Ako na zdravú výživu: 11. časť – Kofeín

Mnohí z nás si nevedia predstaviť začiatok dňa bez šálky kávy. Jedným z dôvodov môže byť, že nám dodáva dávku kofeínu, mierneho stimulantu centrálneho nervového systému, ktorý rýchlo zvyšuje našu bdelosť a energetickú hladinu. Káva samozrejme nie je jediným nápojom obsahujúcim kofeín. Čítajte ďalej a dozviete sa viac o zdrojoch kofeínu a účinkoch na naše zdravie. Absorpcia kofeínu Chemický názov pre horký biely prášok známy ako kofeín je 1,3,7-trimetylxantín. Kofeín sa absorbuje približne do 45 minút po konzumácii a vrchol v krvi dosahuje za 15 minút až 2 hodiny. Kofeín v nápojoch, ako je káva, čaj a sóda, sa rýchlo vstrebáva v črevách a rozpúšťa sa v telovej vode a molekulách tuku. Je schopný prejsť aj do mozgu. Jedlo alebo zložky potravy, ako napríklad vláknina, v črevách môžu oddialiť, ako rýchlo sa dosiahne vrchol kofeínu v krvi. Pitie rannej kávy na lačný žalúdok vám preto môže dodať energiu rýchlejšie, ako keby ste ju pili počas raňajok. Kofeín sa rozkladá najmä v pečeni. Môže zostať v krvi kdekoľvek od 1,5 do 9,5 hodiny, v závislosti od rôznych faktorov. Fajčenie urýchľuje odbúravanie kofeínu, zatiaľ čo tehotenstvo a perorálna antikoncepcia môžu odbúravanie spomaliť. Počas tretieho trimestra tehotenstva môže kofeín zostať v tele až 15 hodín. Ľudia si často pri pravidelnom užívaní vyvinú „toleranciu kofeínu“, čo môže znížiť jeho stimulačné účinky, pokiaľ nekonzumujú väčšie množstvo. Pri náhlom vysadení všetkého kofeínu často nasledujú abstinenčné príznaky, ako je podráždenosť, bolesť hlavy, nepokoj, depresívna nálada a únava. Príznaky sú najsilnejšie v priebehu niekoľkých dní po vysadení kofeínu, ale majú tendenciu ustupovať približne po jednom týždni. Postupné znižovanie množstva môže pomôcť znížiť vedľajšie účinky. Zdroje kofeínu Kofeín sa prirodzene nachádza v ovocí, listoch a zrnách kávy, kakaa a guarany. Pridáva sa aj do nápojov a doplnkov. Existuje riziko pitia nadmerného množstva kofeínových nápojov, ako je sóda a energetické nápoje, pretože sa konzumujú vychladené a vo veľkých množstvách sú ľahko a rýchlo stráviteľné. Káva. 1 šálka uvarenej kávy obsahuje približne 95 mg kofeínu. Rovnaké množstvo instantnej kávy obsahuje asi 60 mg kofeínu. Káva bez kofeínu obsahuje asi 4 mg kofeínu. Espresso. 1 dávka obsahuje asi 65 mg kofeínu. Čaj. 1 šálka čierneho čaju obsahuje asi 47 mg kofeínu. Zelený čaj obsahuje asi 28 mg. Čaj bez kofeínu obsahuje 2 mg a bylinkový čaj neobsahuje žiadny. Sóda. Plechovka bežnej alebo diétnej tmavej koly obsahuje asi 40 mg kofeínu. Čokoláda (kakao). 30 g tmavej čokolády obsahuje asi 24 mg kofeínu, zatiaľ čo mliečna čokoláda obsahuje iba štvrtinu tohto množstva. Guarana. Jedná sa o semeno z juhoamerickej rastliny, ktoré sa spracováva ako extrakt v potravinách, energetických nápojoch a energetických doplnkoch. Semená guarany obsahujú asi štyrikrát viac kofeínu ako kávové zrná. Niektoré nápoje obsahujúce výťažky z týchto semien môžu obsahovať až 125 mg kofeínu na porciu. Energetické nápoje. 1 šálka energetického nápoja obsahuje asi 85 mg kofeínu. Štandardná dávka energetického nápoja je však 400-500 ml, čo zdvojnásobuje obsah kofeínu na 170 mg. Energetické dávky sú oveľa koncentrovanejšie ako nápoje; malá dávka obsahuje asi 200 mg kofeínu. Výživové doplnky. Kofeínové doplnky obsahujú asi 200 mg na tabletu, čiže to isté množstvo ako je v 2 šálkach uvarenej kávy. Odporúčané množstvá 400 miligramov (asi 4 šálky uvarenej kávy) sa považuje za bezpečné množstvo kofeínu pre zdravých dospelých, ktoré môžu denne konzumovať. Tehotné ženy by však mali obmedziť príjem kofeínu na 200 mg denne (asi 2 šálky uvarenej kávy). Deti mladšie ako 12 rokov by nemali konzumovať žiadne jedlo, ani nápoje s kofeínom. U dospievajúcich vo veku 12 rokov a starších by príjem kofeínu nemal presiahnuť viac ako 100 mg denne. Kofeín a zdravie Kofeín je spojený s niekoľkými