Kalísia voňavá (Callisia fragrans) je medicinálna rastlina so všestranným využitím. Jej názov znamená voňavá krása (v gréčtine kallos - krása). Viac ako jej vonkajší výzor nás však zaujímajú jej neuveriteľné liečivé vlastnosti. Má výrazné antibiotické, imunostimulačné, antibakteriálne, antivirotické, protizápalové a antimykotické účinky. Je to antireumatikum a kardiotonikum. Jej využitie je skutočne všestranné. Použitie kalísie Posilňuje imunitu Má detoxikačné účinky Zaberá na alergie, autoimunitné ochorenia, ochorenia pohybovej sústavy Užíva sa preventívne v liečbe akútnych a chronických ochorení Harmonizuje tráviacu sústavu – lieči žalúdočné a dvanástorníkové vredy, a ochorenia sleziny Lieči dýchacie orgány – bolesti v krku, angíny ale aj bronchitídu, chrípku a astmu Hojí rany, popáleniny, ekzémy, bércove vredy Lieči zápaly močového mechúra Užíva sa v prípade myómov a cýst Pred použitím kalísie môžeme postupovať tzv. Filatovovou metódou: listy i výhony zabalíme do alobalu, uložíme na 14 dní do chladničky. Rastlina začne vylučovať biogénne stimulátory, mimoriadne účinné látky. Čaj: Dva asi 10 cm dlhé listy nakrájame na menšie kúsky, zalejeme 500 ml studenej vody, povaríme asi 5 minút, necháme odstáť 15 minút. Toto je množstvo čaju na dve dávky, pijeme medzi jedlami. Za čerstva: Čerstvé listy prikladáme na ranu, na vredy v nose, hemeroidy, ušné infekcie. Listy môžeme prikladať celé, alebo ich podrvíme, alebo rozmixujeme. Listy môžeme pridávať do jedál, do šalátov, polievok. Tinktúra: tinktúru pripravujeme z bočných výhonkov: výhony necháme v chladničke zabalené v alobale na 7 dní. Potom ich podrvíme, zalejeme lúhovadlom. Na pol litra najlepšie 50 % alkoholu potrebujeme dva výhony. Každý výhonok by mal mať aspoň 9 kolienok. Lákajú ťa liečivé rastliny? Na septembrovom kurze vo Vyhniach môžeš zažiť zber byliniek v krásnom prostredí priamo so mnou! Je to tvoja posledná šanca tohto roku!
Voňavá šálka kávy s chuťou tmavej čokolády, sladkosťou jablka, červeného ovocia a sušených hrozienok
prejsť na článokKpele Sklen Teplice s jednmi z menej znmych kpeov na Slovensku, o je pomerne prekvapiv, kee ich histria siaha a do 16. storoia. Prv zmienka o kpeoch sa datuje u od roku 1550, o ich rad medzi najstarie kpele na Slovensku. Tieto kpele s zasaden v obbenom a
prejsť na článokSkúsenosti? Za seba môžem tvrdiť, že som veľmi spokojná. Dostala som ODPOVEDE na otázky, ktoré som mala nezodpovedané a TRÁPILI MA. Našla som tu POKOJ a VNÚTORNÉ VYROVNANIE. Môj terajší pocit. Spoznala som dvoch skvelých odborníkov p. Matejovič a p. Danaj
prejsť na článokSemeno pestreca mariánskeho (pestrec mariánsky, ostropestřec mariánský, Silybum marianum GAERTN., Asteraceae) Pestrec mariánsky je dnes známa liečivá rastlina pre svoje hepatoprotektívne účinky, no v minulosti sa po storočia plody pestreca používali ako
prejsť na článokJastrabinová vňať (jastrabina lekárska, jestřabina lékářská, Galega officinalis L., Fabaceae) Gaktagogový efekt jastrabiny bol po prvý krát dokumentovaný u kráv požívajúcich túto rastlinu už v roku 1873 vo Francúzskej akadémii s výsledkami pozorovania z
prejsť na článok