Praženie kávy

Praženie kávy transformuje chemické a fyzikálne vlastnosti zelených kávových zŕn na pražené kávové výrobky. Proces praženia vytvára charakteristickú chuť kávy tým, že spôsobuje zmenu chuti zelených kávových zŕn. Nepražené zrná obsahujú podobné, ak nie vyššie hladiny kyselín, bielkovín, cukrov a kofeínu ako tie, ktoré sa pražia, ale chýba im chuť pražených kávových zŕn kvôli Maillardovi a iným chemickým reakciám, ktoré sa vyskytujú počas praženia. Praženie kávy postup Praženie kávy nasleduje po spracovaní kávy a predchádza príprave kávy. Skladá sa hlavne z triedenia, praženia, chladenia a balenia, ale môže zahŕňať aj mletie vo veľkých pražiarňach. Pri väčších prevádzkach sa vrecká so zrnkami zelenej kávy ručne alebo strojovo otvárajú, vysypú do zásobníka a preosejú, aby sa odstránili nečistoty. Potom putujú do pražiaceho stroja. Spočiatku je proces endotermický (absorbuje teplo), ale pri teplote okolo 175°C sa stáva exotermický (vydáva teplo). Pre pražičku to znamená, že sa fazuľa sama zohrieva a môže byť treba upraviť zdroj tepla v pražičke. Na konci praženia sa pražená fazuľa vyhodí z pražiacej komory a ochladí sa vzduchom pomocou induktora ťahu. Počas praženia kávové zrná majú tendenciu prechádzať stratou hmotnosti asi 15 až 18% v dôsledku straty vody a prchavých látok. Aj keď fazuľa zažíva stratu hmotnosti, jej veľkosť sa po pražení zdvojnásobí v dôsledku fyzickej expanzie celulózovej štruktúry, ktorá uľahčuje uvoľňovanie oxidu uhličitého, prchavých organických zlúčenín a vody (vo forme pary). Zvuk je dobrým indikátorom teploty počas praženia. Existujú dva teplotné prahy, ktoré sa nazývajú „pukanie“ a ktoré pražiarne počúvajú. Pri približne 196°C bude káva vydávať praskavý zvuk. Tento bod sa označuje ako „prvý crack“ a označuje začiatky „ľahkého pečenia“. Pri prvom prasknutí sa veľké množstvo vlhkosti z kávy odparilo a veľkosť zŕn sa zväčšila. Keď káva dosiahne približne 224°C, vydá „druhý crack“, tento zvuk predstavuje štruktúru kávy, ktorá sa začína zrútiť. Ak sa pri pražení môže ďalej postupovať, začne nadobúdať vlastnosti procesu praženia a stratí vlastnosti pôvodu kávy. Zdroj: Wikipedia.comPríspevok Praženie kávy je zobrazený ako prvý na Kocúr káva.

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok

Pražička kávy 15Kg

Pražička 15Kg [Pozrite si galériu obrázkov na gcorp.sk] Pražička 15Kg Profesionálna pražička kávy s jednoduchou obsluhou a nízkymi prevádzkovými nákladmi. Pražička je konštruovaná pre nepretržité praženie. Kapacitu je možné dimenzovať podľa požiadav

prejsť na článok

História kávy v Brazílii

Premýšľali ste niekedy odkiaľ pochádza káva, jej praženie a konzumácia? História kávy je nepresná, ale toto ovocie bolo prvýkrát pražené v Perzii. Arabi si udržali monopol na tento produkt až do 16. storočia. Ale od roku 1615 sa na európskom kontinente za

prejsť na článok

Praženie kávy

aké sú stupne praženia kávy? Aj keď by sa mohlo zdať, že praženie kávy je jednoduchou záležitosťou, tento proces si vyžaduje precíznosť zabezpečujúcu výslednú kvalitu kávy, pretože aj tie najlepšie kávové bôby sa môžu stať nepoužiteľné. • Prechod

prejsť na článok

Pražička 2.5Kg

Pražička 2.5 Kg [Pozrite si galériu obrázkov na gcorp.sk] Pražička 2.5 Kg Profesionálna pražička kávy s jednoduchou obsluhou a nízkymi prevádzkovými nákladmi. Pražička je konštruovaná pre nepretržité praženie. Maximálna kapacita cyklu je 2,5Kg. Kap

prejsť na článok