zdravotnými problémami. Ľudia majú rôzne tolerancie a reakcie na kofeín, čiastočne kvôli genetickým rozdielom. Pravidelná konzumácia kofeínu, napríklad pitie šálky kávy každý deň, môže u niektorých ľudí podporiť toleranciu kofeínu, takže vedľajšie účinky kofeínu sa môžu časom znižovať. Hoci máme tendenciu spájať kofeín najčastejšie s kávou alebo čajom, nižšie uvedený výskum sa zameriava najmä na zdravotné účinky samotného kofeínu. Spánok Kofeín dokáže blokovať účinky hormónu adenozín, ktorý je zodpovedný za hlboký spánok. Kofeín sa viaže na adenozínové receptory v mozgu, čo nielen znižuje hladiny adenozínu, ale tiež zvyšuje alebo znižuje ďalšie hormóny, ktoré ovplyvňujú spánok, vrátane dopamínu, serotonínu, norepinefrínu a GABA. Hladiny melatonínu, ďalšieho hormónu podporujúceho spánok, môžu v prítomnosti kofeínu klesnúť, pretože oba sa metabolizujú v pečeni. Príjem kofeínu neskôr počas dňa pred spaním môže narušiť dobrú kvalitu spánku. Hoci rozvoj tolerancie na kofeín pravidelným užívaním kofeínu v priebehu času môže znížiť jeho rušivé účinky, tí, ktorí majú problémy so spánkom, môžu zvážiť minimalizáciu príjmu kofeínu neskôr počas dňa a pred spaním. Úzkosť U citlivých jedincov môže kofeín zvýšiť úzkosť v dávkach 400 mg alebo viac denne (asi 4 šálky uvarenej kávy). Vysoké množstvá kofeínu môžu spôsobiť nervozitu a zrýchliť srdcovú frekvenciu, čo sú príznaky, ktoré sú tiež pociťované počas záchvatu úzkosti. Tí, ktorí majú základnú úzkosť alebo panickú poruchu, sú obzvlášť vystavení riziku nadmernej stimulácie pri preťažení kofeínom. Srdcovo-cievne ochorenie Kofeín stimuluje srdce, zvyšuje prietok krvi a dočasne zvyšuje krvný tlak, najmä u ľudí, ktorí zvyčajne nekonzumujú kofeín. Silné negatívne účinky kofeínu na krvný tlak sa však v klinických štúdiách nezistili ani u ľudí s hypertenziou a kohortové štúdie nezistili, že pitie kávy je spojené s vyšším rizikom hypertenzie. Štúdie tiež nepreukázali súvislosť medzi príjmom kofeínu a fibriláciou predsiení (abnormálny srdcový tep), srdcovými chorobami alebo mŕtvicou. Hmotnosť Kofeín sa často pridáva do doplnkov na chudnutie, aby pomohol „spáliť kalórie“. Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že kofeín spôsobuje výrazné chudnutie. Môže pomôcť zvýšiť energiu, ak sa človek cíti unavený z obmedzenia príjmu kalórií, a môže dočasne znížiť chuť do jedla. Kofeín stimuluje sympatický nervový systém, ktorý hrá úlohu pri potláčaní hladu, zvyšovaní sýtosti a zvyšovaní rozkladu tukových buniek, ktoré sa majú použiť na energiu. Štúdie sledujúce veľké skupiny ľudí naznačujú, že vyšší príjem kofeínu je z dlhodobého hľadiska spojený s mierne nižším prírastkom hmotnosti. Na dosiahnutie mierneho zvýšenia „spálenia“ kalórií však môže byť potrebné pomerne veľké množstvo kofeínu (ekvivalent 6 šálok kávy denne). Dodatočné kalórie získané zo smotany, mlieka, alebo sladidla pridané do kofeínového nápoja, ako je káva alebo čaj, môžu ľahko vyvrátiť akýkoľvek deficit kalórií spôsobený kofeínom. Tehotenstvo a neplodnosť Kofeín môže prechádzať placentou matky aj na plod. Vysoký príjem kofeínu matkou môže viesť k dlhotrvajúcim vysokým hladinám kofeínu v krvi u plodu. Výsledkom môže byť znížený prietok krvi a hladina kyslíka, čo zvyšuje riziko potratu a nízkej pôrodnej hmotnosti. Nižší príjem kofeínu sa však počas tehotenstva nezistil ako škodlivý, keď sa príjem obmedzil na maximálne 200 mg denne. Prehľad kontrolovaných klinických štúdií zistil, že príjem kofeínu, či už nízkych, stredných alebo vysokých dávok, nezvyšuje riziko neplodnosti. Ochorenie pečene Väčšina štúdií o chorobách pečene a kofeíne konkrétne skúmala príjem kávy. Príjem kofeínovej kávy je spojený s nižším rizikom rakoviny pečene, fibrózy a cirhózy. Kofeín môže zabrániť fibróze (zjazveniu) pečeňového tkaniva blokovaním adenozínu, ktorý je zodpovedný za produkciu kolagénu, ktorý sa používa na stavbu tkaniva jazvy. Žlčové