Zemiak

Inscenačný tím: Samuel ChovanecMatej BabejMichaela FechViktória RevickáZoltán BaráthMagdaléna ŽiakováJuraj Mydla Ikonické jedlá. Odvážne nové chute. Znovuobjavené klasiky. Jedlé majstrovské diela. Hotový kulinársky zážitok. Hviezdami nabitá show. Dráma v kuchyni. Mnoho relácií o varení má dnes podobu reality show. Ešte skôr, než v nich súťažili kulinárske hviezdy, či odvážne domáce kuchárky a kuchári, o záujem divákov a diváčok zápasili produkty potravinárskych firiem. Koniec-koncov, aj jeden z najznámejších kanálov venovaných vareniu americký Food Network bol vytvorený hlavne ako efektívna reklamná platforma. V kuchárskych show je dôraz kladený pochopiteľne na chuť a čuch, ktoré sú prezentované podmaňujúcimi zábermi a šťavnatými komentármi. Pôvod surovín a ich vplyv na vývoj a chod spoločnosti je však zväčša úplne ignorovaný. Naším cieľom bolo dať hlavnú úlohu v inscenácii zemiaku a vytvoriť tak kuchársku show, ktorá si ctí suroviny, z ktorých varí. Takýmto spôsobom máme možnosť hovoriť o transformačnej sile, ktorú zemiak mal na globálnu ekonomickú, politickú, kultúrnu a spoločenskú situáciu. V inscenácii Zemiak, máte možnosť stretnúť sa s rôznymi charaktermi, situáciami a príbehmi sprostredkovanými Michaelou Fech a Matejom Babejom. Tie najlepšie momenty zachytáva Zoltán Baráth na kameru a o živý strih sa postaral Juraj Mydla. Scénu nám pozváral a pozbíjal Štefan Chovanec a dizajn kostýmov, štúdia a rekvizít mala na starosti Viktória Revická. Za spoluprácu ďakujeme Magdaléne Žiakovej a za koordináciu skúšobného procesu a tvorby Samuelovi Chovancovi. Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

prejsť na článok

Zemiakové šupky nevyhadzujte, ale zasaďte

Zemiak je náš druhý chlieb, vo väčšine domácností sa konzumuje takmer denne. S tým spojené šúpanie surových zemiakov produkuje hromadu odpadu v podobe šupiek. Málokto pritom vie, že značná časť týchto zemiakových šupiek sa dá použiť na opätovnú zemiakovú

prejsť na článok

Topinambur - jeruzalemský artičok, židovský zemiak, slnečnica hľuznatá

Topinambury sú podzemné hľuzy zvláštneho druhu slnečnice. Keď ich uvaríte, ich chuť je veľmi podobná slnečnicovým semienkam. Topinambury sú na pohľad nie veľmi vábne a v našej kuchyni ani nie sú veľmi vyhľadávané. Prečo ich teda vyskúšať?

prejsť na článok

Sicílsky večer

19.01.2023 OD 19:00 Priatelia vinári,pripravili sme pre vás prvý vínny večer v roku 2023.Slnečnou Sicíliou Vás prevedie Dario Rinaldi z vinárstva Baglio di Pianetto.  M E N UKanapka Tartar z chobotnice, avokádo, mango, čili olejFusha rosé, Baglio di Piane

prejsť na článok

Degustačný večer (21.11.2017 o 17:00)

Milí naši hostia v tento zaujímavý večer vám bude nalievať wisky Jameson ambasádor pre SR Viktor Miškov a budete mať možnosť ochutnať špeciality nášho šéfkuchára Dušana Čatlocha: Sous-vide roast-beef z mladého býčka, jelenia paštéta (paté) s čučoriedkami

prejsť na článok

Degustačný večer s whiskey Jameson

21.11.2017 v podvečer nás poctili svojou návštevou asi tri desiatky hostí. V tento zaujímavý večer nám nalieval wiskey Jameson ambasádor pre SR Viktor Miškov a ochutnali sme špeciality nášho šéfkuchára Dušana Čatlocha: Sous-vide roast-beef z mladého býčka

prejsť na článok