KOCH.CAMPUS je skvelý projekt, ktorého sme mali možnosť sa zúčastniť v Rakúsku. Je to voľné združenie rakúskych kuchárov a farmárov založené s cieľom hľadať najlepšie základné produkty. Ich cieľom je prepojiť farmárov s reštauráciami a následne s hosťami. Podporovať sa navzájom a spoločne skvalitňovať ponuku produktov z jednotlivých regiónov Rakúska, čím podporia nielen pestovateľov, ale aj samotný cestovný ruch a poznateľnosť rakúskych surovín a jedál. zakladatelia Andreas Dolerer a Heinz Reitbauer s partnermi. Zakladateľmi KOCH.CAMPUS sú 40 najlepší kuchári a 25 farmári rakúska. Dnes po 8 rokoch už evidujú vyše 200 kuchárov a 75 farmárov zapájajúcich sa do tejto aktivity.Ako to prebieha? Heinz Reitbauer pri zbere húb Thomas Dorfer predstavuje prvé jedlá Hostiteľom jednodňového podujatia je vždy jedna z top reštaurácií, ktorá si pozve ďalších 4 členov a vytvoria 5 stanovíšť, kde uvaria pre hostí jedlo na danú tému. Každé stanovište je podporené 2 vinárstvami, ktoré k danému jedlu spárovali vínka. Program dňa je kombináciou workšopu a následnej tour po stanovištiach s degustáciami jedál. Cez obed je farmársky trh a poobede opäť workšop a degustačná tour. Končí to spoločnou večerou a diskusiou.Tento krát bol hostiteľom najlepší kuchár Rakúska Heinz Reitbauer s manželkou Birgit v ich rodičovskej reštauráci Steiereck v Pogusch v nádhernom prostredí Stajerských kopcov. Pozval si tam Thomasa Dorfera z Landhaus Bachler a Juliana Stiegera z Rot Wand samé hviezdy. Témou prvého dňa boli huby a jablká Témou doobeda boli huby. Ráno sme boli v lese nazbierať čerstvé a sprevádzal nás Heinz Reitbauer, sám veľký milovník húb. Následný workšop a degustácie variácií jedál z húb boli úžasné. Poobedňajšou témou boli staré odrody jabĺk. V rakúsku majú výborného odborníka Aloisa Wilflinga z inštitútu, kde zozbierali už vyše 650 starých voľne rastúcich odrôd, my sme mali možnosť vidieť 120 a ochutnať 60 z nich. Témou druhého dňa bola divina. Druhý deň sa konal KOCH.CAMPUS pri Linzi v destilérii Reisetbauer, ktorej majiteľ je zakladajúcim členom a pripravil zaujímavú tému : Divina. Od jeleňa, daniela, diviaka , zajaca, prepelicu , bažanta po divú kačku sa všetko mäso spracovalo a hviezdni šéfkuchári pripravili opäť 2 kolá degustácií. Tento krát to boli Andreas Dolerer, Philipp Rachinger, Michael Kolm a Lukas Keinbauer. Zaujímavý bol workšop poľovníkov ako pracovať so zverou, ako udržať kvalitné stáda a hlavne ako sa naučili poľovníci spolupracovať s reštauráciami a priamo im dodávať mäso tak pripravené a zastrelené, aby to bolo šetrné pre zvieratá a vyhovujúce pre gastro. Ukázali aj ako využiť skoro celé zviera a nie len tie najžiadanejšie časti. Roman Chňapek SousChef TRIAD, Radoslav Nackin vydavateľ Gurmána, Uwe Machreich majiteľ a šéfkuchár TRIAD Spájať sily sa vyplatí. Celý dvojdňový CAMPUS bol ukážkou ako sa dajú spojiť sily reštauratérov, kuchárov, farmárov a aj štátnej správy / veľká podpora od oblastných organizácií cestovného ruchu/, aby sa rakúska gastrokultúra posúvala k svetovej úrovni. To sa im aj neskutočne darí a len úprimne dúfam, že sa raz toho dožijeme aj my na Slovensku, že sa nám niečo také podarí. Veď už prvým takým plamienkom je Gastronomy Slovakia culinary symposium, ktorého sa v Bratislave zúčastňujú tí najznámejší odborníci zo slovenskej gastronómie.The post KOCH.CAMPUS v Steirereck Pogusch first appeared on GURMÁN na Slovensku.
Pred niekoľkými dňami bol predstavený dlho očakávaný rebríček 50 najlepších reštaurácií sveta The Worlds 50 best Restaurants 2022, ktorý sponzoruje spoločnosť S.Pellegrino & Aqua Panna. Tento rok sa konal 20. ročník udeľovania cien . Pôvodne sa malo u
prejsť na článokŽiadne jedlo nie je pre rakúsku kuchyňu také typické ako dozlatista vyprážaný teľací rezeň. Tu sú viedenskí obľúbenci odborníkov z Gurmána na Slovensku a Falstaffu. Dokonalý Wiener Schnitzel nie je ľahká úloha. Najdôležitejšou ingredienciou je samozrej
prejsť na článokV tesnom dotyku so Železnou studničkou, na mieste, kde ešte pred pár rokmi stála Vojenská nemocnica, vyrastie nové „mestečko“ Eset Campus. Návrh pripravilo renomované dánske architektonické štúdio BIG. Eset Campus predstavil zakladateľ štúdia Bjarke Ingel
prejsť na článokSme veľmi radi, že sme sa mohli zúčastniť skvelej akcie O2 Guru Campus, ktorá sa konala 12.4. – 14.4.2023 v krásnych priestoroch hotela Sport Donovaly. Návštevníci nášho stánku mohli na vlastné oči vidieť testy odolnosti ochranných skiel PanzerGlass, no z
prejsť na článokMiloš Bubela pochádza z Považskej Bystrice a od malička hráva hokej. Chcel sa zlepšiť v hokeji a zároveň získať vzdelanie. Keď mu univerzita v USA ponúkla športové štipendium, neváhal a ponuku prijal. So svojím rozhodnutím je spokojný. Podarilo sa mu získ
prejsť na článok