kamene Štúdie ukázali, že vyššia konzumácia kávy je spojená s nižším rizikom vzniku žlčových kameňov. Káva bez kofeínu nevykazuje také silné výsledky ako káva s kofeínom. Preto je pravdepodobné, že kofeín výrazne prispieva k tomuto ochrannému účinku. Žlčník je orgán, ktorý produkuje žlč, ktorá pomáha rozkladať tuky; konzumácia stravy s veľmi vysokým obsahom tukov si vyžaduje viac žlče, ktorá môže zaťažovať žlčník a zvyšovať riziko vzniku žlčových kameňov. Predpokladá sa, že kofeín môže pomôcť stimulovať kontrakcie v žlčníku a zvýšiť sekréciu cholecystokinínu, hormónu, ktorý urýchľuje trávenie tukov. Neurologické ochorenie Kofeín môže chrániť pred Parkinsonovou chorobou. Štúdie na zvieratách ukazujú ochranný účinok kofeínu pred zhoršením stavu mozgu. Štúdie ukazujú aj silné spojenie ľudí s vyšším príjmom kofeínu a nižším rizikom rozvoja Parkinsonovej choroby. Astma Kofeín má podobný účinok ako liek teofylín, ktorý sa niekedy predpisuje na liečbu astmy. Uvoľňujú hladké svaly pľúc a otvárajú priedušky, čo môže zlepšiť dýchanie. Optimálne množstvo kofeínu si vyžaduje viac štúdií, ale preskúmané štúdie odhalili, že aj nižšia dávka kofeínu 5 mg/kg telesnej hmotnosti preukázala výhodu oproti placebu. Kofeín sa používal aj na liečbu dýchacích ťažkostí u predčasne narodených detí. Diabetes Kofeín stimuluje uvoľňovanie stresového hormónu nazývaného epinefrín, ktorý spôsobuje, že pečeň a svalové tkanivo uvoľňujú uloženú glukózu do krvného obehu, čím sa dočasne zvyšujú hladiny glukózy v krvi. Pravidelný príjem kofeínu však nie je spojený so zvýšeným rizikom cukrovky. V skutočnosti štúdie ukazujú, že pravidelný príjem kávy je spojený s nižším rizikom cukrovky 2. typu, hoci účinok môže byť spôsobený skôr zlúčeninami kávovníka než samotným kofeínom, keďže káva bez kofeínu vykazuje podobný ochranný účinok. Ďalšie pozorovacie štúdie naznačujú, že kofeín môže chrániť a zachovať funkciu beta buniek v pankrease, ktoré sú zodpovedné za vylučovanie inzulínu. Príznaky toxicity Toxicita kofeínu bola pozorovaná pri príjme 1,2 gramu alebo viac v jednej dávke. Konzumácia 10-14 gramov naraz sa považuje za smrteľnú. Príjem kofeínu do 10 gramov spôsobil kŕče a zvracanie, ale zotavenie je možné asi za 6 hodín. Medzi vedľajšie účinky pri nižších dávkach ako je 1 gram patrí nepokoj, podráždenosť, nervozita, zvracanie, zrýchlený tep a triaška. Toxicita sa pri pití nápojov s obsahom kofeínu vo všeobecnosti nepozoruje, pretože na dosiahnutie toxickej úrovne by bolo potrebné prijať veľmi veľké množstvo (10 g kofeínu sa rovná približne 100 šálkam uvarenej kávy). Nebezpečné hladiny v krvi sú častejšie pozorované pri nadmernom užívaní kofeínových piluliek alebo tabliet. Vedeli ste že? Kofeín sa nenachádza len v potravinách a nápojoch, ale aj v rôznych liekoch. Často sa pridáva do analgetík (liekov proti bolesti), aby poskytol rýchlejšiu a účinnejšiu úľavu od bolesti a bolesti hlavy. Bolesť hlavy alebo bolesť migrény je sprevádzaná zväčšenými zapálenými krvnými cievami; kofeín má opačný účinok na zmiernenie zápalu a zúženie krvných ciev, čo môže zmierniť bolesť. Kofeín môže interagovať s rôznymi liekmi. Môže to spôsobiť, že vaše telo rozloží liek príliš rýchlo, takže stratí svoju účinnosť. Ak sa užíva s inými stimulačnými liekmi, môže spôsobiť nebezpečne rýchly srdcový tep a vysoký krvný tlak. Niekedy môže liek spomaliť metabolizmus kofeínu v tele, čo môže zvýšiť riziko nervozity a podráždenosti, najmä ak má človek tendenciu piť niekoľko kofeínových nápojov počas dňa. Ak pijete kofeínové nápoje denne, porozprávajte sa so svojím lekárom o možných interakciách pri začatí užívania nového lieku. Zdroje https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/caffeine/ Upozornenie: Myslite na to, že tieto články nie sú písané odborníkom a nemajú slúžiť ani ako lekárske rady, či na medicínske účely! Pri zdravotných problémoch kontaktujte svojho lekára!

