Vigneron

.tatsu-dEZaxzgP1.tatsu-text-block-wrap .tatsu-text-inner{width: 100%;text-align: left;} Rozdelenie rolí na vinohradník – poľnohospodár a vinár – technológ je u nás pozostatok kolektivizácie a socialistického myslenia. Vinár aj vinohradník bola historicky jedna a tá istá osoba a vo vyspelom vinárskom svete to platí aj dnes. Francúzština dokonca nerozlišuje medzi vinárom a vinohradníkom a pre obe profesie používa spoločný výraz vigneron. Čo je lepšie? Byť jedným kolieskom v súkolí, sústrediť sa iba na jednu činnosť a tú doviesť do dokonalosti, alebo pokrývať celý životný cyklus ? Ako vždy, ani tu nie je jednoznačná odpoveď a záleží na tom, čo a pre koho chcete vyrábať. Ak chcete produkovať vagóny lacného alebo konfekčného vína, tak efektivita a produktivita sú nevyhnutným predpokladom úspechu v cenovej vojne s konkurenciou. Jednoducho povedané rozdelenie rolí a špecializácia sú nevyhnutnosťou. Ak vám však primárne nezáleží na objeme a cene, ale na kvalite produktu a chcete osloviť vnímavejšieho zákazníka, tak všetky kolieska musia do seba zapadať, súkolie musí šlapať a nikde to nesmie škrípať. Aj tu je diabol skrytý v detailoch. Urobiť dobré víno nie je až taký problém. Stačí si prečítať pár knižiek a článkov, zohnať zdravú surovinu, dodržiavať hygienické zásady a technologický postup a pár mesiacov od zberu sa môžete tešiť z pekného vína. Urobiť výnimočné alebo osobité víno si už vyžaduje trochu viac. Okrem podmienok, vedomostí, skúseností, trpezlivosti a odvahy aj kvalitnú surovinu. O technológiách a vinárskych rukopisoch možno niekedy inokedy. Kvalita hrozna nie je len cukornatosť, ktorá svieti na etiketách vo forme deklarovaného prívlastku. Dôležitý je výnos, vyzretosť, pomer cukrov a kyselín, extrakt, zdravotný stav, obsah reziduí po postrekoch, … Naozaj zaváži každý detail. Na výsledku sa podpíše každé jedno rozhodnutie. Záleží na tom čo pestujete, kde to pestujete, ako to pestujete, ako sa o to staráte a ako to spracujete. Čím viac vecí môžete ovplyvniť, tým viac nad vecami rozmýšľate a hľadáte najlepšiu, nie najľahšiu cestu. Preto sa veľké vína nerodia ani vo vinici ani v pivnici, ale v hlave vinára/vinohradníka. Štafetový beh pri výrobe vína nemusí dávať najlepšie výsledky. Možno trať zabehnete rýchlejšie, a ak budete mať šťastie, tak získate aj cenný kov, vystúpite na bedňu a zarobíte veľa peňazí, ale trvanie vašej slávy bude primerané zreciemu potenciálu vašich vín. Skúsený vinár a vnímavý konzument vie, že cesta za výnimočnými vínami býva dlhá a tŕnistá a môže trvať aj niekoľko generácií. .tatsu-row > .tatsu-5lIi8GfqT.tatsu-column{width: 100%;}.tatsu-5lIi8GfqT.tatsu-column > .tatsu-column-inner > .tatsu-column-overlay{mix-blend-mode: normal;}.tatsu-5lIi8GfqT > .tatsu-column-inner > .tatsu-top-divider{z-index: 9999;}.tatsu-5lIi8GfqT > .tatsu-column-inner > .tatsu-bottom-divider{z-index: 9999;}.tatsu-5lIi8GfqT > .tatsu-column-inner > .tatsu-left-divider{z-index: 9999;}.tatsu-5lIi8GfqT > .tatsu-column-inner > .tatsu-right-divider{z-index: 9999;}@media only screen and (max-width:1377px) {.tatsu-row > .tatsu-5lIi8GfqT.tatsu-column{width: 100%;}}@media only screen and (min-width:768px) and (max-width: 1024px) {.tatsu-row > .tatsu-5lIi8GfqT.tatsu-column{width: 100%;}}@media only screen and (max-width: 767px) {.tatsu-row > .tatsu-5lIi8GfqT.tatsu-column{width: 100%;}}.tatsu-4YuAXgzzx0 .tatsu-section-pad{padding: 20px 0px 20px 0px;}.tatsu-4YuAXgzzx0 .tatsu-section-offset-wrap{transform: translateY(-0px);}.tatsu-4YuAXgzzx0 > .tatsu-bottom-divider{z-index: 9999;}.tatsu-4YuAXgzzx0 > .tatsu-top-divider{z-index: 9999;}.tatsu-4YuAXgzzx0 .tatsu-section-overlay{mix-blend-mode: normal;} The post Vigneron appeared first on Hektár.

prejsť na článok