Vplyv výroby kávy na životné prostredie.

Na úvod treba napísať, že životné prostredie je jednoducho naša srdcová záležitosť. Už ako deti sme sa ho snažili chrániť, zúčastňovali sme sa rôznych dobrovoľníckych udalostí (ako zber odpadov z prírody, výsadba stromov, starostlivosť o ne, polievanie verejnej zelene, a pod..) iné sme zase organizovali cez občianske združenie „Magic Team“, ktoré sme pre tento dôvod založili. Inak tomu nie je ani teraz. Hoci recyklovateľné obaly na kávu sú drahšie, prechádzame na ne. Kávu kupujeme len pod značkou Rain Forest Alliance, Fair Trade alebo priamo od farmára, ktorý kávovníky pestuje pod stromami. Prečo? K tomu sa ešte dostaneme nižšie. Teraz už ale k veci. Prečo nás zaujíma ako vplýva výroba kávy na životné prostredie? (píšeme len o výrobe, neskôr v našom 25COFFEE BLOGU sa povenujeme aj transportu kávy k finálnemu spotrebiteľovi a jej uhlíkovej stope). Vo svete sa ročne vypije viac ako 400 miliárd šálok kávy a to kávu zaraďuje medzi najkonzumovanejší nápoj na svete (samozrejme mimo čistej vody, to je absolútna jednotka). Počas obdobia rokov 2019/20 sa na celom svete vyrobilo viac ako 165 miliónov kávových vriec, z ktorých každé pozostávalo z kávy o hmotnosti 60 kilogramov. Celkom dosť nie? Inými slovami napísané, káva je celosvetovo veľmi obľúbená, po rope je najžiadanejšou komoditou na svetovom trhu, a tým pádom jej vplyv pri výrobe a pestovaní na životné prostredie je veľmi dôležitý. Na Zemi sú aj miesta, kde kávovníky „vytlačili“ les, avšak nie je ich veľa (sme úprimne radi, že väčšine kávovníkov sa dlhodobo dobre darí hlavne v tieni). Ak by pestovanie kávy pôsobilo negatívne na životné prostredie, hoci je káva naša vášeň, zrejme by sme sa jej vzdali, ale hlavne by sme mali ako ľudstvo problém. Povaha kávovníka ovplyvňuje poľnohospodárske postupy. Väčšina kávovníkov rastie vo vysokých nadmorských výškach v tropickom, tienistom počasí. Svetový dopyt po káve každým rokom rastie, no našťastie tento dopyt nespôsobuje odlesňovanie iných druhov stromov. Prečo? Nuž, káva potrebuje dostatok tieňa, aby prosperovala, a preto farmári nemajú tendenciu rúbať vyššie stromy, ktoré môžu poskytnúť tieň. Dá sa teda povedať, že pestovanie kávy nepriamo podporuje biodiverzitu. Káva vyžaduje veľa vody na rast, ale keďže sa pestuje v oblastiach s dostatkom zrážok, nie je potrebné pravidelné zavlažovanie, avšak pôsobí protierózne. Pestovanie kávy nevyžaduje veľa pesticídov, pretože má prírodný pesticíd- kofeín, ktorý je primárne určený na zabíjanie škodcov. Kofeín sa dokonca nachádza aj v pôde. Hoci sa pesticídy na niektorých farmách stále používajú najmä na kávové zrná Arabiky, ide o zanedbateľné množstvo. V porovnaní s inými poľnohospodárskymi odvetviami káva nie je taká škodlivá pre životné prostredie (ak kávové zrná obsahujú stopové množstvá pesticídov, pri pražení sa všetky zničia). Zápory Významným negatívom pri pestovaní kávy nie je nepriaznivý dopad jej pestovania na prírodu, ale na človeka. Produkcia kávy je náročná na migrujúcich pracovníkov, ktorí extrémne tvrdo pracujú na kávových farmách. Mnohí z nich žijú v chudobných podmienkach a trpia nedostatkom základných životných potrieb. Zarábajú málo peňazí a majú nulové zdravotné poistenie. Túto skutočnosť umocňuje fakt, že ako lacná pracovná sila sa často zneužívajú aj deti. Pri káve je krásne, že aj tieto negatívne vplyvy vieme jednoducho eliminovať. Ako? Kupovať kávy, ktoré spĺňajú požiadavky Fair Trade Alliance, Rain Forest Alliance či jednoducho direct trade kávy, kde pražiar priamo komunikuje s farmárom. V 25COFFEE si dávame záležať na tom, aby sme tieto princípy dodržiavali, kúpou našej kávy si preto môžete byť istí, že nám záleží na tom, aby pri jej pestovaní nedochádzalo k znečisťovaniu či poškodzovaniu prírody a jej pestovatelia dostali za svoju prácu zaplatenú mzdu, ktorá im zabezpečuje dôstojnú životnú úroveň a rozvoj svojej komunity. S úctou ku kvalite Igor a Rodo Príspevok Vplyv výroby kávy na životné prostredie. je zobrazený ako prvý na 25COFFEE.

prejsť na článok

Kávu Ebenica si môžete kúpiť aj bezobalovo

Produkcia komunálneho odpadu na Slovensku neustále rastie. Aj preto sa zamýšľame nad tým, ako vieme znižovať dopad nášho podnikania na životné prostredie. Jedným z krokov je bezobalové dodávanie kávy.

prejsť na článok

Životné prostredie aľudia na prvom mieste. Čo je udržateľný dodávateľský reťazec?

Stále viac firiem sa zaväzuje k udržateľnému podnikaniu. Snažia sa tak eliminovať svoj dopad na životné prostredie a dbať na zdravie a pohodu svojich pracovníkov. Zistite, ako udržateľný dodávateľský reťazec nastaviť aj u vás vo firme. Source

prejsť na článok

Čo je fermentovaná káva

Výber správnej metódy spracovania kávy je jedným z najdôležitejších krokov v procese výroby kávy. Spracovanie určuje, aké chuťové vlastnosti bude mať výsledná šálka. Spomedzi spracovania kávových čerešní boduje príprava fermentáciou alebo kvasením. Poďme

prejsť na článok

Príprava studeného nápoja z pohľadu odborníka

Väčšinou sa stretávate s prípravou kávy pomocou horúcej vody. Na prípravu studenej kávy však potrebujete len studenú vodu. Ako celý proces extrakcie kávy za studena prebieha?

prejsť na článok

Praženie kávy

Po prvé, čo je praženie kávy? Praženie kávy je proces zahrievania a praženia kávových zŕn na ideálnu teplotu pre daný typ kávy. Tento proces prvýkrát zaznamenali v 16. storočí Arabi. Prvé veľké komerčné pražiarne však boli pozorované až koncom 19. a začia

prejsť na článok