Syry skladujte správne

Varenie – Skladovanie Kto by odolal originálnej chuti eidamu alebo čerstvej mozarelly? Syry si zvykneme dopriať na raňajky alebo na večeru, často ich používame pri príprave jedál alebo ako súčasť zeleninových šalátov. Ako potravina, ktorá vyžaduje špeciálne technológie výroby a náročný proces zrenia, nepatrí práve k najlacnejším druhom, ktoré si nosíme z obchodu. Preto by sme mali poznať zásady správneho skladovania, aby nám vydržali čo najdlhšie a aby sa nepokazila ich konzistencia, chuť i aróma. Zásada číslo jedna – syry nikdy nezmrazujme, inak by sa znehodnotila ich štruktúra i príchuť. Ak ide o balené druhy, hneď po otvorení odstránime fóliu od výrobcu a zvolíme vhodné balenie v domácich podmienkach. Aj keď syry dávame najčastejšie do plastových vrecúšok, tento materiál neprepúšťa vzduch, preto syr v ňom nedýcha a časom sa na ňom vytvorí nežiaduca pleseň. Lepší je papier na pečenie alebo desiatový a pre syry so silnou arómou sú výborné sklenené alebo plastové boxy s otvorom na prívod vzduchu. Ak syr rýchlo nespotrebujeme, mali by sme občas prebaliť. Tvrdé syry... ...sa v prílišnom chlade vysušujú, treba ich preto ukladať v komore alebo v menej chladnom priestore chladničky, kam napríklad dávame zeleninu. Na zrenie totiž potrebujú teplotu okolo 18°C a vyššiu vlhkosť vzduchu. Mäkké syry... ...môžeme uložiť v chladnejších priehradkách chladničky. No niektoré druhy, ako je brie alebo camerbet, by v chlade stratili krémový ráz, preto ich radšej položme odbalené na tanierik a ten zakryme miskou. V nie veľmi vykúrenej miestnosti (napríklad v komore ) si syr v malom uzavretom priestore vytvorí vlastné vlhké prostredie a zachová si pôvodnú chuť i arómu. Mozarella, feta iné druhy čerstvých syrov musia zostať v pôvodnom náleve alebo si urobíme veľmi jednoducho čerstvý - zmiešaním vody so soľou. Poznámka: Syry treba pred podávaním vybrať z chladničky v predstihu. Lepšie však odrezané časti, ktoré sa chystáme skonzumovať, zvyšok vrátime hneď do chladnejšieho prostredia. Problémom môžu byť teplotné výkyvy, ktoré prajú rozmnožovaniu nebezpečných baktérií. Vybranému kúsku syra postačí aj hodina na to, aby trochu zmäkol a aróma sa v ňom rozvinula, čo zistíme už pri krájaní. Výnimku z tejto praxe tvoria syry, ktoré chceme strúhať. Ľahšie to pôjde so schladenou pevnejšou syrovou hmotou, aby sa nelepila na strúhadlo. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Exkluzívny slovenský „Parmezán“

Nie každý syr patrí do kategórie, kedy si ho môžeme nakrájať aj pol kila a zjesť na zasýtenie. Sú syry, ktoré jeme len pri určitých príležitostiach a výnimočne. Ani nie tak pre ich vyššiu cenu, ako pre chuť. Medzi tieto syry patrí aj syr od pána Hiadlov

prejsť na článok

Včely a syr...

Nie len syry, žinčicu... ale aj chutný med sme mohli ochutnať a dozvedieť sa kadejaké "pikošky" o včelárstve.

prejsť na článok

Viete si správne vychutnať sekt?

Harmónia – Stolovanie a etiketa K oslave, plesu či fašiangovému karnevalu patrí aj dobre vychladený sekt. Bublinky vás uvoľnia a osviežia, jemná chuť a neodolateľná vôňa šumivého vína dodajú nádych niečoho výnimočného. Keď si chcete sekt vychutnať tak,

prejsť na článok

5 otázok, ktoré by ste sa mali spýtať, ak rozmýšľate nad chovom oviec

Stádo ovečiek s jahniatkami spásajúce zelené jarné pastviny symbolizuje reprodukciu a mier, no ovce majú v skutočnosti oveľa väčší význam ako byť „ozdôbkami“ nádhernej farmárskej scenérie. Ovce produkujú množstvo vlny, vynikajúce mlieko, syry či mäso. Ak

prejsť na článok

Obľúbený mak: obsahuje viac vápniku ako mlieko, navyše upokojuje

V 100 g maku sa nachádza až 1400 mg vápniku. Pre predstavu: je to trikrát viac než obsahujú syry a až dvanásťkrát viac než mlieko. Ak teda trpíte nedostatkom vápniku, mak vám určite pomôže. Vápnik sa stará hlavne o zdravé vlasy, nechty a zuby. A aj keď ma

prejsť na článok