Makový olej a jeho využitie

Pri návšteve obchodu so zdravou výživou, alebo regálu s BIO potravinami v supermarkete, ste už možno narazili na makový olej. Ak ste sa s týmto produktom ešte nestretli, asi vám nenapadlo žiadne jedlo, v ktorom by ste ho mohli využiť. Vďaka špecifickej chuti sa hodí najmä do zeleninových šalátov, krémových polievok, niektorých omáčok ale aj na prípravu zákuskov a iných sladkých pokrmov. Ak sa ho však rozhodnete v kuchyni využiť, pokúste sa ho čo najmenej tepelne upravovať. Takto totiž stráca množstvo dobrých látok, pre ktoré je tak cenený.   Vplyv na zdravie   Makový olej sa vyrába zo zrelých semienok maku. Tie neobsahujú ópium, takže sa jeho konzumácie nemusíte obávať. Je lisovaný zásadne za studena, aby si zachoval všetko dobré. Vo všeobecnosti by sme mohli povedať, že je využívaný skôr ako doplnok výživy. Kulinárske využitie je až na druhom mieste. Obsahuje omega 6 mastné kyseliny sacharidy, vlákninu, bielkoviny, minerálne látky a vitamíny. Obsah vápnika je napríklad niekoľkonásobne vyšší ako v kravskom mlieku. Z vitamínov by sme mohli spomenúť najmä B1, B12 a éčko. Čo sa minerálov týka, obsahuje fosfor, draslík, zinok, meď, selén, horčík, železo a selén. Jeho konzumácia sa odporúča pri celej rade zdravotných problémov ale i ako prevencia ich vzniku. Olej podporuje trávenie, imunitu, pevnosť a zdravie kostí, vlasov, či nechtov. Je nápomocný pri bolestiach hlavy, migrénach, vysokom cholesterole, kardiovaskulárnych ochoreniach. V neposlednom rade má upokojujúce účinky na centrálny nervový systém, ako to už pri maku býva.  Makový olej by ste si mali zaobstarať aj vtedy, keď sa snažíte zhodiť nadbytočné kilogramy.    Využitie v kozmetike   Makový olej je bežne pridávanou surovinou do množstva kozmetických prípravkov. Zabezpečuje hydratáciu pokožky a taktiež jej pevnosť a celkovú vitalitu. Rovnako tak pomáha aj vlasom. Vďaka vysokému obsahu zinku, jeho vnútorné ale i vonkajšie používanie zabezpečuje dobrú kvalitu nechtov, ktoré sú pevnejšie a menej sa lámu.  Článek Makový olej a jeho využitie se nejdříve objevil na Dedpo.

  • Web: Dedpo
  • Aktualizované: 25.5.2023
prejsť na článok

4 zázračné BIO oleje pre krásu a zdravie

Od arašidového oleja cez mandľový olej až po santalový a sezamový olej – zoznámte sa s pozitívnymi účinkami známych aj neznámych BIO olejov na zdravie a krásu. Kvalitné BIO oleje sú skvelé nielen v kuchyni, ale nájdu výborné využitie aj v rámci domácej B

prejsť na článok

Prečo používať kokosový olej

Ak ste ešte nemali príležitosť vyskúšať kokosový olej osobne, ale zvažujete to, tak necúvnite, kokosový olej za to stojí. Na rozdiel od iných nasýtených tukov, kokosový olej neobsahuje žiadne trans-mastné kyseliny. Navyše kokosový olej pri zohrievaní nezo

prejsť na článok

Prečo je môj vodný kefír ako olej?

Kefir.Sk stránka o vodnom a mliečnom kefíre. Občas sa môže stať, že keď zlievate váš vodný kefír, tak si všimnete, že jeho skupenstvo je iné ako obyčajne. Keď ho nalievate, tak sa môže zdať hustejší a jeho [] Článok Prečo je môj vodný kefír ako olej? bol

prejsť na článok

Palmový olej - hrozba planéty

Palmový olej, druhý najpoužívanejší olej v Európe (tvorí 21% spomedzi všetkých olejov), je zároveň aj najlacnejším konzumovateľným olejom na svete. Ak nepatríte k tým, ktorý sa mu zámerne vyhýbajú, buďte si takmer istý, že ho konzumujete každý deň. Nachád

prejsť na článok

Prečo je extra panenský olivový olej výnimočný

Extra panenský olivový olej je známy už veľmi veľa rokov, dokonca sa objavuje a spomína už v dávnej gréckej mytológii. Hlavnou a dôležitou správou pre vás je to, že je nesmierne zdravý. Bežné využitie olivového oleja je prevažne v kuchyni. Avšak v posledn

prejsť na článok