Špeciálne koreninové zmesi

Varenie – Skladovanie Koreniny boli v minulosti jednou z najdrahších položiek domáceho rozpočtu. Dnes sú už bežnou súčasťou zásob každej kuchyne. Jazykom rozoznávame štyri základné chute – sladkú, kyslú, horkú a slanú. Chuťovými pohárikmi vnímame aj štipľavosť, ostatné vlastnosti pokrmov a nápojov identifikujeme čuchom. Máme v tomto smere rôzne nastavenia a preferencie. V obchode si každý vyberie tie svoje koreniny alebo ich kombinácie. A špeciálne zmesi si môže dokonca namiešať doma aj sám. Polievková zmes: 30 g čierneho korenia, 10 g bieleho korenia, 5 g strúhaného muškátového orieška, 2 pomleté bobkové listy, 5 g tymiánu, 5 g klinčekov, 20 g ďumbiera, 5 g muškátového kvetu. Všetko dobre roztlčieme, premiešame a uložíme do uzatvárateľnej nádoby. Zmes vhodná do vývarov a bielych polievok. Zmes na baraninu: 2 diely suchej šalvie, po 1 diely mletého nového korenia, čierneho korenia, klinčekov, ďumbiera a suchej citrónovej kôry. Všetky ingrediencie roztlčieme a premiešame. Zmesou potierame mäso pred tepelnou úpravou, vhodná je na pečené mäsá a kurča. Zmes ragú: 2 diely sušených húb, 1 diel muškátového kvetu, 1 diel muškátového orieška a ½ dielu ďumbiera. Pomleté premiešame. Hodí sa na dochutenie teľacieho a kuracieho ragú i bielych polievok. Talianska zmes: Po 1 diely majoránu, tymianu, saturejky, rozmarínu, šalvie, bazalky a mletého čierneho korenia. Roztlčené koreniny zmiešame. Používame pri príprave karbonátok, rizota, špagiet či duseného mäsa s rajčiakmi. Zmes karí: Typickú indickú zmes zvanú masála získame rôznymi kombináciami. V prvom prípade zmiešame kurkumu, ďumbier, kayenské korenie, rascu, koriander, čierne korenie, kardamón a klinček, v druhom zase ku kardamónu pridáme klinčeky, muškátový kvet i oriešok, škoricu, rascu a čierne korenie. Poslednou možnosťou je zmes čili, koriandru, kurkumy, rasce, feniklu a horčicového semena. Dobrá rada - pri príprave orientálnych pokrmov karí zmes najprv podusíme na tuku, až potom pridávame ostatné zložky. Grilovacie zmesi: Dajú sa vyskúšať viaceré alternatívy. V prvom prípade zmiešame červenú papriku, karí korenie, cesnakovú a cibuľovú šťavu (z nastrúhanej cibule a cesnaku) a soľ. Druhá zmes sa skladá z tymianu, šalvie, saturejky, čierneho korenia a strúhanej cibule a napokon do tretej namiešame ďumbier, petržlenovú vňať a postrúhanú cibuľu i cesnak. Zmiešaním koreninovej zmesi a oleja urobíme pastu, ktorou mäso pred grilovaním potrieme. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.everystockphoto.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.

prejsť na článok

Proteínové zmesi

Proteínové zmesi V predchádzajúcich článkoch sme riešili srvátkové proteíny, kazeínové proteíny a rastlinné proteíny a aj vaječný a hovädzí proteín. Riešili sme každý typ proteínu samostantne. Ale tak, ako si často krát nenaložíš na tanier len čisté kurac

prejsť na článok

Proteínové zmesi

Proteínové zmesi V predchádzajúcich článkoch sme riešili srvátkové proteíny, kazeínové proteíny a rastlinné proteíny a aj vaječný a hovädzí proteín. Riešili sme každý typ proteínu samostantne. Ale tak, ako si často krát nenaložíš na tanier len čisté kurac

prejsť na článok

Jarná akcia

Prišiel mráz a sneženie? Pripravili sme pre Vás akciu na prostriedky do ostrekovačov čelných skiel a nemrznúcich zmesí do chladičov vozidiel.

prejsť na článok

Tohtoročný GLOBSEC prebehol bez Covid incidentu vďaka špeciálne prepojenému testovaniu a riadeniu vstupu

GLOBSEC 2021 sa ako prvá medzinárodná konferencia na najvyššej úrovni mohla uskutočniť v tomto roku naživo vďaka špeciálne vytvorenému systému manažovania testovania a vstupu. The post Tohtoročný GLOBSEC prebehol bez Covid incidentu vďaka špeciálne prepoj

prejsť na článok

Za dverami komory

Varenie - Skladovanie Možno ste mali aj vy podobne úžasnú šancu. Prísť za starkou na dedinu alebo do bytu na pavlači a zablúdiť do veľkej komory s výnimočnou vôňou. Aróma údených klobások sa premiešala s pachom sudovej kapusty, sušených hríbov, slivkové

prejsť na článok