Výberové zrná kávy

Specialty Grade, alebo špeciálna (výberová) káva (obsahujúca výberové zrná kávy) je označenie pre kávu najvyššej kvality, ktorá je k dispozícii. Obvykle súvisí s celým dodávateľským reťazcom, ktorý používa kávu jedného pôvodu alebo kávu jedného majiteľa. Prvýkrát tento termín použila v roku 1974 Erna Knutsen vo vydaní časopisu Tea & Coffee Trade Journal. Spoločnosť Knutsen použila špeciálnu kávu na popísanie zŕn najlepšej príchute, ktoré sa vyrábajú v špeciálnych mikroklimatoch. Špeciálna káva súvisí s farmármi a pestovateľom, čo je známe ako tretia vlna kávy, najmä v celej Severnej Amerike. To sa týka moderného dopytu po káve výnimočnej kvality. A to platí tak farmovej, ako aj varenej, s výrazne vyšším ako priemerným štandardom. Definícia špeciálnej kávy obsahujúca výberové zrná kávy Všeobecne prijímanou definíciou špeciálnej kávy je káva, ktorá získala 80 alebo viac bodov na 100-bodovej škále Coffee Review. Hodnotenie kávy od 90 do 100 je hodnotené vynikajúco, káva s skóre 85-89,99 je klasifikovaná ako výborná, zatiaľ čo hodnotenie kávy od 80 do 84,99 je hodnotené veľmi dobre. SCA Špeciálna kávová asociácia má sériu podrobnejších špecifikácií (SCA je zväzom Americkej špeciálnej kávovej asociácie (SCAA) a Európy (SCAE). SCA stanovuje štandardy pre špeciálnu kávu v každej fáze výroby kávy. A to vrátane povolených chýb v zelených zrnách, štandardov vody a sily varenia. SCA tiež stanovuje jasné štandardy v procese triedenia kávy. Minimálnou požiadavkou na špeciálnu kávu je počet defektov: aby sa káva považovala za špecialitu, musí mať 0 až 5 defektov na každých 350 gramov mletých zŕn. Aj keď existujú rôzne definície špeciálnej kávy podľa rôznych medzinárodných organizácií, existuje všeobecná akceptácia súboru troch minimálnych požiadaviek: káva mala byť ručne zbieraná selektívnym zberom zrelých zŕn s hodnotením 80 alebo viac, maximálne 5 defektov na 350 gramov. Káva sa všeobecne pestuje v „fazuľovom páse“ medzi obratníkmi raka a kozorožcom, ktoré vytvárajú tropické podnebie potrebné na to, aby sa stromom darilo. Špeciálna káva sa zvyčajne pestuje na troch kontinentoch: Južná a Stredná Amerika, Ázia a Afrika. Zdroj: Wikipedia.comPríspevok Výberové zrná kávy je zobrazený ako prvý na Kocúr káva.

prejsť na článok

Honey proces

Existujú štyri hlavné druhy procesov spracovania kávy po zbere úrody. Najčastejšie spôsoby spracovania kávy: Washed, Natural, Fermented a Honey (často nazývaný aj „Pulped Natural Process“, ale Honey má vyššiu koncentráciu slizu, čo je viskózna vrstva zlož

prejsť na článok

Metóda jednej dávky a správny výber mlynčekov na kávu

Jednorazová dávka je technika, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou, najmä u ľudí v domácnostiach. Táto metóda spočíva v tom, že zásobník sa nechá prázdny a každá dávka zrna sa odváži. Po namletí ju môžete ihneď použiť na prípravu kávy.

prejsť na článok

Praženie kávy

Praženie kávy transformuje chemické a fyzikálne vlastnosti zelených kávových zŕn na pražené kávové výrobky. Proces praženia vytvára charakteristickú chuť kávy tým, že spôsobuje zmenu chuti zelených kávových zŕn. Nepražené zrná obsahujú podobné, ak nie vyš

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok