Chutné jedlo, ktoré Vás (ne)zabije

Chutné jedlo, ktoré Vás (ne)zabije... V predchádzajúcom článku ste si prečítali niečo málo o kalóriách a ako som Vám sľúbil v tomto článku sa pozrieme na to, ako to s tým príjmom kalórií je pod mikroskopom.Čo myslím tým pod mikroskopom? No pozrieme sa v jednoduchosti na to ako Vám energia priteká do tela. V nadväznosti na spomínaný článok, Vám schematicky vysvetlím, že je obrovský rozdiel v tom, ako prijímate energiu do tela počas dňa.Každá potrava, nápoje nevynímajúc, sa skladá z týchto troch základných makro-nutrientov fuj, cudzie slovo opravujem sa základných zložiek živín V rámci využiteľnej energie u človeka sa budeme rozprávať o nasýtených mastných kyselinách tuky / monosacharidoch cukry / a aminokyseliny bielkoviny.  Nešťastné tuky? Chcete vedieť ako to je s tým jedením slaninky, či nízkotučných jedál? Nuž, čo sa týka naberania tukovej hmoty pri konzumácii tukov tak to nie je také strašné. Väčší problém však je množstvo tuku v krvi. Preto si dajte na tuky pozor. Určite sa im nevyhýbajte, no každopádne s mierou! Na naberanie tukovej hmoty majú zásadný vplyv iné zložky. Áno, hádate správne sú to cukry. A to konkrétne jednoduché cukry. Viete koľko ich je v takom chutnom sladenom nápoji keď ju miluješ ?  Poviem Vám jeden reálny príbeh o tom ako sa priberá z vody Jeden klient mi raz povedal: Ja asi fakt priberám z vody. A keď som sa pýtal na stravovanie, tak som nevedel prísť na to v čom je problém. Až som sa ho opýtal a čo piješ. Odpovedal mi: No pitný režim mám super vypijem asi 2 litre tekutínA to myslíš vodu alebo čaj?Nie, znela odpoveď, pijem kofolu. Ako vznikajú / miznú tuky z tela. Mozog a červené krvinky pre svoje fungovanie využívajú jeden hlavný zdroj energie a tým je glukóza. Tá sa v presne kontrolovanom množstve nachádza a v tele transportuje krvou. Hladinu kontrolujú inzulín a ďalšie chemické látky.  Ak je hladina glukózy v krvi vysoká ukladáme si ju do mikrozásobární. Ak je jej hladina naopak nízka tak ju (glukózu) z tých mikro-zásobární vieme rýchlo vytvoriť. Mikro-zásobárne nájdete vo svaloch, v bunkách po celom tele, no pre túto rýchlu korekciu sa využíva hlavne jedna a tá je v pečeni. Vydrží asi na 12 hodín. Pokiaľ sa zásobáreň naplní (zjedli ste priveľa rýchlej energie), tak pečeň začne tvoriť tukové zásoby. Vtedy pekne priberáte. V opačnom prípade, ak sa táto pol denná zásoba míňa, telo začne s jej dopĺňaním. A vtedy začne na glukózu meniť uložené tuky za asistencie bielkovín. Keďže bielkoviny sa v tele ako zásoba nedržia, musí ich organizmus od niekade vziať. Bielkoviny máme zabudované do svalstva či iných orgánov, alebo ich práve trávime, či transportujeme krvou.  Ako si dopĺňate glukózu do krvi? Odpoveď je jednoduchá, hroznovým cukrom :). A teraz vážne. Všetko čo zjete telo rozloží na drobné. Ak sa budeme pozerať iba na energetickú hodnotu potravy tak v princípe budeme spracovávať tuky, cukry a bielkoviny.Tuky sa obalia do jadier a putujú do krvi. Z energetického hľadiska ich telo vie spracovať a hodnota energie je vysoká no ich rozklad je časovo a energeticky pre telo nevýhodný. Tuky sa vám priamo do tela neukladajú. Nemusíte teda vyhľadávať nízkotučné jogurty, ktoré majú miesto tukov nevhodné náhrady Bielkoviny putujú priamo do krvi a telo ich zabudováva do orgánov a svalstva. Prebytočné putujú z tela von. Bielkoviny sa tiež využívajú pri premene uložených tukov na energiu (glukózu)Cukry Je to priamy zdroj energie s okamžitou premenou na glukózu jej nadbytok sa ukladá do mikrozásob / pokiaľ sú tie plné premieňajú sa na tuky. Glykemický index Je údaj ako rýchlo sa z potraviny dokáže vytvoriť čistá glukóza v krvi. Asi Už vidíte, že pokiaľ zjete niečo čo dokáže uvoľniť veľa energie v krátkom čase, vaša mikrozásobáreň nebude stačiť a teda energiu uloží do tukov. Snáď už nemusím vysvetľovať, že sa musíte vyhnúť jednoduchým cukrom! Pokiaľ ich urgentne nepotrebujete pri premýšľaní, či cvičení Keď sa budete stravovať bielkovinami a jedlami s vysokým obsahom vlákniny, a taktiež aj tuky nie však priveľa, tak vytvoríte predpoklad dlhodobého deficitu glukózy v mikro-zásobárni. A teda telo siahne po tukoch a využije bielkoviny, ktoré má aktuálne k dispozícii zo stravy. A Vy, začnete chudnúť! Chudnúť z Vašich tukových zásob. The post Chutné jedlo, ktoré Vás (ne)zabije… first appeared on Miroslav Kaclík.

prejsť na článok

Chutné jedlo až k vám domov v Ružinove

Reštaurácia Gurmánsky dvor v bratislavskom Ružinove ponúka každý deň chutné obedové menu s rozvozom až k vašim dverám za ceny, ktoré nezruinujú váš rodinný rozpočet. Doprajte si kvalitné jedlo bez starostí domov či do práce a vyskúšajte donáškovú službu G

prejsť na článok

Užitočné rady s ktorými dokážete ovládnuť svoj nenásytný žalúdok

Ste neustále posadnutí myšlienkou na chutné a výborne vyzerajúce jedlo? My vám s tým dokážeme pomôcť. Poznáme potraviny, ktoré rýchlo a účinne umlčia váš žalúdok. Neveríte? Presvedčte sa o tom sami.

prejsť na článok

Ako si vyrobiť domáci jogurt

Chutné jedlo na raňajky, desiatu, večeru, či ako dezert a navyše dostupné po celý rok... to je jogurt. Je to výrobok vznikajúci fermentáciou mlieka pôsobením probiotických baktérii, ako sme už spomínali v predchádzajúcom článku. A ako si ho doma vyrobíte?

prejsť na článok

Pestovanie tekvice hokkaido

Či už chcete tekvicu Hokkaido pestovať preto, aby ste si ňou na jeseň vyzdobili vchod, či záhradu, alebo preto, aby ste z nej uvarili chutné jedlo pre svoju rodinu a priateľov, nie je to nič komplikované. No a pokiaľ budete mať bohatú úrodu, tak túto tekv

prejsť na článok

Povedali o Dobrotkách

Povedali o Dobrotkách EvaNemyslela som si, že zdravé jedlo môže byt také veľmi chutné a pestré. Monika mi dokázala opak. Veľmi kvalitná, chutne pripravená a hlavne neust

prejsť na článok