Funkčné potraviny sú tie, ktoré sú takmer alebo úplne prirodzené. Zatiaľ čo hnutie smerom k jedeniu pre blaho už nejaký čas prebubláva, jeho popularita explodovala s pandémiou, ktorá sa sústredila na jedlo ako liek. Potraviny z priemyselného konope pochádzajú zo semien rastliny konope, Cannabis sativa. Technicky sú tieto semená vlastne orech a z nich získavame potraviny ako konopný olej, proteínové prášky a konopné srdiečka obsahujúce približne 30 percent oleja, 25 percent bielkovín, esenciálne mastné kyseliny, GLA (kyselina gama linolénová), vlákninu, vitamíny a minerály. V súčasnosti existuje množstvo klinických štúdií, ktoré dokazujú, že potraviny z priemyselného konope môžu pomôcť a dokonca zachádzať tak ďaleko, že zabránia mnohým chronickým stavom, ako sú zápaly, kožné ochorenia, ako je atopická dermatitída a ekzém, vysoký krvný tlak, kardiovaskulárne ochorenia a artritída. Čo sú esenciálne mastné kyseliny?Esenciálne mastné kyseliny sú polynenasýtené tuky, ktoré zahŕňajú omega 3 a 6. Veda je zložitým žargónom uhlíkov a chemických zložení, ale stačí povedať, že naše telá si omega 3 a 6 esenciálne mastné kyseliny nedokážu vyrobiť, preto ich musíme prijímať z našej stravy. . Nazývajú sa „nevyhnutné“, pretože ak ich nebudeme mať dostatok z jedla, začneme ich mať nedostatok a v konečnom dôsledku sa naše zdravie zhorší. Omega 3 a Omega 6Omega 3 mastné kyseliny alfa linolénováTie prispievajú k zdraviu našich bunkových membrán, srdca, mozgu a metabolizmu. Nedostatok je spojený s depresiou, úzkosťou, bolesťami kĺbov a kožnými problémami. Predpokladá sa, že používanie omega 3 pomáha zlepšiť množstvo stavov, ako sú srdcové choroby, tvorba krvných zrazenín, ekzém, ADHD u detí, spánok, PMS, symptómy menopauzy, zdravie kostí, stukovatenie pečene, kardiovaskulárne ochorenia, kognitívne funkcie a zdravie očí. Omega 6 tuky kyseliny linolénovejOmega 6 je dôležitá pre energiu. Typicky moderné diéty poskytujú príliš veľa omega 6 a málo omega 3, a preto je dôležité dosiahnuť správnu rovnováhu týchto dvoch esenciálnych mastných kyselín. Za optimálny sa považuje pomer 3:1. Ukázať na poznámkuPredpokladá sa, že omega 3 sú protizápalové a omega 6 prozápalové. Aby sme objasnili, že omega 6 z nezdravých zdrojov, ako sú transmastné kyseliny nachádzajúce sa v sušienkach, koláčoch a spracovaných mastných potravinách, zvyšujú zápal. Omega 6 získaný z konopného oleja nie je rovnaký ako omega 6 tuk z vyššie uvedených zdrojov. Mali by sme sa zamerať na priemerne tri porcie omega 6 ku jednej porcii omega 3, aby sme podporili dobré zdravie a znížili riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a iných zápalových a autoimunitných ochorení. Konopné semienko má túto optimálnu rovnováhu, ktorá pomáha udržiavať dobré zdravie. Zápalová rovnicaModerné diéty často obsahujú pomer 20:1 týchto esenciálnych mastných kyselín v spracovaných potravinách, ktoré môžu byť zápalové. To je znepokojujúce, pretože vedci objavili spojenie medzi zápalom a modernými chorobami. Zápal sám o sebe nie je zlá vec a je nevyhnutný pre hojivé reakcie nášho tela v prípade bakteriálnych ochorení alebo pri poraneniach, ako sú rezné rany a popáleniny od slnka. Chronický alebo prebiehajúci zápal však môže byť predzvesťou chorôb, ako sú srdcové choroby, artritída a mnohé druhy rakoviny. Teraz je tiež spojená s predčasným starnutím a obezitou.Konopný olejKonopný olejTo je dôvod, prečo konopný olej považujeme za „najdokonalejšie vyvážený rastlinný olej v prírode“. Obsahuje pomer 3:1 omega 3 k omega 6 – alebo tri diely kyseliny linolovej na jeden diel kyseliny alfa-linolénovej – ideálny pomer pre ľudské telo. čo je GLA?GLA alebo kyselina gama linolová je omega 6 tuk, o ktorom sa ukázalo, že napriek tomu, že omega 6 má zápalovú reputáciu, pomáha znižovať výskyt zápalov v tele. Konopný olej obsahuje viac GLA ako ktorákoľvek iná rastlina a určite akýkoľvek iný jedlý rastlinný olej. To v kombinácii so skutočnosťou, že je to olej, ktorý obsahuje ideálne hladiny omega 3 a 6, sa považuje za dôvod, prečo pomáha zmierniť bolesti kĺbov, PMS a ďalšie súvisiace stavy. GLA tiež hrá dôležitú a prospešnú úlohu pri regulácii hmotnosti, hormonálnej rovnováhe a podpore, zdraví mozgu a zdravej pokožky, vlasov a nechtov.Sila bielkovínKonope-Proteín-MúkaPokiaľ ide o priemyselné konopné potraviny, sú to bielkovinové veľmoci. Proteín sa často nazýva stavebným kameňom tela, pretože jeho hlavnou úlohou je rast a oprava našich tkanív a orgánov. Príspevok Zdravotné výhody konopných semien zobrazený najskôr Amulety.sk.
Granátové jablko je známe už po stáročia. Toto ovocie môže byť použité mnohými spôsobmi- dá sa jesť surové, použiť vo varení, zo semien vylisovať olej, vyrobiť džús, farbiť ním látky. Granátové jablká sú plné vitamínov, antioxidantov a minerálov. Plody ma
prejsť na článokKalendár nám hovorí, že jar sa už pomaly blíži a spolu s ňou aj príprava a nákup semien na vysádzanie. Semená už na trhu nie je problém kúpiť. Sú dostupné najrozličnejšie odrody rôznych rastlín. Ako však nakúpiť také osivo, aby nám prinieslo čo najlepšiu,
prejsť na článok5.9 som sa zúčastnil na preteku Vydracup. S výberom krmiva som nemal problém vsadil som na osvedčený method feeder od Piscari a ako vidieť, krmivo opät nesklamalo. Method Feeder krmivo bolo vyvinuté na preteky. Jemne mletá zmes semien obilnín, strukovín
prejsť na článokKanabidiol (CBD) je jedným z hlavných kanabinoidov obsiahnutých vkonope a druhým najvýznamnejším fytokanabinoidom, ktorý na rozdiel odTHC nemá psychoaktívny účinok a je charakterizovaný akoantipsychotická zložka konopných rastlín.
Pôvodne zo Stredozemia je fenikel využívaný najmä vo francúzskej, gréckej a talianskej kuchyni. U nás, žiaľ, až tak veľmi nie. To je škoda, pretože fenikel s chuťou sladkého drievka a chrumkavosťou pripomínajúcou zeler môže oživiť a spestriť chuť takmer k
prejsť na článok