Čakanka šalátová je u nás pomerne málo využívanou surovinou. To je ale veľká škoda, pretože ide o veľmi zdravú a hlavne chutnú zeleninu. V obchodoch sa môžete stretnúť s dvoma typmi, a to čakankou červenou a bielou. Biela je väčšinou o čosi drahšia. Jedno balenie s dvoma kúskami stojí okolo troch eur. Červená sa väčšinou predáva na kilogramy, pričom cena za kilo je okolo dvoch eur. Ak si však kúpite jeden menší puk, vyjde vás to na pár centov. Nenechajte sa odradiť jej chuťou Čakanka má výrazne horkú chuť. Ak ju ochutnáte surovú a bez akejkoľvek inej prílohy, pravdepodobne ostanete nepríjemne prekvapení. Nenechajte sa však odradiť. Po tom ,ako ju osolíte, zmiešate s olejom a ďalšími druhmi zeleniny, táto nepríjemná horkosť zmizne. Naopak, pokrmy dokáže veľmi obohatiť, podobne ako napríklad horká rukola. Základom je, aby ste ju skombinovali správne. K čomu sa hodí Horká čakanka je výborná s rybami, a to ako čerstvými, tak aj s tými v konzerve. Ak ju osolíte a polejete trochou rakytníkového oleja, jej chuť bude neopakovateľná. Je jednou z hlavných surovín v originálnom Caesar šaláte. V kombinácií s kuracím mäsom, bielym jogurtom, alebo majonézou a ančovičkami je jednoducho super. Môžete ňou nahradiť akúkoľvek listovú zeleninu v šalátoch. Všade tam, kde sa hodí rukola, sa hodí aj čakanka. Kozí syr spolu s touto zeleninou si taktiež určite zamilujete. Ako čakanku jesť Čakanku môžeme jesť surovú, alebo tepelne upravenú. Prvá možnosť je samozrejme najlepšia, pretože si zanechá všetko dobré. Pri krájaní najprv odstráňte hlúbik, pretože práve on je najviac horký. V prípade tepelnej úpravy stráca časť vitamínov. Problémom môže byť aj to, že ak to s teplom preženiete, zvykne ešte viac zhorknúť. Najvhodnejšie je preto to, ak ju iba krátko sparíte, alebo prelejete horúcou vodou. Článek Ako v kuchyni využiť šalátovú čakanku se nejdříve objevil na Nubra.
Pozrite si jednoduché triky, ktoré využijete vo vašej domácnosti a vo vašej kuchyni.Tieto návody vám uľahčia každodennú prácu vo vašej domácnosti.Príjemné pozeranie a radosť z práce.Pozrite si celý video návod ako na to.Nezabudnite si pozrieť i naše dalši
prejsť na článokPočasie nám už pomaly naznačuje, že sa blíži jeseň. Symbolom každej krásnej jesene je práve tekvica. V kuchyni ju môžeme využiť na rôzne pokrmy, ktoré budú chutiť vám, ale aj vašim blízkym.
prejsť na článokDôležitou súčasťou zdravého životného štýlu a stravovania je udržiavať v kuchyni (alebo v špajzi) vždy dostatok zdravých potravín. Čo by tam nemalo chýbať?
prejsť na článokV minulosti (až do 18. storočia) bol zeler využívaný ako liek a až potom sa našlo jeho uplatnenie aj v kuchyni. A dnes… viete si predstaviť kuraciu, či hovädziu polievku bez zeleru? Ja veru nie. Či už kocky nakrájanej buľvy, alebo viazanička zelenej vňate
prejsť na článokČlánok bol napísaný pre magazín Penam ako jeden zo série článkov Príbeh pečiva. Autorské práva na fotky má Penam Slovakia a.s. Aj keď je u nás preferovanou obilninou pšenica, ražná múka sa oddávna používala na pečenie chleba a výrobky z nej
prejsť na článok