Viete, čo je to exekúcia? Poradíme vám!

Exekúcia je nútený výkon rozhodnutia a vykonáva ju exekútor. Ak si žalovaná osoba v určenej lehote nesplnila svoju povinnosť, ktorá jej vyplynula z právoplatného a vykonateľného rozhodnutia, môže exekútor uskutočniť exekúciu. Exekúcia môže vzniknúť z malých nezaplatených položiek, ako je nezaplatená bloková pokuta či nezaplatená pokuta u revízora, nedoplatok v zdravotnej i sociálnej poisťovni alebo z vážnejších dôvodov, ako je nesplácanie nebankových spoločností, bankových úverov alebo nesplácanie akýchkoľvek pôžičiek, z dôvodu nečakanej napr. zlej finančnej či zdravotnej situácie. Napriek všetkým dôvodom prečo ste sa dostali do tejto situácie, je dobré splatiť dlh v najkratšej dobe, nakoľko dlhy sú navýšené o úroky z omeškania či trovy exekúcie. Veľa ľudí si myslí, že sa vyhnú exekúciám nepreberaním poštových zásielok od exekútora, bohužiaľ, tento spôsob nie je vhodným riešením. V krajom prípade dané môže viesť aj k exekučnej dražbe. Najrozumnejší spôsob riešenia exekúcie je komunikovať s exekútorom a navrhnúť mu možný spôsob riešenia ako je napr. splátkový kalendár. Exekútor môžeme vykonávať exekúcia rôznymi spôsobmi ako napr: zrážkami zo mzdy a z iných príjmov, prikázaním pohľadávky, predajom hnuteľných vecí, predajom cenných papierov, predajom nehnuteľnosti, predajom podniku, príkazom na zadržanie vodičského preukazu v prípade neplatenia vyživovacej povinnosti.

prejsť na článok

Vinšujem

Vinšujem vám to, však viete čo, aby ste sa dostali tam, však viete kam, aby ste sa radovali s tým, však viete s kým, aby ste mali mnoho toho, však vy dobre viete čoho.

prejsť na článok

Škola a väzenie

Viete, aký je rozdiel medzi školou a väzením? Vo väzení aspoň viete, za čo sedíte.

prejsť na článok

Viete, čo je to nič?

Viete, čo je to nič? Liter slivovice pre dvoch Slovákov.

prejsť na článok

Generátor náhodných čísiel

Viete o tom, že Generálne riaditeľstvo železníc kúpilo najmodernejší počítač Cray? A viete, na čo ho majú? Používajú ho na generovanie náhodných čísel pre cestovné poriadky!

prejsť na článok

Ako vybrať vŕtačku do firmy: zamerajte sa na výkon apohodlie pri práci

Máte za úlohu kúpiť kolegom novú vŕtačku? Pomôžeme so základnou orientáciou v parametroch a poradíme, na čo sa zamerať, aby sa nákup vyplatil. Source

prejsť na článok