Šalviová tinktúra vás zbaví bolesti hrdla a zapálených ďasien

Čo budete potrebovať   Čerstvé šalviové listy Lieh – ak sa vám ho nepodarí zohnať, môžete použiť napríklad vodku. Alkohol musí byť bezfarebný a obsahovať čo najviac percent. Menšie sklíčko, ktoré môžeme dobre uzavrieť.   Postup výroby tinktúry   Na začiatok si dobre umyte sklíčko, v ktorom budete tinktúru pripravovať. Nezabudnite ani na vrchnáčik. Nie je na škodu ak oba predmety vyvaríte vo vriacej vode. Tak zabezpečíte to, že na nich neostanú žiadne choroboplodné zárodky. Aj tá najmenšia nečistota totiž dokáže tinktúru znehodnotiť. Šalviové listy umyte taktiež. Použite vlažnú vodu, nie horúcu, pretože by ste v nich zabili všetky prospešné látky. Zmyte z nich všetky nečistoty, hlavne zvyšky hliny. Obschnuté, alebo inak poškodené listy odstráňte. Teraz môžete listy poukladať do sklíčka. Príliš na nich netlačte a nepoužívajte žiadne kovové predmety. Pomôcť si môžete napríklad drevenou lyžičkou. Listy by nemali byť natlačené príliš natesno. Nad druhej strane by mali zapĺňať celý priestor. Inak by bola tinktúra príliš slabá. Posledným korkom je zaliatie alkoholom, alebo liehom. Nalejte ho až po vrch sklíčka tak, aby v ňom ostalo čo najmenej priestoru, kde sa udrží vzduch. na koniec ho dobre zatvorte. Sklíčko so šalviou a alkoholom umiestnite na svetlé miesto a nechajte lúhovať minimálne mesiac. čím dlhšie, tým lepšie. Po uplynutí tejto doby tinktúru sceďte a šalviové lístky vyžmýkajte. Držte ju v chladničke, aj keď alkohol je trvácnosť predlžuje prirodzene.   Použitie tinktúry   Šalviovú tinktúru môžete pri chorobe používať aj vnútorne. S tým však buďte opatrní, pretože nikdy neviete ako silná sa vám podarila. Pri predávkovaní môžete mať tráviace ťažkosti, alebo celkový pocit nevoľnosti. Urobíte lepšie, ak ju pri bolestiach hrdla použijete ako kloktadlo. Pokiaľ sa vám bude zdať príliš koncentrovaná, pred samotným použitím ju môžete jemne zmiešať s vodou. Druhým dobrým využitím je vyplachovanie úst pri zapálených ďasnách. Článek Šalviová tinktúra vás zbaví bolesti hrdla a zapálených ďasien se nejdříve objevil na Cokin.

  • Web: Cokin
  • Aktualizované: 11.5.2023
prejsť na článok

Homeopatiká, Schüsslerove soli a prírodné prostriedky na angínu, zápal mandlí a bolesti hrdla

Bolesť hrdla môže byť začiatkom nielen angíny, ale aj niektorých ďalších ochorení, ktoré sa v začiatočnom štádiu prejavujú podobne ako angína. Patrí medzi ne napríklad šarlach spôsobený streptokokom, vírusová infekčná …

prejsť na článok

Zázrak menom propolisová tinktúra

Propolisová tinktúra, ktorú nie je ťažké vyrobiť si aj doma, by mala mať čestné miesto vo vašej domácej lekárničke. Avšak pozor na to, kde si propolis kupujete. Ak je totiž včelí úľ situovaný v priemyselnej oblasti bez dostatočného množstva stromov, včely

prejsť na článok

Lastovičník a tinktúra z neho

Medzi účinné látky rastlinnej biochémie lastovičníka zaraďujeme asi 30 alkaloidov (zlúčeniny benzylizochinolínu), hlavným derivátom vo vňati je koptizín a v podzemných orgánoch najmä chelidonín, berberín, sanguinarín, ďalšie rastlinné kyseliny (odvodené l

prejsť na článok

11 dôvodov prečo si nazbierať borovicové ihličie

Ihličie nie len nádherne vonia, no má aj mnoho iných benefitov. Využiť môžeme hneď niekoľko z nich. Prečítajte si, ako dokáže čaj či tinktúra z borovicového ihličia posilniť vašu imunitu, pomôcť pri dýchacích problémoch alebo uvoľniť od bolestí nôh. Na pa

prejsť na článok

BORELIÓZA 2 - 29.7.2015 Eva

Všetkým prajem príjemný deň! Desať rokov som hľadala príčinu mojich zdravotných problémov. Bola mi diagnostikovaná prítomnosť parazitov a baktérií, medzi ktorými sa nachádzala aj borélia. S boréliou som bojovala rôznymi prostriedkami /antibiotiká, čaje,

prejsť na článok