prejsť na článok

Prečo by sme sa mali rozhodnúť pre zdravú výživu?

bezlepkac.sk Prečo by sme sa mali rozhodnúť pre zdravú výživu? Vylúčenie pridaných cukrov vo vašej strave môže mať úžasné zdravotné výhody. Vedci sa nám už roky snažia povedať, že cukor, nie tuk, je zakázaná zložka zdravej výživy. Narúša našu hladinu cukr

prejsť na článok

Psychológ aodborník na výživu radí, ako zvládnuť dlhodobý home office

Podľa výskumu z marca 2021 narástol u Čechov a Češiek za rok od začiatku pandémie stres, pribrali až šesť kíl a horšie sa stravujú. Nepresúvajú sa do kancelárií, takže im chýba minimálne časť pohybu, na ktorý boli zvyknutí. Navyše trávia viac času pri obr

prejsť na článok

Ako na zdravú výživu: 12. časť  – Ktoré nápoje obmedziť

Počas našich predchádzajúcich článkoch sme sa rozprávali o tom, aké nápoje sú pre nás zdravé a aký vplyv na náš organizmus má napríklad čaj, či káva, alebo samotný kofeín. Ak teraz premýšľate nad tým, ktoré nápoje by ste mali, naopak, obmedziť, dnes si ic

prejsť na článok

Nutričné poradenstvo: Zdravie cez zdravú výživu a odborného poradcu

V dnešnej dobe, kedy je zdravý životný štýl a vyvážená výživa na vzostupe, je nutričné poradenstvo stále viac žiadanou službou. Naša firma, Health Services Slovensko, prináša klientom odborné, skupinové a individuálne nutričné poradenstvo s cieľom zlepšiť

prejsť na článok

Vitamínová masť: Posilnite svoju kožu s prírodnou výživou

Vitamínová masť je zázrak v malom pote, ktorý môže priniesť veľké výsledky pre vašu pokožku. Sú to kozmetické produkty, ktoré kombinujú výhody vitamínov s hydratačnými a regeneračnými účinkami mastí. Ak túžite po zdravej, žiarivej a hydratovanej pokožke,

prejsť na článok