História kaviarní

ako to všetko začalo? • Káva sa do Európy dostala až o niekoľko rokov neskôr ako čaj. Na počiatku šlo o veľmi drahú záležitosť. Z domov mešťanov sa vďaka služobníctvu dostala medzi prostých ľudí, ktorí ju považovali za liečivo, keďže sa dala kúpiť len v lekárňach. • Najstaršia, najprepychovejšia a najdrahšia kaviareň v Európe je kaviareň Caffé Florian na námestí Svätého Marka v Benátkach. • Kaviarne vznikali po celom Taliansku a v 18. storočí ich bolo v Benátkach viac než 200. • Zo začiatku boli centrom politických debát, analyzovali sa tu spoločenské javy. • Koncom 17. storočia vznikali kaviarne aj na mnohých ďalších miestach Európy. • Do Francúzska boli z Istanbulu dovezené prvé pražené zrná v roku 1646 a už o 5O rokov neskôr sa Paríž mohol pochváliť svojimi nespočetnými kaviarňami. Mnohé z nich sú zachované dodnes. • Pitie kávy si obľúbili hlavne umelci a intelektuáli. Najmä luxusné prostredie kaviarní zlákalo priaznivcov francúzskych vín k zámene vína za kávu. Prvá kaviareň bola hneď vedľa Comédie Francois, ktorá bola veľmi honosne zariadená a vyhľadávaná divadelná kaviareň. • Dodnes je presláveným mestom kaviarní aj Viedeň. Inak tomu nebolo ani v minulosti, aj keď sa tu veľmi ťažko presadzovali. Prvú kaviareň založil cestovateľ a vojak Kolschitzky, ktorý získal kávové zrná po Turkoch, ktoré tu zanechali keď obliehali Viedeň. Koncesiu k tejto činnosti získal od cisára Leopolda I., ako odmenu za statočnosť práve proti Turkom. Podával aj cedenú kávu. • V Anglicku vznikla prvá kaviareň v roku 1650 v Oxforde a neskôr bol kávou ohúrenými študentmi založený dokonca „Oxfordský klub kávy“. • V roku 1652 eviduje svoju prvú kaviareň aj Londýn, postupne vznikali ďalšie, ktoré boli ako sa vtedy tvrdilo „oknami do spoločenských nálad, morálky a politiky národa“. • Najznámejšia kaviareň bola založená v roku 1688 Edwardom Lloydom. Stretávali sa tu lodiari a obchodníci a vynaliezavý Lloyd pre nich špeciálne vydával spravodajstvo Lloyds List, kde okrem iného zverejňoval zoznam lodí poistených jeho zákazníkmi a vznikla známa poisťovacia Lloydova spoločnosť. • Anglické kaviarne slúžili ako prvé volebné kaviarne na svete, ale koncom 18. storočia obľúbenosť kaviarní poklesla a do popredia sa dostával stále viac čaj. • V Nemecku káva vstupovala veľmi opatrne, keďže Nemci neboli moc jej nadšencami. Až v roku 1679 bola otvorená kaviareň v Hamburgu ale v tej dobe najmä kvôli anglickým a holandským námorníkom a kupcom. Až neskôr sa tu káva stala záležitosťou tzv. „lepších vrstiev“ • V Čechách nebola prvá kaviareň otvorená v Prahe, ako by sme si mohli myslieť, ale v Brne. Príspevok História kaviarní je zobrazený ako prvý na Fresh káva - eshop.

prejsť na článok

História kaviarní Starbucks

Starbucks je jedným z najväčších reťazcov kaviarní na svete. Spoločnosť Starbucks a jej slávne nápoje vrátane Pumpkin Space Latte pozná asi každý, ale len málo ľudí pozná pozadie vzniku spoločnosti Starbucks.

prejsť na článok

História kávy v Brazílii

Premýšľali ste niekedy odkiaľ pochádza káva, jej praženie a konzumácia? História kávy je nepresná, ale toto ovocie bolo prvýkrát pražené v Perzii. Arabi si udržali monopol na tento produkt až do 16. storočia. Ale od roku 1615 sa na európskom kontinente za

prejsť na článok

Rodičia na chate

V kaviarni sa mladík pozerá na dievčinu a vraví: - Slečna, vy sa na mňa tak pozeráte, akoby vám rodičia odišli na celý víkend na chatu.

prejsť na článok

Etiketa pri pití kávy v kaviarni

Dnes vám predstavím milovníka kávy pána Karla. Pánovi Karlovi sa kedysi darilo znepríjemňovať prácu personálu kaviarne. Pozrime sa na deväť vecí, ktoré pán Karl zvykol robiť, aby to spôsobil.

prejsť na článok

Čo je Babyccino?

Ale ako zabaviť dieťa, kým si vy vychutnávate cappuccino alebo dávku? Odpoveďou je babyccino! Každé dieťa sa rado hrá na dospelých. A vychutnať si babyccino v kaviarni môže byť zábavný spôsob, ako s vami stráviť chvíľu oddychu.

prejsť na článok