PoctivéPotraviny.sk - Aby sme nezabudli ako chutí skutočné jedlo

Portál o poctivých potravinách od slovenských farmárov a výrobcov.

prejsť na web

Med a škorica ako liek

Med a škorica sú nielen veľmi chutnými potravinami, ale spoločne sú používané už od stredoveku aj na podporu ľudského zdravia a pohody. Med aj škorica, každý osobitne, majú veľmi silné terapeutické účinky. Čo ak ich teda použijeme spolu? Ak je jeden účinn

prejsť na článok

Druhy cibule a spôsoby ich použitia

Sušená, čerstvá, surová alebo varená cibuľa je základnou súčasťou mnohých polievok, šalátov a pokrmov. Nezaobídeme sa bez nej pri príprave takmer žiadneho jedla, pretože im dodáva výbornú chuť a jedinečnú vôňu. Viete ktorá cibuľa je ideálnou pri príprave

prejsť na článok

Vráťte kel do svojho jedálnička

Kel je jednou z tých zelenín, ktoré by sme mali jedávať častejšie. Je považovaný za jedlo, ktoré je bohaté na rôzne živiny a vitamíny, ktoré sa v iných druhoch zelenín nenachádzajú tak často a ani v takých množstvách.

prejsť na článok

Prečo a ako pridať špenát do stravy

Špenát sa v poslednej dobe opäť dostáva do popredia medzi listovými zeleninami. V minulosti bol známy najmä zo školských jedální, ktoré ho teda nepreslávili, a z rozprávky o námorníkovi Pepkovi. Vysoký obsah živín v špenáte a fakt, že ho možno konzumovať

prejsť na článok

Tofu: proteínová bomba

Tofu je vegánsky zdroj bielkovín vyrobený zo sóje. Jeho začiatky siahajú do Číny, odkiaľ si našlo cestu až k nám. Táto biela kocka nie každému na prvýkrát zachutí. Je však dobré dať mu druhú (niekedy aj tretiu) šancu. Prečo?

prejsť na článok

Najzdravšie orechy - mandle

Orechy sú považované za najlepšie potraviny s množstvom kvalitných živín, neuveriteľnou všestrannosťou využitia. Navyše orechy aj rýchlo zaháňajú hlad a sú veľmi lahodné. Za kráľovné orechov sú považované mandle. Prečo?

prejsť na článok

Ako v zime predchádzať prechladnutiu

Koniec roka je čas, ktorý trávime s rodinou, priateľmi, známymi, užívame si dobré jedlo, príjemnú spoločnosť a voľné dni. S toľkými vecami, na ktoré sa tešíme, je dôležité, aby sme sa počas návštev a stretnutí mohli cítiť zdravo a fit. Nanešťastie, veľmi

prejsť na článok

Výhody a význam každodenných raňajok

Raňajky by mali predstavovať štvrtinu až pätinu celodenného energického príjmu, V skutočnosti ich však najviac zanedbávame. Napokon, odpovedajte si sami pre seba: na čo ráno viac myslíte- ako sa naraňajkovať alebo ako si viac pospať? Častokrát preto raňaj

prejsť na článok

Papája - nákup, konzumácia, recepty

Pred Vianocami trhy s ovocím často zaplavia aj mnohé druhy exotického tropického ovocia. Jedným z nich je aj ovocie tvarom pripomínajúce škaredší melón, či hrušku - papája. Jej dužina má lososovo-ružovú až oranžovo-žltú farbu. Tá je mäkká, šťavnatá. Upros

prejsť na článok

Príprava lososa

Slovo "univerzálny" je pravdepodobne tým najlepším na opis prípravy lososa. Môže sa totiž variť, piecť, vyprážať, grilovať, údiť, pridávať do šalátov, omáčok, pomletý pridávať do burgrov, či do slaných koláčov alebo ho jesť surového. Ak ste v kuchyni nová

prejsť na článok

Pomôže upokojiť, aj zmierniť kŕče- čaj z kocúrnika

Ak hľadáte nejaký nový typ čaju, ktorý by ste chceli vyskúšať, tak by sme vám radi dali do pozornosti čaj z kocúrnika obyčajného. Nielen že vám tento čaj pomôže znovu hydratovať telo, ale má aj mnohé pozitívne účinky na organizmus.

prejsť na článok

Ako správne pripraviť špargľu: pečenie, varenie, grilovanie, parenie

Špargľa, považovaná za delikatesu v zeleninovom svete, dokáže dodať každému jedlu chuť výnimočnosti. Patrí výživovo medzi veľmi vyvážené druhy zeleniny. keďže obsahuje len veľmi málo tuku, sodíka a cholesterolu, ale zato mnoho vitamínov a minerálov. Jedný

prejsť na článok

Najlepší spôsob pestovania slnečnice a zbierania jej semien

Slnečnica nemusí byť len nádhernou ozdobou vašej záhrady, pretože má aj veľmi veľa spôsobov využitia. Môže slúžiť ako vetrolam, vysoký živý plot alebo aj ako opora pre rast fazule. Semená slnečnice môžu jesť ľudia, zvieratá a vtáky. Slnečnicový olej je po

prejsť na článok

Sú kôstky v ovocí jedovaté?

Možno aj vám rodičia hovorili, aby ste nejedli jadrá z kôstok v ovocí, pretože sú jedovaté. Je to pravda alebo mýtus? Mnohí ľudia neradi vyhadzujú akýkoľvek odpad z kuchyne a preto z čerešňových kôstok vyrábajú chutné glazúry alebo sirupy. Mnohí iní sa za

prejsť na článok

Levanduľa v kuchyni

Levanduľa je bylinka používaná už viac ako 2500 rokov na rôzne účely- od odpudzovania molí cez hojenie bodnutí od hmyzu až po liek na úľavu od bolestí, črevných a tráviacich kŕčov. Popri všetkých týchto svojich vlastnostiach má levanduľa navyše aj vynikaj

prejsť na článok