Výsadba stromov

Ovocný sad na Vyšnom Opátskom bol na rozlohe 14 ha založený v 60-tych rokoch 20.storočia. Do konca 80-ty rokov mal svojho správcu, dokonca sa tu pásli ovce a kozy.Po revolúcií v ´89 prešiel v rámci reštitúcií pod Košickú arcidiecézu. Bohužiaľ, od vtedy sad dlhé roky pustol a zarastal.Dnes, keď prídu do sadu návštevníci (40-níci a starší), spomínajú, ako v detstve chodili do sadu zbierať čerešne či jablká. Niektorí si spomenú aj na to, ako ich po sade naháňal bývalý pastier.Staré čerešne pomaly dožívajú. Občas vietor poškodí aj staršie jablone. Prajem si, aby sa aspoň časť sadu (1 ha), ktorú mám v prenájme obnovil a zachoval aj pre ďalšie generácie.Zatiaľ sa mi podarilo orezať a ošetriť niekoľko starších hrušiek a jabloní. Na jeseň 2021 a na jar 2022 som stihol vysadiť približne 30 mladých jabloni a 10 rôznych odrôd hrušiek zaštepených na plánke. V budúcnosti sa chystám vysadiť aj čerešne a slivky. The post Výsadba stromov first appeared on medusha.sk.

prejsť na článok

Jesenná výsadba ovocných stromov

Plánujete si na jeseň vysadiť ovocné stromy? Nezabudnite si dopredu naplánovať, aké druhy a odrody zvolíte, pretože, hoci sadenie ovocných stromov vyzerá ako jednoduchá záležitosť, nie je to tak. Stromom sa často nedarí, nakoľko nezvládajú klimatické podm

prejsť na článok

Uhlíkové offsety (Offsetting)

Uhlíkové offsety alebo tzv. offsetting je forma uhlíkových kreditov. Firmy ich môžu nakupovať na zníženie vlastnej uhlíkovej stopy. Dôležitým krokom pred zakúpením uhlíkových kreditov je redukcia vlastnej uhlíkovej stopy. Cieľom offsetingu je totiž kompe

prejsť na článok

Predaj stromov - jeseň 2020

Počas prebiehajúceho zberu jabĺk vás pozývame do našej farmárskej predajne na tradičný predaj stromov a ovocných výpestkov jeseň 2020. Aktuálny katalóg si môžete tu:

prejsť na článok

Predaj stromov jeseň 2021

V ostratickej predajni štartujeme predaj stromov na túto jeseň, katalóg si môžte pozrieť tu. Túto sezónu stromy nedoručujeme, ale radi Vás privítame priamo v Ostraticiach.

prejsť na článok

Zoznam ovocných stromov jar 2023

Kompletný zoznam ovocných stromov (voľnokorenných i kontajnerových), ktoré máme aktuálne skladom u nás, v Záhradnom centre Gaura pri Trenčíne. Súčasťou je i prehľadný graf podpníkov a tiež aktuálna ponuka drobného bobuľového ovocia.

prejsť na článok