Jarná zbierka na Charitu

Jarná zbierka na charitu The post Jarná zbierka na Charitu appeared first on Farnosť Čimhová.

prejsť na článok

Ako premôcť jarnú únavu

Veľa ľudí stále bojuje s jarnou únavou, aj keď leto už je za dverami. Jarná únava nie je klasická diagnóza, aj keď ňou trpí väčšina populácie. Jarná únava je spôsobená zmenami počasia a nesprávnou životosprávou.

prejsť na článok

Jarná rovnodennosť

Rovnodennosť je astronomický jav, ktorý sa vyskytuje dvakrát do roka na jar a jeseň. Tento deň sa vyznačuje rovnakou dĺžkou dňa a noci, keď slnko dosahuje zenitálny úder na rovníku. Pred pár dňami bola jarná rovnodennosť 20. marca. Pre mnohých ľudí sú ho

prejsť na článok

Jarná koncertná šnúra, východ, 2023

Už tradične sme zas po štvrťroku zavítali na východ do krásnych jogových centier i k priateľom domov, aby sme spolu vyladili naše telá i mysle. A sme radi, že tak ako po iné razy, aj teraz sme mohli zahrať i darovať naše masáže toľkým z vás, a že odozva n

prejsť na článok

Jarná akcia

Prišiel mráz a sneženie? Pripravili sme pre Vás akciu na prostriedky do ostrekovačov čelných skiel a nemrznúcich zmesí do chladičov vozidiel.

prejsť na článok