Splnený sen: Vlastná reštaurácia

V podniku môže byť šikovný kuchár, príjemný personál, ale je na nevýhodnom mieste a nefunguje. Na druhej strane sú také, v ktorých je kuchyňa príšerná, obsluha tiež, ale vďaka dobrému miestu podnik ide a majiteľ zarába. Väčšina začínajúcich prevádzkovateľov snívajúcich o vlastnej reštaurácii si na začiatku vezme papier, ostrú ceruzku a robí takéto kalkulácie: Kilogram mäsa stojí 5 €, 6 porcií predám po 4 eurá, to je 24 €. Kapacita reštaurácie je 70 stoličiek, denne ich „otočím“ dvakrát, to je 140 jedál – 560 €. Plus nápoje. Všetko vynásobím počtom dní v mesiaci – asi 17 000 €. Zamestnanci 8 x 500 € – 4000 €. Náklady – približne 3000 €. Nájom – 3000 €. ZISK – 7000 €. Je to krása, zarobím viac ako predseda vlády. Idem do toho! Takéto výpočty sú spravidla chybné a zväčša v nich nie sú zahrnuté všetky položky, ako elektrina, voda, odvoz odpadu, DPH, odvody a nečakané výdaje, ako pokuty, vyhodené potraviny, krádeže atď. Samozrejme nikde nie je napísané, že sa denne predá naozaj 150 jedál. Keď sa predá denne 50, bude podnik v mínuse a každý mesiac musí majiteľ vložiť do neho ďalšie peniaze. INVESTÍCIA DO PODNIKU Otvoriť si vlastný podnik nie je malá investícia. Pokiaľ ide o priestor, na ktorom reštaurácia ešte nebola, treba na začiatku zájsť na všetky úrady a zistiť, čo všetko treba, aby prevádzku schválili. Až potom možno začať so zariaďovaním interiéru a kuchyne. Za desať rokov pôsobenia Gastro Palazzo na Slovensku sme sa stretli s klientmi, ktorí to spravili opačne a na oficiálne schválenie podniku jeden z nich čakal približne rok. Podnik bol v nájme a čakanie na razítka vyšlo majiteľa takmer 60-tisíc eur. Vybavenie kuchyne, reštaurácie, vzduchotechniky, toaliet, atď. stojí často státisíce eur. Je preto vhodné zvážiť si návratnosť investície. Je nezmysel investovať 300-tisíc eur do podniku s kapacitou 50 stoličiek, a pritom platiť mesačne nájom 7-tisíc eur. Návratnosť je nereálna. PREBRAŤ ZABEHNUTÝ PODNIK? Odkúpiť fungujúci podnik je pre začínajúceho podnikateľa jednoduchšie. Reštaurácia má spravidla všetky potrebné povolenia, technológiu aj inventár. Bez väčších ťažkostí možno v krátkom čase spustiť prevádzku. Otázka je za akú cenu. Mnohí majitelia odstupujúcich podnikov by chceli svoju investíciu späť – plus niečo navyše. Žiadajú teda nereálnu čiastku za odstúpenie podniku. Inventár a technológie sú spravidla opotrebované, tržby a zisky nadhodnotené. Ak riešite takúto situáciu, určite sa poraďte s odborníkom, čo dokáže odhadnúť reálnu ziskovosť podniku, potrebu nevyhnutných investícií a navrhnúť cenu za odstúpenie. NA POBAVENIE Asi najúsmevnejší gastrokoncept som zažil pred asi ôsmimi rokmi, keď sa dvaja muži rozhodli, že zarobia peniaze v reštauračnom biznise. Bez akejkoľvek konzultácie si prenajali priestory v novostavbe za 250-tisíc Sk mesačne a začali búrať priečky, stavať bar, objednávať technológie a inventár. Koncept reštaurácie bol priam „geniálny“ – obrovské porcie vypadávajúce z tanierov. Na to ľudia letia! Zbytkami, ktoré nezjedia, budú kŕmiť prasatá. Prasatá vykŕmia, zabijú a mäso prinesú späť do podniku. Tak to budú „točiť“. Po investícii približne 3 miliónov slovenských korún (založené byty, požičané peniaze) zažiadali úrady o povolenie, no práce, ako nepovolené prebúranie nosných stien, namiesto vzduchotechniky vetráky v stenách, jeden drez v kuchyni a veľa ďalších nedokonalostí bránilo vydať potrebné povolenia. Po štyroch mesiacoch naťahovania sa s úradmi, dlh sa medzitým vyšplhal na milión korún, akýmsi zázrakom podnik otvorili. Približne o týždeň sa ozval majiteľ objektu, že do siedmich dní chce peniaze za nájom. Už však nebolo kde vziať peniaze… Takže majiteľ objektu vyhodil zamestnancov a začínajúcich „podnikateľov“ na ulicu, vymenil zámky a kompletné zariadenie podniku si nechal ako náhradu za dlžné nájomné. Takže, ak podnikať a mať reštauráciu, treba najprv presne vedieť ako na to. The post Splnený sen: Vlastná reštaurácia appeared first on palazzo.

prejsť na článok

Reštaurácia PB

Príspevok Reštaurácia PB zobrazený najskôr Stolárstvo Sovík, s.r.o..

prejsť na článok

Autorská látka - splnený sen

Máme našu prvú autorskú látku. Pozrite sa s nami na jej príbeh. Ako látka vznikala a aký príbeh má jej potlač.

prejsť na článok

SVADBA Milada a Martin, Reštaurácia Omega, Brezno

V septembri 2016 sme bavili svadobčanov ľudovou cimbalovou hudbou na svadbe nášho kamaráta, primáša Maťka. Vždy je to pre nás veľká česť hrať na svadbe muzikanta. Nad ránom sme si aj spolu zahrali Nálada bola výborná. Veľa spevu, tanca, horehronského tem

prejsť na článok

Daňové trestné činy

Kedy môže konanie či nekonanie vo veciach daní viesť až k trestnej zodpovednosti? Nie každé je automaticky trestné, musí byť dokázaný úmysel a splnený minimálny rozsah škody.Prečítajte si celý článok na Podnikajte.sk

prejsť na článok

Hello world!

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing! The post Hello world! appeared first on Reštaurácia SK - HU Étterem.

prejsť na článok