Ročník 2014

.tatsu-UeRSr7ass.tatsu-text-block-wrap .tatsu-text-inner{width: 100%;text-align: left;} Vinári majú za sebou kalamitný ročník. Okrem úpalu bol vinič vystavený snáď všetkým vrtochom počasia a biologickým škodcom. Začalo to hneď na jar húsenicami. V bežných ročníkoch nevýznamný škodca, siatica oziminová, sa po miernej zime s chuťou pustila do mladých výhonkov. A oberala ich naozaj dôkladne. Najviac poškodené boli skoré odrody. Niekde ostali len prázdne letorasty. V takto poškodených vinohradoch sa sezóna prakticky skončila už v apríli. Zrážkový režim bol postavený na hlavu. Keď malo pršať (jar), nepršalo a keď malo svietiť slnko (jeseň), tak úhrn zrážok, často sprevádzaný ľadovcami, lámal historické rekordy. Na zdravotnom stave hrozna sa výrazne podpísal aj silný tlak hubovitých chorôb. Hlavne múčnatka nútila vinárov častejšie vyrážať do vinohradov s postrekovačom. A keď už sa zdalo, že najhoršie je za nami prišlo septembrové ochladenie s ďalšími výdatnými zrážkami a nastúpila hniloba, ktorá nútila vinárov k ďalším prebierkam alebo predčasným zberom. Bodku za sezónou spravili nenásytné škorce, ktoré z nedostatku inej potravy zožrali mnohým vinárom aj to málo čo na koreňoch po všetkých kalamitách ostalo. 2014 je ťažký ročník. V korporáciách by sa hovorilo, že je tu challenge. Ale netreba si klamať do vrecka, ako hovoria bratia česi a otvorene si treba priznať, že je to jednoducho prúser ako Brno. Ale nechajme sa prekvapiť, ako si s ním vinári poradia. Skúsenosti z roku 2010 určite prídu vhod. Smutné fakty ročníka 2014 sú málo hrozna, nízke cukornatosti, vysoké kyseliny, nedostatočná polyfenologická zrelosť a zlý zdravotný stav hrozna. Na druhej strane spotreba cukru, zahusteného muštu, síry, aktívneho uhlia, kupzitu a iných enologických prípravkov na ošetrovanie muštu, čistenie a vylepšovanie mladých vín bude tento rok oveľa vyššia ako inokedy. Výrobcovia a predajcovia prípravkov na skrášľovanie vín budú mať pravdepodobne pekné Vianoce. Som zvedavý koľko vinárov bude mať odvahu (alebo skôr drzosť) a aj napriek všetkému príde na trh s pestrou ponukou prívlastkových vín. Niežeby vôbec nebolo hrozno s prívlaskovými parametrami, ale je ho podstatne menej ako v dobrých ročníkoch. V roku 2010 aj napriek “kvalitám” ročníka bolo neskorých zberov a výberov z hrozna akosi neúmerne veľa. Uvidíme, čo prinesie ročník 2014. My tento rok berieme ako skúšku a priestor na otestovanie si vlastných schopností. V najhoršom si iba zavínime nové sudy a dáme zarobiť pálenici. Rozhodli sme sa totiž , že ani v takto kalamitnom ročníku nebudeme robiť kompromisy a aj surovinu, ktorej cukotnatosti nevyvolávajú žiarivý úsmev na tvári spracujeme tradične bez gramu repného cukru a enologických barličiek. Hrozno sme po dôkladnej prebierke (stálo nás to niekoľko prebdených nocí) spracovali bez síry, chladenia, enzýmov, čírenia a dosládzania a nechali sme ho 7-12 dní na šupkách v otvorených kadiach. V sudoch máme teraz mladé vína, ktoré okrem mlynčeka a lisu zatiaľ nevideli žiadnu inú technológiou. Uvidíme, ako to celé dopadne. Vína sú zatiaľ síce tvrdé, ale inak vo veľmi dobrej kondícii. Keby sme šli na istotu, tak by sme teraz mali v pivnici vina pridusené sírou a nevyvíjali sa tak, ako by sme si želali. Rozhodli sme sa, že priznáme ročník so všetkým, čo k nemu patrí. Alkoholy sú nízke, kyseliny vyššie a telá tenšie. Vedome sme išli do rizika. V takomto ročníku treba rátať s tým, že nie všetko sa musí podariť a príroda si vyberie svoju daň. Sme zvedaví, ako to nakoniec dopadne. Teraz sme vyčerpaní, ale spokojní, že sme aj napriek nepriaznivým okolnostiam odolali pokušeniam zľahčiť si cestu a dúfame, že vám časom ukážeme, že aj v nepriaznivom ročníku sa dajú robiť vína prirodzenou cestou. A ešte jedna zaujímavosť, ktorú priniesol tento ročník. Už dlhšie sme rozmýšľali, že spravíme ryšavé víno. Hrozna bolo málo a núdza nás prikvačila spájať odrody už pri nakvášaní a tak máme v pivnici dve netradičné cuvée. Prvé je Vlašák s Zweiglom, druhé je Burgund šedý s Frankovkou. Červeného vína bude tento rok poskromne. Väčšina výrobcov spracuje modré odrody na ružové vína. My budeme mať ryšák. V tejto chvíli vieme povedať iba toľko, že aj keby to nakoniec nedopadlo, tak to pravdepodobne nie je posledné ryšavé víno z našej produkcie. .tatsu-row > .tatsu-jxsqwUQC9.tatsu-column{width: 100%;}.tatsu-jxsqwUQC9.tatsu-column > .tatsu-column-inner > .tatsu-column-overlay{mix-blend-mode: normal;}.tatsu-jxsqwUQC9 > .tatsu-column-inner > .tatsu-top-divider{z-index: 9999;}.tatsu-jxsqwUQC9 > .tatsu-column-inner > .tatsu-bottom-divider{z-index: 9999;}.tatsu-jxsqwUQC9 > .tatsu-column-inner > .tatsu-left-divider{z-index: 9999;}.tatsu-jxsqwUQC9 > .tatsu-column-inner > .tatsu-right-divider{z-index: 9999;}@media only screen and (max-width:1377px) {.tatsu-row > .tatsu-jxsqwUQC9.tatsu-column{width: 100%;}}@media only screen and (min-width:768px) and (max-width: 1024px) {.tatsu-row > .tatsu-jxsqwUQC9.tatsu-column{width: 100%;}}@media only screen and (max-width: 767px) {.tatsu-row > .tatsu-jxsqwUQC9.tatsu-column{width: 100%;}}.tatsu-yljt8rXImA .tatsu-section-pad{padding: 20px 0px 20px 0px;}.tatsu-yljt8rXImA .tatsu-section-offset-wrap{transform: translateY(-0px);}.tatsu-yljt8rXImA > .tatsu-bottom-divider{z-index: 9999;}.tatsu-yljt8rXImA > .tatsu-top-divider{z-index: 9999;}.tatsu-yljt8rXImA .tatsu-section-overlay{mix-blend-mode: normal;} The post Ročník 2014 appeared first on Hektár.

