Aj cez sviatky to ide bez cukru či soli

Varenie - Správna výživa Neskrývajú sa a predsa zostávajú zatajené. Naše oči nie sú mikroskop a naše slinné žľazy síce rozlíšia chute, ale chemické zloženie jedla je pre nich záhadou. Treba ísť do hĺbky informatívne. Zaujímať sa, prečítať si a zapamätať. Kde v stravovaní ubrať a kde naopak pridať, aby sme sa prepracovali k želanej rovnováhe. Cukor sa skrýva všade Toľko a tak často sa už o tom hovorí, že pretlak informácií spôsobí syndróm jedným uchom dnu a druhým von. Všetci vedia, že cukor škodí a napriek tomu sypú veselo lyžičky toho kryštálového do kávy a kŕmia sa už treťou porciou torty po tom, čo zošrotovali za misku orechových tyčiniek. A myslia si, že majú množstvo skonzumovaného cukru pod kontrolou. Problém je, že nepočítajú s ďalšími menej nápadnými zdrojmi. Čo takto zrátať si raz celkový objem cukru, ktorý organizmus musí denne spracovať? Treba však poznať zloženie potravín a výrobkov. Napríklad v energetickom nápoji sa nachádzajú sacaharidy v objeme 7 kociek cukru (jedna váži 4 g), v litrovej fľaši coca-coly až 16 a pol, v banáne asi 4, v jablkovom džúse 7, v ochutenom jogurte 5, v lyžici kečupu 1 kocky, v maslovej sušienke pol kocky, v polotučnom mlieku 2 a v čokoládovej tyčinke dokonca 14. To sú len náhodne vybrané produkty. Takže cukor sa k vám prepracuje aj bez návštevy miestnej cukrárne. Myslite na to. A každý deň, vrátane tých sviatočných. Soľ už nie je nad zlato Najmä odvtedy, ako odborníci skonštatovali, že stav cievneho systému zhoršuje a problém vysokého krvného tlaku s rizikom srdečných chorôb a náhlej príhody môže spôsobovať práve vysoký príjem soli. Známa rozprávka s Janom Werichom nakrútená v 50-ych rokoch už stráca punc pravdivosti. Čas ukázal, že príliš soliť nie je až taká výhra. Soľ obsahuje dva minerály – chlór a najmä sodík, ktorý je dôležitý pre reguláciu vody v tele i prenos nervových impulzov a pohyb svalov. Pri exponovanom solení však obličky nevládzu tento minerál vylučovať močom a tak sa dostane do krvi a robí neplechu v kardiovaskulárnom systéme. A pretože sa soľ nachádza v mnohých potravinách vrátane chlebíka každodenného, pri solení jedál treba ubrať plyn. A nachádzať vhodné náhrady. Môžu to byť koreniny (oregano, bazalka, tymian, mäta, rasca, majorán, koriander, rozmarín, medovka, mletá červená paprika, čierne korenie), bylinky (ligurček, petržlenová i zelerová vňať, pažítka, kôpor, saturejka), čerstvá zelenina (mladá cibuľka, cesnak, chilli papričky a reďkovka v nátierke) alebo šťava a nastrúhaná kôra z citróna. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Ako pridať sviatky do kalendára v Outlooku

Každá krajina má odlišné tradície, každá firma svoje zvyklosti a pravidlá. Snáď práve preto Outlook nemusí automaticky zobraziť sviatky vo Vašom kalendári. Ich vyznačenie sa ale oplatí, najmä ak spolupracujete s kolegami z viacerých oblastí. Alebo ak si c

prejsť na článok

Na normální hladinu cukru v krvi - 429,00 Kč

Podporuje procesy látkové výměny a příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi. Doplněk stravy na podporu normální hladiny cukru v krvi

prejsť na článok

Lístkové rolky

Recept poslala pani Viera, Rožňava Potrebujeme: Cesto 7 g droždia 3 lyžice vlažnej vody 230 g hladkej múky 120 ml mlieka 2 lyžice oleja 125 g masla 2 lyžičky cukru štipka soli Plnka 150 g tmavej čokolády Na potretie 1 vajce Pozri celý článok The post Lís

prejsť na článok

Brownies s tofu

 Čo potrebujeme: Postup: 1 balenie bieleho tofu 250 ml sójového mlieka 2 PL solamylu (škrobu) 3 PL kakaa 200 g čokolády 100g do cesta, 100 g na poliatie ½ čl kypriaceho prášku 240 g trstinového cukru 130 g ražnej múky ½ vanilkového lusku štipka soli V ku

prejsť na článok

Jednoduché ovsené sušienky

Ingrediencie 1 hrnček ovsenej múky 2 hrnčeky ovsených vločiek z jemného zrna 1.5 hrnček mlieka (alebo inej tekutiny: kokosové mlieko, pomarančový džús) 1 vajce štipka soli tekuté sladidlo podľa chuti Môžete použiť   tmavú čokoládu bez cukru, nastrúhané

prejsť na článok