Vyprážanie

Varenie – Príprava jedla Vyprážanie je obľúbeným spôsobom úpravy jedál, vrcholom je asi viedenský rezeň z teľacieho mäsa. Potraviny ponárame do tuku rozpáleného na teplotu okolo 150°C, môže to byť bravčová masť alebo rastlinné oleje určené na tepelnú úpravu, napríklad kvalitný olivový, úplne nevhodné je maslo. Potraviny vyprážame vykostené, nakrájané na kúsky a obalené v trojobale alebo v cestíčku. Solíme ich pred obaľovaním s výnimkou pečienky, ktorá by stvrdla. Niektoré druhy ako karfiol treba ešte predvariť. Vhodné na vyprážanie sú ryby, bravčové mäso alebo mäso z mladých zvierat, mleté mäsá, vnútornosti ako pečeň, mozog a obličky, syry, ovocie, huby, zemiaky a niektoré druhy zeleniny, napríklad aj baklažán a cukina. Vyprážať však môžeme i niektoré druhy múčnikov, ako sú šišky alebo fánky typické pre fašiangové obdobie. Potraviny vyprážame z oboch strán v hlbšej panvici, najlepšie teflónovej, plochu treba vždy vyplniť celú, na prázdnych miestach tuk zbytočne horí. Kladieme ich do rozpáleného tuku, zdroj tepla potom stlmíme. Na obracanie používame radšej špeciálne kliešte, ak by sme do mäsa či iných potravín pichali vidličkou, vytečie z nich šťava. Jedlo je hotové, keď získa tmavšie hnedé sfarbenie. Po vybratí vypražené kúsky na chvíľu uložíme na papierovú utierku, ktorá časť tuku vysaje. Výhody a nevýhody: Aj keď sú takto pripravené jedlá veľmi vyhľadávané, nemali by sa konzumovať pričasto. Sú ťažko stráviteľné a pre vysoký obsah tuku vsiaknutého počas vyprážania nepatria k najzdravším pokrmom. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freedigitalphotos.net Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Ako si vyrobiť domácu masť?

Do slovenskej tradičnej kuchyne jednoznačne patrí masť. Či už bravčová, husacia alebo kačacia, všetky boli po mäse kvôli vysokej kalorickej hodnote najdôležitejším produktom zabíjačky. Používala sa do zápražiek, na vyprážanie, ako nátierka či len tak, na

prejsť na článok

Krokety z hydiny

Varenie – Recepty – Mäso a ryby Hydinové krokety môžeme pripraviť aj zo zvyškov duseného či vareného hydinového mäsa. Ingrediencie: 250 g mäsa z hodiny 40 g masla 40 g hrubej múky 150 ml mlieka 20 g strúhanky mleté čierne korenie zelená petržl

prejsť na článok

Obložené vyprážané vajcia

Varenie – Recepty – Bezmäsité jedlá Netradičný recept na vyprážané vajcia, ktoré sme najprv uvarili v octovej vode, podávame s chrenovou omáčkou. Ingrediencie: 4 vajcia 700 ml vody 100 ml octu soľ 60 g hladkej múky 1 vajce 60 g strúhanky tuk

prejsť na článok

langoše

Obľúbený slovenský streetfood langoše som sa chystala spraviť na obed. Všetky prísady nachystané, okrem takej drobnosti, mlieka. Zistila som to príliš neskoro, a tak som musela počkať na Milana, keď sa vráti z práce aj s kúpeným mliekom. Ideálna ľahká v

prejsť na článok

Pečený karfiol so zemiakmi

Karfiól patrí medzi moje obľúbene zeleniny. Úprimne, úplne najradšej ho mám vyprážaný, ale kedže obalovanie a aj samotné vyprážanie veľmi nemusím, najčastejšie ho pripravujem práve pečený v rúre. Je to oveľa jednoduchší a aj zdravší spôsob prípravy a u ná

prejsť na článok