Zdravie a krása – Keď lieči príroda Škoricou si zvykneme dochucovať vianočné pečivo, koláče, čaj i punč. Nie náhodou patrilo toto aromatické korenie k obľúbeným aj v minulosti. Dôvodom nebola len charakteristická chuť a vôňa, ale aj terapeutické účinky. Keď pomáha... Vysušená vrstva kôry škoricovníka, stromu príbuzného vavrínu, obsahuje účinné látky, ktoré majú viaceré pozitívne vplyvy na organizmus. Škorica totiž ... ... znižuje hladinu cholesterolu ... mierne znižuje zrážanlivosť krvi ... zvyšuje účinok inzulínu ... znižuje hladinu cukru v krvi, preto je vhodná pre diabetikov i ľudí s ambíciou schudnúť ... stará sa o pevnosť steny ciev ... podporuje chuť do jedla ... podporuje trávenie ... podporuje prekrvenie sliznice žalúdka i hojenie peptických vredov ... je dobrým prostriedkom proti nachladnutiu a kašľu, pretože má antibakteriálne účinky ... zmierňuje problémy žien počas menštruácie ... ako osvedčené afrodiazikum podporuje chuť na sex Keď ubližuje... Všetkého veľa škodí. Platí to aj pre potraviny, ktoré nám pomáhajú. Škorica však obsahuje látku kumaranin, ktorý pri väčších dávkach môže spôsobiť ... krvácanie ... bolesti hlavy ... možné závrate ... spavosť Poznámka: V Číne poznali tmavú škoricu už pred 4-tisíc rokmi a stromy s aromatickou kôrou tam pestujú dodnes. Európska kuchyňa si ju osvojila v 15. storočí. Svetlejšia verzia zvitkov kôry alebo mletej škorice pochádza z Cejlónu a tento druh škoricovníka sa pestuje aj na Srí Lanke, na Madagaskare a na Seychelách. redakcia Doma a Rada, FOTO: www.freepik.com Ďalšie informácie, praktické rady a zaujímavé články o varení, zdraví a tvorbe útulného domova nájdete na stránke www.domarada.sk.
Med a škorica sú nielen veľmi chutnými potravinami, ale spoločne sú používané už od stredoveku aj na podporu ľudského zdravia a pohody. Med aj škorica, každý osobitne, majú veľmi silné terapeutické účinky. Čo ak ich teda použijeme spolu? Ak je jeden účinn
prejsť na článokChutná, voňavá škorica pomáha, ale môže aj uškodiť. Toto starodávne korenie používali už starí Egypťania, ktorým pomáhala pri mykózach nôh, či žalúdočno-črevných problémoch. V Číne bola škorica cenená viac ako zlato. V priebehu histórie sa jej obľúbenosť
prejsť na článokŠkorica – voňavá, príjemne chutiaca korenina je zároveň aj liekom. Kedy vám môže pomôcť, a na čo si pri liečbe škoricou treba dať pozor?
prejsť na článokKeď sa povie škorica, väčšina z nás si predstaví hnedý prášok a najmä jeho príjemnú vôňu, ktorú poznáme nájme zo sladkých jedál a horúcich nápojov. Škorica je však omnoho viac ako korenina na zvýraznenie vône a chuti! Upečte si chutné a zdravé
prejsť na článokVšetci dozaista poznáte ten nepríjemný pocit, keď telo netrávi potravu tak, ako by malo a každé ďalšie skonzumované jedlo akoby sa len pridávalo na vrch toho, ktoré ste zjedli predtým. Ako sa s týmto problémom vysporiadať a naštartovať opäť svoje trávenie
prejsť na článok