prejsť na článok

Varín CUP 2023 12. ročník

Máme za sebou ďalši ročník turnaja Varín CUP. Účasť bola hojná. Zmerať sily si prišli strelci z celého Slovenska, Poľska a Čiech. Počasie vyšlo takmer na jedničku ☀️. Nechýbala ani [] Príspevok Varín CUP 2023 12. ročník je zobrazený ako prvý na Lukostrel

prejsť na článok

AWC Vienna 2019

AWC Vienna , najväčšia oficiálne uznaná súťaž na svete. Tento rok sa konal v poradí 16. ročník tejto svetovej súťaže. My sme si zo silnej svetovej konkurencie 12 617 vín od 1 756 vystavovateľov odniesli celkovo 5 strieborných  medailí. Utvrdilo nás to v j

prejsť na článok

Ako kaluže (2014)

Útla zbierka intímnej lyriky je zdobená fotografiami Romana Ferstla, autorkinho dlhoročného priateľa. Do obchodu Príspevok Ako kaluže (2014) zobrazený najskôr Kristína Baluchová.

prejsť na článok

Prvý ročník pohárového preteku BASS CUP POLINA 2022

Dňa 18.6.2022 sa na rybníkoch uskutočnil prvý ročník pohárového preteku BASS CUP POLINA 2022. Sútažilo 17 pretekárov, v troch kolách sa ulovilo 95 bodovaných rýb. Bola to skvelá akcia, tešíme sa na druhý ročník tohto preteku.

prejsť na článok

Šachový kráľ Rajca 17.ročník

Po roku sa opäť v tradičnom čase, tentoktát na netradičnom mieste, stretli malí aj veľkí priaznivci šachovej hry. V sobotu 2.12. sa v jedálni ZŠ Lipová 2 konal už 17. ročník turnaja o Šachového kráľa Rajca. Deti si zmerali sily v GPX turnaji A a starší a

prejsť na článok