Sviatočné pečenie inak 2

Na sviatky môžete občas urobiť v rámci racio- alebo bio-stravovania aj malú obmenu sviatočného pečenia pri dodržaní osvedčenej vegetariánskej tradície. V minulej časti som zverejnila osvedčené recepty ako na pečenie inak ako klasicky Dopĺňam ich o ďalšie, na ktoré sa ma najčastejšie pýtate Celozrnné pagáče Zloženie: 400 g celozrnnej pšeničnej múky 100 g sójovej múky 50 g pohánkovej múky 1 balíček prášku do pečiva s vínnym kameňom 50 ml ľanu 50 ml lúpanej slnečnice 50 ml sezamu 150 ml posekaných vlašských orechov (nie mletých) ½ balíčka sušeného droždia (na 1/2kg múky) 100 ml slnečnicového oleja 250-300 ml teplej vody 2 čajová lyžička rasce 3-4 čajové lyžičky soli štipka trstinového cukru 1 čajová lyžička sódy bikarbóny Postup: Najprv pomiešame všetky suché zložky a potom pridáme olej a teplú vodu. Dobre vypracujeme cesto, ktoré necháme v teple postáť cca 30 minút. Potom ho vyvaľkáme na hrúbku cca 1 cm a vykrajujeme kolieska. Pečieme v predhriatej rúre na 200°C. Vianočné pečivo z tvorivej dielne môže byť aj iné ako klasika - zdravšie a pritom vychádzať z tradície.Pečenie inak - na obrázku sprava doľava celozrnné pagáče, „Raffaello“ a linecké „kolieska“. Domáce Raffaello Zloženie: 2 hrnčeky (3 dcl) nalámaných tortových oblátok 1,5 hrnčeka kokosu 55 g zmäknutého masla ¼ hrnčeka trstinového cukru alebo adekvátne množstvo xylitolu 80 g sušeného sójového mlieka ¼ hrnčeka vody (čím menej, tým lepšie) 1 balíček vanilkového cukru (nie vanilínový) kokos na obaľovanie lieskové orechy Postup: Pečenie inak môže byť aj o nepečení Nalámané tortové oblátky premiešame s kokosom, trstinovým a vanilkovým cukrom a sušeným sójovým mliekom (dodáva krémovejšiu chuť, ale môžete vyskúšať aj bez neho). Zapracujeme zmäknuté maslo a na záver pridáme vodu. Keby bola hmota mazľavá, dáme ju vychladiť do chladničky. Tvarujeme guľky. Do ich stredu umiestnime 1 lieskový orech. Potom ich obalíme v kokose. Špaldové linecké lepené „kolieska“ Zloženie: 280 g špaldovej múky T-812 alebo celozrnnej pšeničnej hladkej múky 200 g zmäknutého masla 80 g trstinového cukru 2 vaječné žĺtky Postup: Trstinový cukor a žĺtka spolu „vyšľaháme“, pridáme múku a zmes rovnomerne premiešame. Do jej stredu dáme vcelku zmäknuté maslo, prihrnieme sypkou zmesou a postupne vypracujeme hladké cesto. Na hodinu ho dáme uležať do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na plát hrubý cca 3 mm a vykrajujeme linecké tvary vždy do páru – jedno plné, jedno s otvorom v strede. Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C do ružova. Po vychladnutí natrieme domácim višňovým alebo ríbezľovým džemom (asi najviac chuťový kontrast zvýrazňuje aromatický kyslastý džem z bielych ríbezlí). Páči sa vám článok? „Like“ od vás poteší, bude ma motivovať k ďalšiemu písaniu. A ak si myslíte, že tento článok môže niekomu pomôcť alebo zlepší niekomu náladu, zdieľajte ho, prosím! Vďaka The post Sviatočné pečenie inak 2 appeared first on BIOporadňa.

prejsť na článok

Záhradný krb s grilom a rúrou na pečenie

Záhradný krb sa staval v Oravskej Lesnej .Pod grilom je vstavaná pec na pečenie ,ktorá využíva teplo z grlilu The post Záhradný krb s grilom a rúrou na pečenie appeared first on Moje krby.

prejsť na článok

Jednoduché ovsené sušienky

Ingrediencie 1 hrnček ovsenej múky 2 hrnčeky ovsených vločiek z jemného zrna 1.5 hrnček mlieka (alebo inej tekutiny: kokosové mlieko, pomarančový džús) 1 vajce štipka soli tekuté sladidlo podľa chuti Môžete použiť   tmavú čokoládu bez cukru, nastrúhané

prejsť na článok

Stolový sporák

Pozdravujem Vás priatelia. Sporáky sú stále v trende. V niektorých prípadoch sa stretávam s požiadavkou zakomponovať sporák do kuchynskej linky tak, aby tam nebola kobka. Kobka, nárečovo šiška, je časť sporáka nad platňou, kde je obvykle umiestnená rúra n

prejsť na článok

Kokosová bábovka

Jednoduchá príprava. Všetky suroviny zmiešame v jednej mise a nalejeme do formy na pečenie. 

prejsť na článok

Veľká noc 2023 + zľavový kód

Veľká noc patrí medzi najvýznamnejšie sviatky, ktoré každoročne slávia mnohí ľudia po celom svete.Okrem náboženských súvislostí je to pre mnohých ľudí aj príležitosť stráviť čas so svojimi blízkymi a užiť si rôzne sviatočné zvyky, ako napríklad zdobenie v

prejsť na článok